Hareketli Ortalama (MA) Grafik Nedir? Ne İşe Yarar? (Temel Bilgi)

0
Advertisement

Trade ile ilgilenenlerin sıklıkla duyduğu MA (Moving Average) nedir? Hareketli Ortalama Grafik olarak isimlendirilen MA hakkında kısa bilgi.

Hareketli Ortalama Grafik Nedir?

Hareketli ortalama (MA) grafiği, bir menkul kıymetin fiyat hareketlerini izlemek için teknik analistler tarafından kullanılan bir araçtır. Belirli bir süre boyunca ortalama fiyatları çizer ve hareketli ortalama tipik olarak bir şamdan veya çubuk grafik üzerine bindirilir. Çubuklar veya şamdanlar, her dönem için fiyat verilerini gösterir.

Çok fazla bilgi kaybolurken, hareketli ortalama grafiğe uygulandığında fiyat verileri gizlenebilir. Bu şekilde izleyici, düzensiz görünebilen dönem dönem fiyat verilerini değil, yalnızca düzgün hareketli ortalamayı ve yörüngesini görür.

Hareketli Ortalama (MA) Grafik Nedir? Ne İşe Yarar? (Temel Bilgi)

ANAHTAR YOLLAR

  • Hareketli bir ortalama grafiği, bir menkul kıymetin belirli bir sayı dönemindeki ortalama fiyatını gösterir ve standart bir fiyat tablosunun üzerine yerleştirilmiş tek bir çizgi olarak gösterilir.
  • Hareketli ortalamalar, dönemden döneme fiyat dalgalanmalarını yumuşatarak genel trend yönünü vurgulamaya yardımcı olur.
  • Daha uzun vadeli MA’lar uzun vadeli trend yönünü vurgularken, daha kısa vadeli MA’lar daha kısa vadeli trendleri vurgular.
  • Hareketli ortalamalar, geçmiş verilere dayanan gecikmeli bir göstergedir ve mutlaka öngörülebilir değildir.

Hareketli Ortalama Grafik Size Ne Anlatır?

MA’lar, sürekli güncellenen (hareketli) bir ortalama fiyat oluşturarak fiyat verilerini yumuşatma avantajına sahiptir. Çoğu durumda, hareketli ortalamalar bir fiyat grafiği üzerine yerleştirilir. Bu şekilde trader, dönemden döneme fiyat hareketlerinin yanı sıra MA’nın daha yumuşak çizgisini görebilir. Bu ortalama, bir traderın tercih ettiği zaman ufkuna göre ayarlanabilir:

Advertisement
  • MA ne kadar uzun süre seçilirse (daha fazla dönem hesaplanır), MA fiyat değişikliklerine o kadar yavaş tepki verir.
  • Uzun vadeli bir MA, uzun vadeli eğilimi belirtmek için yararlıdır.
  • Daha kısa bir MA (hesaplanan birkaç dönem), fiyat değişikliklerine daha hızlı tepki verir ve kısa vadeli eğilimi belirtmek için yararlıdır.
  • Düzgünleştirilmiş verilerin en basit yararı, “gürültüyü” filtreleme yeteneğidir. Gürültü, trade eden kişinin dikkatini daha büyük resim veya trendden uzaklaştırabilecek dönemden döneme fiyat dalgalanmalarıdır.

Hareketli ortalamanın bir başka popüler kullanımı da destek ve direnç kavramıdır. Hepsinde olmamakla birlikte bazı durumlarda, MA’ya düştükten sonra bir güvenlik yükselebilir. Bu durumda MA destek görevi görüyor. Bu, MA genel olarak yükseldiğinde ortaya çıkma eğilimindedir. Fiyat MA’ya yükselirse ve sonra ona ulaştıktan sonra düşerse, MA direnç gibi davranmıştır. Bu, MA düşerken ve fiyat düşüş trendindeyken ortaya çıkma eğilimindedir.

Bazı traderlar yalnızca yumuşatılmış verilere odaklanmayı tercih etmektedirler. Kısa vadeli fiyat dalgalanmalarını tamamen görmezden gelirler. MA uygulandıktan sonra, fiyat verileri gizlenir, bu nedenle gördükleri tek şey MA ve yörüngesidir yaani hareket şeklidir. Bunun dezavantajı, MA’ların fiyat değişikliklerine yavaş tepki vermesidir. Bu da fiyatın sert bir hareket gösterebileceği anlamına gelir. Ancak trader bunu fark etmeyebilir ve çok geç tepki verebilir ve kayıp yaaşayabilir.

Hareketli Ortalama (MA) Grafik Nedir? Ne İşe Yarar? (Temel Bilgi)

Hareketli Ortalama Grafiği Kullanmanın Sınırlamaları

Hareketli ortalama hesaplaması yalnızca ortalama geçmiş fiyatlara bakar. Bu ortalama, fiyatın bir sonraki adımda nereye gideceğine dair öngörü sağlamayabilir. Hareketli ortalama, gecikmeli bir göstergedir, yani fiyatı takip eder, yalnızca fiyat zaten hareket ettiğinde hareket eder.

MA bazen destek veya direnç olarak hareket edebilirken, sonuçlar rastgele kabul edilebilir, çünkü fiyat genellikle sıçrama yapmadan önce MA’yı aşar veya ulaşamaz (yukarı veya aşağı). Ayrıca, fiyat bir MA’ya hiç uymayabilir.

Advertisement


Leave A Reply