Köyden Kente Göç Nedenleri

0
Advertisement

Kırsal yerleşimlerden ve köylerden kentlere göçün nedenleri ve sonuçları nelerdir? Maddeler halinde açıklaması.

Kırsal Yerleşmelerden Kentlere Göçün Nedenleri ve Sonuçları

İnsanların çeşitli nedenlerle yaşadıkları yeri değiştirmelerine göç adı verilir. Ülkemizde göç genellikle köy ve kasaba gibi kırsal yerleşimlerden kentlere doğru olmaktadır.

Kırsal Kesimden Kentlere Göçün Nedenleri

***Tarımda makineleşmenin başlamasıyla birlikte çok sayıda insan işsiz kalmıştır. İşsiz kalan bu insanlar tarım dışında bir alanda iş bulmak için kentlere göç etmektedir.

***Köylerden kentlere göçün bir nedeni de hızlı nüfus artışıdır. Tarıma ayrılan topraklar artan nüfusu besleyemediği için aileler büyük kentlere göç etmektedir. Kentlerde sanayi kuruluşlarının artması iş olanaklarını da geliştirmiştir.

***Köylerdeki aileler çocuklarını okutabilmek, daha iyi sağlık koşullarından yararlanabilmek için köylerden kentlere göç etmektedir. Çünkü kentlerde eğitim ve sağlık koşulları daha iyidir.

Advertisement

Ülkemizde Cumhuriyetin ilk yıllarında kırsal nüfus kentsel nüfustan çok fazladır. Bu dönemde nüfusunun 2/3 ü kırsal yerleşmelerdedir. Günümüzde ise sanayileşmeye de paralel olarak kentsel nüfus giderek artmaktadır.

Günümüzde, ülkemizdeki çalışan nüfusunu %14’ü şanayide, %38’i hizmet sektöründe, %48’i tarım sektöründe görev yapmaktadır. Ülkemizde sanayileşme yeterli değildir. Ülkemiz henüz tarım ülkesi olma özelliğini korumaktadır.

Köyden Kente Göçün Sonuçları

***Köyden kente göç kentlerimizde çarpık yapılaşmaya neden olmaktadır. Kiralık ev bulamayan ya da yüksek kira ödemek zorunda kalan insanlar gecekondu adı verilen evler yaparak plansız yerleşmeye neden olmaktadırlar.

***Hızlı ve çarpık yapılaşma nedeniyle belediye hizmetlerinin yerine getirilmesi zorlaşmaktadır. Gecekondulara su, elektrik, kanalizasyon gibi hizmetler verilememektedir.

***Kent nüfusunun artmasıyla birlikte kentlerde iş bulma sorunu ortaya çıkmakta, işsizlik artmaktadır.

***Göç nedeniyle, kent nüfusunun artmasıyla birlikte çevre sorunları da artmaktadır. Kent için yeterli içme ve kullanma suyunun bulmasında sorun yaşanmaktadır.

Advertisement

***Göç yoluyla, kent nüfuslarının artması kentte eğitim, sağlık, ulaşım hizmetlerinde sorun yaratmaktadır.

***Kent yolları yetersizleşmekte, trafik yoğunluğu sorun olarak ortaya çıkmaktadır.

***Köy kültürüyle yetişmiş insanlar kent yaşamına uyum sağlayamamakta; bu nedenle çeşitli psikolojik ve toplumsal sorunlar ortaya çıkmaktadır. .


Leave A Reply