Apatosaurus Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Apatosaurus nedir, nasıl bir hayvandır? Apatosaurus dinazorunun özellikleri, hakkındaki ilginç gerçekler ve fosilleri ile ilgili bulgular.

Apatosaurus Hakkında Bilgi

Brontosaurus olarak da adlandırılan Apatosaurus, yaklaşık 150 milyon yıl önce yaşamış gerçekten dev bir dinozordu. İlk olarak, 1877’de Yale Üniversitesi’nden bir paleontolog olan O. C. Marsh tarafından tanımlandı.

Apatosaurus ne kadar büyüktü?

Apatosaurus, dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvanlardan biridir. 75 fit (22,86 m) uzunluğunda ve 50.000 pound (22679.6 kilogram) idi! Gerçekten uzun bir boyun ve kuyruk gibi ile birlikte küçük bir kafası vardı. Uzun boynunu, yiyeceklerden uzaklaşmak ve başını daha kısa yırtıcılardan uzak tutmak için kullanmış olabilir.

Apatosaurus dört ayak üzerinde yürürdü. Vücut ağırlığı nedeniyle hareket etmesi çok yavaştı. Ayrıca, vücut büyüklüğünün ve beynine orantılandığında beynin küçüklüğü nedeniyle muhtemelen çok zekice değildi. Apatosaurus’un birçok fotoğrafta gösterildiği gibi başını havada tutması pek mümkün değildir. Bunun nedeni kalbin bu kadar yüksekliğe kan pompalamasının zor olmasındandır. Ayrıca, boynunun yapılandırılma şekli, başının kaldırılmasını zorlaştırıyordu.

Nerede yaşadı?

Fosiller Kuzey Amerika’da Colorado, Utah, Wyoming ve Oklahoma’da bulundu. Bir zamanlar bilim adamları Apatosaurus’un su ve bataklık alanlarda yaşadığını düşünüyorlardı. Bunun nedeni burun deliklerinin başının üstünde olmasıdır. Bunu, derin sudayken nefes almak için kullandığını düşünüyorlardı. Bununla birlikte, fosillerin bulunduğu yerler nedeniyle, karada yaşamaları muhtemeldir.

Advertisement

Apatosaurus nasıl beslenirdi?

Apatosaurus bir otçuldu, yani sadece bitkileri yiyordu. Büyük bedenini korumak için her gün bir sürü bitki yemek zorundaydı. Muhtemelen ağaç yaprakları ve eğrelti otları da dahil olmak üzere her türlü bitkiyi yiyordu. Yemeğini çiğneyip, midesinde sindirmeye yardımcı olan gastrolit adı verilen taşlar vardı.

Apatosaurus’u görmek için nereye gidebilirim?

Apatosaurus’un fosilleri, Amerikan Doğa Tarihi Müzesi, Carnegie Doğa Tarihi Müzesi ve Yale Peabody Müzesi’nde görülebilir.

Apatosaurus hakkında ilginç gerçekler

***Bir zamanlar daha büyük bir dinazora Brontosaurus adı verildi. Daha sonra paleontologlar bunun bir hata olduğuna ve Brontosaurus ile Apatosaurus’un aynı dinozor olduğuna karar verdi.

***100 yaşına kadar yaşayabilirlerdi.

***Yaklaşık 1 metre uzunluğundaki yumurtalardan çıkardılar.

***Uzun boyunları nedeniyle kafaya kadar kanın pompalanabilmesi için güçlü kalpleri ve yüksek tansiyonları olmalı.

Advertisement

***Avcıları korkutmak için kuyruğunu bir kamçı gibi sallayarak ses çıkarırlardı.

***Apatosaurus, bu dinozorun doğru bilimsel isim olsa da, Brontosaurus, popüler kültürde, filmlerde daha sık kullanılıyor.


Leave A Reply