Neden Her Ay Güneş Tutulması Olmaz?

0
Advertisement

Güneş tutulması neden her ay yaşanmaz? Güneş tutulmasının nadir gözlemlenmesinin sebebi nedir, açıklaması.

Neden Her Ay Güneş Tutulması Olmaz?

Ay, Dünya’nın gölgesine girdiğinde bir ay tutulması oluşur. Ayın gölgesi Dünya’ya düştüğü zaman güneş tutulması oluşur. Her ay meydana gelmezler çünkü Dünya’nın güneş etrafındaki yörüngesi, Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesiyle aynı düzlemde değildir.

Ay 5.14 derecelik bir açıyla eğimli olan başka bir disk üzerindedir. Bu, ay yörüngesinin Dünya ile mükemmel bir şekilde hizalanmadığı anlamına gelir. Yani, ayın yörüngesini Dünya etrafında dolaşırken izlerseniz, bazen ekliptiğin düzleminin üstündedir ve bazen bunun altındadır. Böylece ayın getirdiği gölge Dünya’yı ıskalar ya da Dünya’nın yaptığı gölge Ay’ı ıskalar.

Ama diğer zamanlarda, Güneş, Ay ve Dünya hizalanır ve tutulmalar olur. Aslında, tutulmalar bir güneş tutulması ve ardından bir ay tutulmasının ardından çiftler halinde gelmeye eğilimlidir, çünkü her şey güzel bir şekilde hizalanmıştır.

Bir parça kağıda Güneş ve Dünyayı yörüngelerinde çizerseniz aynı kağıdın üzerine Ay’ı yörüngesine uygun şekilde çizmekte zorlanırsınız. Çünkü Ay kimi zaman kağıdın üst tarafında kimi zaman alt tarafında kalacak aynı yörüngede olmayacaktır. Ay, sadece Dünya’nın yörüngesinin düzlemini geçtiğinde (kağıt) Dünya ve Güneş ile aynı hizaya geldiği zaman bir tutulma meydana gelir.

Advertisement

Leave A Reply