Haddeci Nedir? Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları, Nitelikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Haddecilik mesleği nedir? Haddeci ne iş yapar, Haddecilik mesleğinin özellikleri nelerdir? Haddecilerin görev ve sorumlulukları, nitelikleri nelerdir?

haddeci

Haddeci

Bir merdane veya haddehane, malzemeleri düzleştirmek veya şekillendirmek için metal işleme veya plastik işleme gibi imalatta kullanılan bir makinedir. Bir haddehane operatörünün sorumlulukları, sıcak veya soğuk haddelenmiş çelik gibi teknikleri kullanarak metal veya diğer malzemeleri bir levha, levha, sofra takımı, çubuk veya diğer özel üretim şekillerine dönüştürmek için ekipmanın kurulması ve çalıştırılmasıdır. Diğer görevler, çatlama, kusur veya deformasyon olmadığından emin olmak için makine bakımı ve ürünlerin kalite kontrolünü içerir.

Haddeleme, işlenmemiş madeni profile parçalar, raylar ve saçlar haline dönüştürür. Haddeci, soğuk ya da sıcak haddelemeyi güçlü makineler yardımıyla gerçekleştirir.

Haddeleme, ağır maden sanayiinin bir temel işlemidir. Büyük demir – çelik endüstrilerinde, en mükemmel hadde makineleri, sürekli çalışma halindedir. Bir Pik fırınında yeniden ısıtılmış çelik, dökme demirden yapılma ve ters yönde dönen silindir dizileri arasında .gitgide ezilir; birçok devrelerden geçtikten sonra, çıkış postalarında, dönüşüm endüstrisinin istediği biçimleri almış olarak görünür. Levha hâline getirilmiş çelik, saatte 90 kilometre gibi şaşırtıcı bir hızla bobinlerin üzerine sarılır. Haddeci, silindirlerin sıcaklıklarını, hızlarını, baskılarını ve açıklıklarını ayarlar. Modern kontrol cihazları, onun zahmetli olan işini biraz hafifletir. Ama, hadde makinelerinin sürekli sarsıntısı ve uğultusu içindeki o uçsuz bucaksız koridorlarda saatlar, insana çoğu zaman pek uzun gelir.

tel-haddecisiTel Haddecisi

Bir maden sanayii işçisi olan tel haddecisi, maden parçalarını tel hadde tezgâhlarında, çapları gittikçe küçülen deliklerden çekerek, tel haline getirir.

Advertisement

Önceden haddelenmiş bir çelik. bakır ya da alüminyum levhanın tel hadde tezgâhından çekilmesi, sıcakla başlayıp soğukla biten bir işlemdir. Hadde tezgâhın çembersel merdaneleri tarafından, art arda deliklerden geçirilen maden kitlesi, kesiti yuvarlak, kare biçiminde, yassı ya da «Z» şeklinde olan tel haline gelir. Sanayide kullanılan tel hadde merdanelerinin çoğu otomatiktir. Tel haddecisi, bu merdaneleri ayarladıktan sonra, madenin ısısına, haddeden çekilen tellerin hız ve gerilimine nezaret eder; merdanelerini yağlama’ maddeleri, yumuşak madeni tabakalar veya fosfatla kaynaklaştırır. Modern hadde makinelerinin otomatik kontrol ve emniyet cihazlarıyla donatılmış olmasına rağmen, tel haddecisi, görevi başında dikkat kesilmek zorundadır. Bir hadde fabrikasında ustabaşılığa getirilmek, mesleki yeteneklere olduğu kadar, çalışma bilincine bağlıdır.


Leave A Reply