Salmonella Bakterisinin Özellikleri Nelerdir? Salmonella Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Salmonella nedir, nasıl bir bakteridir? Salmonella bakterisi özellikleri, yapısı ve sebep olduğu hastalıklar hakkında bilgi.


Salmonella Bakterisinin Özellikleri

Salmonella, 2.300 farklı bakteri türünü içeren cinstir. En sık görülen salmonella türleri, tüm insan enfeksiyonlarının yarısını oluşturan Salmonella enteritidis ve Salmonella typhimurium’dur.

Gram testi

Gram testi, bir bakterinin hücre duvarının kompozisyonunu belirler. Salmonella, yüksek miktarda peptidoglikan, yapı ve dayanıklılık sağlayan ağ benzeri bir maddeyi ifade eden gram negatiftir.

Oksijen ihtiyacı

Salmonella, fakültatif bir bakteridir. Bu, oksijenle veya oksijen olmadan yaşayabileceği anlamına gelir.

Şekil

Salmonella çubuk şeklinde bir bakteri veya basildir. Diğer basil suşlarının aksine, salmonella spor yapmaz.

NOT: Bir bakteri veya virüsun farklı alttürlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan gruplarına ¨Suş¨ denilir.

Advertisement

MacConkey agarda Görünüm

MacConkey agarda, salmonella kolonileri, bazen merkezleri koyu renkli olarak, renksiz ve şeffaf görünürler. Bir koloni, birlikte büyüyen bir bakteri grubudur.

Hastalıklar

Salmonella, insanlarda iki hastalığa neden olur: Enterik ateş, tifo ve gastroenterit. Doktorlar her iki hastalığa da “salmonelloz” adını verir.

salmonella

Salmonella hakkında 10 gerçek için okumaya devam edin:

1) Çubuk şeklindeki Salmonella, genellikle çiftlik hayvanlarının sindirim sistemlerinde bulunur ve yaygın olarak et, kümes hayvanları, yumurta ve pastörize edilmemiş süt ürünlerini etkileyebilir.

2) Su kaynakları ve toprak, kanalizasyon veya gübre yoluyla, kabuklu deniz hayvanlarını ve meyve ve sebze gibi ürünleri etkileyerek de kirlenebilir.

3) Kontamine yiyecekler yemek, bir Salmonella enfeksiyonuna yakalanmanın tek yolu değildir, çünkü vakalar kaplumbağa ve su kaplumbağası gibi sürüngenlere kadar uzanmaktadır.

Advertisement

4) Salmonella’nın yaygın semptomları arasında ishal, mide krampları, kusma ve ateş yer alır; bunlar bir haftaya kadar sürebilir ve genellikle bakterileri yuttuktan yaklaşık 12-72 saat sonra başlar.

5) Hastalar, semptomlar durduktan sonra 48 saate kadar bulaşıcı olabilir ve tamamen iyileşene kadar işe, okula veya hastaneleri ziyaret etmemeleri tavsiye edilir.

6) Tıbbi tedaviye, susuz kalmamak, iyi dinlenmek ve mideyi yormayacak yiyecekler yemek eklenmelidir.

7) Şiddetli Salmonella vakaları bir dizi antibiyotik gerektirebilir, ancak son yıllarda anti-biyotik dirençli Salmonella suşları ortaya çıkmıştır.

8) İyi bir el hijyeni uygulamak, Salmonella enfeksiyonundan kaçınmanın en iyi yoludur. Tuvalete gittikten sonra, yemeklere dokunmadan önce ve sonra, yemekten önce ve bahçeyle uğraştıktan sonra eller su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.

9) Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkamak, çiğ ve pişmiş yiyecekleri ayrı saklamak ve yiyeceklerin iyice pişmesini sağlamak da Salmonella enfeksiyonuna yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

10) Yiyecekler, özellikle kümes hayvanları olmak üzere, ortası sıcak olana kadar pişirilmeli ve yiyecek hazırlarken kullanılan yüzeyler ve kaplar, herhangi bir bakteri bulaşmasını önlemek için iyice temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.


Leave A Reply