Sosyal Devlet Anlayışı Nedir? Kısaca

0
Advertisement

Sosyal Devlet nedir, sosyal devlet anlayışı nedir? Sosyal devletin özellikleri ve gereklilikleri nelerdir, sosyal devlet hakkında kısaca bilgi.

SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI VE SOSYAL DEVLETİN ÖZELLİKLERİ

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, demokrasi ile yönetilen, sosyal devlet anlayışını benimsemiş bir devlettir. Sosyal devlet; kişilerin temel hak ve özgürlüklerini tanır ve korur. Kişilerin hak ve özgürlüklerini kullanmasını sağlayacak ortamlar hazırlar. Anayasamızın 5. maddesinde devletimizin temel amaç ve görevleri şu şekilde belirtmektedir:

***Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak.

***Kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak.

***Kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak.

Advertisement

Türkiye Cumhuriyeti, sosyal bir devlettir. Sosyal devlet anlayışının gereği olarak yurttaşlarının sosyal ve ekonomik durumlarını iyileştirici önlemleri alır. Herkesin özgürlük ve adalet içinde yaşaması için gerekli koşulları hazırlar.

Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları da yurttaş olma bilincini ve sorumluluğunu taşımalıdır. Çünkü haklar ve özgürlükler, insana görev ve sorumluluklar yükler. Her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı bilmelidir ki; çıkarlarımız ortaktır. Ülkenin çıkarları korunursa bizim de çıkarlarımız korunmuş olacaktır. Bu nedenle her yurttaş demokratik yönetim anlayışını, eşitlik, özgürlük gibi değerleri benimsemeli, demokrasinin gerekliliğine inanmalıdır. Yurttaş olarak haklarını ve sorumluluklarını bilmeli, haklarını aramaktan kaçınmamalıdır.

Halkın eğitim ve öğretim ihtiyaçlarının karşılanması devletin temel görevlerindendir. Anayasamızın 42. maddesine göre;

“Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.

Eğitim ve öğretim, Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.”

Anayasamızın aynı maddesine göre “ilköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır.”

Advertisement

İlköğretimin zorunlu ve devlet okullarında parasız olması sosyal devlet anlayışının bir gereğidir.

Devlet, maddi olanaklardan yoksun çocukların ve başarılı öğrencilerin öğrenimlerini sürdürmelerini sağlamak zorundadır. Bunun için parasız yatılı okullar açar, burs verir ve öğrenci yurtları açar.

Ülkemizde parasız yatılı okulları, bu doğrultuda açılmış okullardır.


Leave A Reply