Pasteurella Nedir? Özellikleri

0
Advertisement

Pasteurella nedir, nasıl bir bakteridir? Pasteurella bakterisinin özellikleri, yapısı, sebep olduğu hastalıklar hakkında bilgi.

Pasteurella

Pasteurella; çomak biçimli bakteri cinsidir. Adını Louis Pasteur‘den alan bu cins evcil hayvanlarda ve insanda birçok tehlikeli hastalığa yol açar. Mikrobiyolojik açıdan tümü gramnegatif olarak sınıflandırılır. Hareketsizdirler ve oksijensiz ortamda da yaşayabilirler. Enleri 0,3-1 μ (mikron; 1 μ = 1/1.000 mm), uzunlukları 1-2 μ’dur. Doğrudan dokunma yoluyla, bazı durumlarda çeşitli kene ve pirelerin ısırığıyla bulaşan bu cins üyelerinin yol açtığı hastalıklar pastörelloz adı altında toplanır. Pasteurella, yakın akrabaları olan Haemophilus ve Actinobacillus cinsleriyle birlikte Pasteurellaceae familyasında sınıflandırılmaktadır.

Pasteurella multocida kümes hayvanlarında tavuk kolerasına, gevişgetirenlerde kan zehirlenmesine, buzağılarda zatürreeye, insanda solunum yolları enfeksiyonuna yol açar. P. pneumotropica, denek hayvanı olarak kullanılan kemiriciler ve tavşanlarda solunum yolları enfeksiyonuna neden olmuştur. P. haemolytica ise koyunlarda zatürree etkenlerinden biridir. Kedi ve köpeklerin ağız florasında yaygın biçimde rastlanan P. multocida ve P. pneumotropica, bu hayvanların ısırdığı bölgedeki dokulara bulaşarak iltihaplanmaya yol açabilir. Bu hastalıklara karşı korunma aşılarla sağlanmakta, tedavi için penisilin ve tetrasiklin gibi antibiyotikler kullanılmaktadır.

Vebanın etkeni Yersinia pestis ve tulareminin etkeni Francisella tularensis eskiden bu cinsin üyeleri arasında sayılarak P. pestis ve P. tularensis adlanyla sınıflandınlmıştı.

Pastörelloz, etkeni Pasteurella cinsinden bir bakteri olan, sığır ve koyunlarda görülen bulaşıcı hastalıktır. Sıklıkla kötü koşullarda yaşayan (örn. gemiyle nakledilen) hayvanlarda ortaya çıkar. Yüksek ateşin ardından solunum güçlüğü görülebilir, bu durum zatürree ve daha ağır bozukluklara yol açabilir. Tedavi amacıyla hayvan sağlıklı hayvanlardan ayrılır, dinlendirilir, antibiyotikler kullanılır. Antiserum ve başka önlemlerle belirli düzeyde bağışıklık sağlanabilir.

Advertisement

Leave A Reply