Notre Dame Katedrali Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Notre Dame Katedrali nerededir? Notre Dame Katedrali’nin mimari özellikleri, tarihçesi nedir, Notre Dame Katedrali hakkında bilgi.


Notre Dame Katedrali

Notre-Dame Katedrali, Paris’te, Sen Irmağının ortasındaki ile de la Cite’nin üstünde bulunan gotik katedral. Benzerlerinin en ünlülerinden biridir. Hem büyüklüğü, hem eskiliği, hem de mimari özellikleri nedeniyle çok ilginç bir yapıdır. Daha önce burada bulunan iki ayrı bazilikayı tek bir yapıda birleştirme düşüncesini ortaya atan Paris piskoposu Maurice de Sully olmuştur. Yapının temeli 1163’te Papa III. Alexander tarafından atılmış, mihrap da 1189’da bitirilerek kutsanmıştır. Koro bölümünün, batı cephesinin ve neflerin tamamlanması 1240’a değin sürmüştür. Yan şapeller gibi daha, küçük bazı bölümlerin yapımı ise bir yüzyıl sürmüştür.

Yapının içi 130 m uzunluğunda, 48 m genişliğindedir. Orta nefin tavan yüksekliği 35 m’yi, kulelerin uzunluğu da 68’er m’yi bulur. İlk tasarımda bulunan kule külahları gerçekleştirilememiştir. Katedralin planı üç nefli bazilika şemasındadır. Nefleri kesen transeptin uçları yanlarda yapı kütlesinin dışına taşmaz. Apsis bölümünü destekleyen payandalar incelikleriyle ünlüdür. Batı cephesindeki portalin üstünde yer alan dev boyutlu gül pencere, türünün en görkemli örneklerinden biridir ve transeptin iki ucundaki öbür iki gül pencere gibi 13. yüzyılda yapılmış özgün vitraylarla örtülüdür. Yapı 19. yüzyılda önemli bir onarımdan geçirilmiştir.


Leave A Reply