Magnezyum Elementinin Tarihçesi ve Magnezyum İlk Ne Zaman Keşfedildi?

0
Advertisement

Magnezyum nedir? Magnezyum elementinin keşfi ve Magnezyum Elementinin tarihçesi hakkında bilgiler. Magnezyum ilk ne zaman keşfedildi?

Magnezyum; doğada serbest halde bulunmamakla birlikte yer kabuğunda en bol bulunan sekizinci element olan gümüşi beyaz, çok hafif, metalik bir metal. Mineral bileşikleri dünyanın çoğu ülkesinde çok geniş bir dağılıma sahiptir ve yaklaşık yüzde 0,13 oranında magnezyum içeren deniz suyu neredeyse tükenmez bir kaynaktır.

Magnezyum Atomu

Magnezyum Atomu

Tarih:

Saf olmayan magnezyum ilk olarak 1808’de Sir Humphry Davy tarafından elde edildi. Magnezya ve cıva oksit karışımını elektrolize etti ve cıvayı magnezyum amalgamdan damıttı. 1829’da Antoine Bussy, susuz magnezyum klorürü potasyumla kızarana kadar ısıtarak metali daha büyük miktarda ve daha saf bir biçimde elde etti. Kalıntı klorürlerin çözülmesi üzerine metal, nispeten saf metal kürecikleri halinde kolayca kaynaşabilen bir toz olarak göründü. 1833’te Michael Faraday, erimiş bir magnezyum tuzunun elektrolizi yoluyla metalik magnezyum üreten ilk kişi oldu ve onun yöntemi, modern elektrolitik sürecin öncüsüdür. Robert Wilhelm Eberhard von Bunsen, susuz hücre beslemesinin önemini ilk fark eden kişiydi. 18S2’de erimiş susuz magnezyum klorürü elektrolize etti ve Augustus Matthiessen,

Magnezyumun ilk ticari üretimi, 1866’da Almanya’da değiştirilmiş bir Bunsen elektrolitik hücresi kullanılarak gerçekleşti. Almanya, 1914-1918 savaş zamanı piroteknik ihtiyacı nedeniyle başka yerlerde magnezyum üretmenin gerekli hale geldiği ve Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa ve Kanada’nın bu alana girdiği 1915 yılına kadar magnezyum üreticisi olarak başı çekti. . 1916-1917 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde sekiz şirket magnezyum üretti. Ancak savaşın sona ermesiyle birlikte yalnızca Dow Chemical Company ve American Magnesium Corporation üretime devam etti. 1927’de ikinci şirket bu faaliyeti durdurdu ve geriye yalnızca Dow kaldı.

Külçe Magnezyum

Külçe Magnezyum

Magnezyum için barış zamanı gereksinimleri, üretimde küçük artışlara neden olmak için yeterliydi ve teknolojide bazı ilerlemeler sağlandı. Magnezyumu yapısal bir metal olarak ön plana çıkaran, II. Dünya Savaşı’nın muazzam teşvikiydi. Piroteknik ve uçak ve hava araçları yapımında kullanılacak hafif bir yapısal metal için büyük askeri gereksinimlerle karşı karşıya kalan Birleşik Devletler hükümeti, benzeri görülmemiş bir ölçekte magnezyum üretim tesislerinin inşasını üstlendi. 1939 ile 1943 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde 13’ü devlet ve 2’si özel şirketler tarafından olmak üzere 15 fabrika inşa edildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde birincil magnezyum üretimi 1943’te 183.584 tonla zirveye ulaştı ve tüketimin zirvesi 1944’te 132.698 tonla ulaştı – hepsi savaş amaçlı. 1944’te askeri ihtiyaçlar büyük ölçüde azaldı ve hükümet fabrikalarını kapatmaya başladı. 1945’in sonunda savunma tesisleri kapatıldı ve yalnızca Dow’un Teksas, Freeport’taki fabrikası aktif kaldı. Devlete ait altı fabrika 1951’de yeniden faaliyete geçirildi ve Kore Savaşı sırasında farklı kapasitelerde üretildi.

Advertisement

Birleşik Krallık, Kanada ve Almanya’daki magnezyum üretimi ve tüketiminin tarihi, üretimin savaş zamanında arttığı ve barış zamanında düştüğü için Amerika Birleşik Devletleri’ndekine biraz benzer bir model izlemiştir. Norveç, Fransa, Japonya, İsviçre, İtalya, Avustralya ve Rusya dahil olmak üzere çeşitli diğer ülkeler magnezyum üretti. Düşük maliyetle elde edilebilen büyük miktarda ham madde ve enerjiye sahip olan yalnızca Norveç ve Kanada, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üreticilerle rekabet edebilecek fiyatlarla üretim yapabiliyor. Rusya’daki üretimle ilgili bilgiler güvenilir değil. Tablo, son yıllarda dünya üretiminin ülkelere göre bir özetini göstermektedir.


Leave A Reply