Biyokütle Kaynakları Nelerdir?

0
Advertisement

Biyokütle, biyokütle enerjisi nedir? Biyokütle enerjisi nasıl kullanılır, biyokütle kaynakları nelerdir, hakkında bilgi.

Biyokütle Kaynakları Nelerdir?

Biyokütle, fosilleşmemiş organik maddeler için kullanılan bir terimdir. Bitkilerden elde edilen madde, başka maddelere, kimyasallara, yakıta ve enerjiye dönüştürülebilir. Bazı türleri, sanayide faal biçimde kullanılabilir; örneğin tohum, şeker ve sebze yağından ya da bunların karışımından elde edilmiş bio yakıtların kullanıldığı otomobiller son yıllarda gittikçe artıyor.

Biyokütle yenilenebilir, her yerde yetiştirilebilen, sosyo – ekonomik gelişme sağlayan, çevre dostu, elektrik üretilebilen, taşıtlar için yakıt elde edilebilen stratejik bir enerji kaynağıdır.

Biyokütle doğrudan yakılarak veya çeşitli süreçlerle yakıt kalitesi artırılıp, mevcut yakıtlara eşdeğer özelliklerde alternatif biyoyakıtlar (kolay taşınabilir, depolanabilir ve kullanılabilir yakıtlar) elde edilerek enerji teknolojisinde değerlendirilmektedir. Biyokütleden, boyut küçültme – kırma ve öğütme, kurutma, filtrasyon, ekstraksiyon ve briketleme gibi fiziksel süreçler ve biyokimyasal ve termokimyasal süreçler gibi kimyasal dönüşüm süreçleri ile yakıt elde edilmektedir.

Başlıca biyokütle kaynakları şunlardır:

Advertisement

***Odun (ormanlar, çeşitli ağaçlar)

***Yağlı tohum bitkileri (kolza, ayçiçeği, soya vb.)

***Karbonhidratlı bitkiler (patates, buğday, mısır, pancar vb.)

***Elyaf bitkileri (keten, kenaf, kenevir, sorgum, miskantus)

***Protein bitkileri (bezelye, fasulye, buğday vb.)

***Bitkisel artıklar (dal, sap, saman, kök, kabuk vb.)

Advertisement

***Şehirsel ve endüstriyel atıklar

***Hayvansal atıklar


Leave A Reply