Arnhem Nerededir? Tarihçesi

0
Advertisement

Arnhem nerededir? Hollanda Arnhem ilinin coğrafi konumu, özellikleri nelerdir? Arnhem tarihi hakkında bilgi.

Arnhem

Arnhem; Hollanda’nın doğusunda, Gelderland ilinin (provincie) merkezidir. Aşağı Ren (Neder Rijn) Irmağının kuzey yakasında yer alır. Bir olasılıkla Roma yerleşmesi Arenacum ile aynı yerde bulunan Arnhem’in adı, ilk kez 893 tarihli kayıtlarda geçer. 1233’te Geldern kontu II. Otto’nun berat vererek tahkim ettiği kent, 1443’te Hansa Birliği’ne katıldı. Geldern düklerinin oturduğu Arnhem sık sık Burgonyalı rakiplerinin saldırısına uğradı, 1543’te V. Charles’ın eline geçti. V. Charles, kenti Gelderland Meclisi’nin merkezi yaptı. 1585’te Birleşik Felemenk’in egemenliği altına girdi. İngiliz şair, asker ve devlet adamı Sir Philip Sidney, 1586’da Zutphen Savaşı’nda yaralandıktan sonra burada öldü. 1672’de Fransızlarca ele geçirilen Arnhem, 18. yüzyılda yeniden tahkim edildi; 1793’te bir kez daha Fransızların eline geçti. II. Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından işgal edildi. Eylül 1944’te İngiliz ve Polonya hava birlikleri, Arnhem’de, Ren üzerindeki köprüleri güvenceye almak amacıyla kahramanca ama başarısız bir girişimde bulundu. Kentin banliyölerinden Oosterbeek’teki İngiliz savaş anıtı ile mezarlık ve müze, bu savaşın anısını yaşatır.

Bir turizm merkezi olan Arnhem, ayrıca metalürji, gemi yapımı, tekstil, deri eşya, elektrikli aletler ve kimya gibi sanayi kollarının yoğunlaştığı bir sanayi kentidir.

Kentteki bellibaşlı yapılar arasında, belediye binası (y. 1540), St. Walburgis Katolik Kilisesi (1422), 15. yüzyıldan kalma Protestan kilisesi Grote Kerk (St. Eusebius) ve bugünkü hükümet binası sayılabilir. Kentte bir belediye müzesi vardır; Sonsbeek Parkı’nda bir akvaryum ile bir balık yetiştirme havuzu bulunur. Hollanda Açık Hava Müzesi (1912), Hoge Veluwe Ulusal Parkı ve Zuidelijke Veluwezoom Ulusal Parkı ile Hollanda’daki en büyük koleksiyonlardan birini barındıran Kröller-Müller Devlet Müzesi kentin yakınlarındadır.

Advertisement

Leave A Reply