Ameliyat Öncesi Yapılan Testler

1
Advertisement

Ameliyat öncesinde doktorlar hangi testleri, ne amaçla isterler? Ameliyat öncesi yapılan kan testleri, çekimler nelerdir, neyi gösterir?

Ameliyat Öncesi Yapılan Testler

Doktorunuz ameliyat olmanız gerektiğini düşünüyorsa, genel sağlık durumunuzun yanı sıra sorunun tam olarak ne olduğunu belirlemek için farklı testler de isteyebilir. Bu testler sık yapılan kan testlerinden durumunuza göre özel testlere kadar değişiklik gösterebilir.

Her hastanın farklı olduğu gibi her ameliyat da farklıdır. Dolayısıyla, cerrahınızın istekleri burada açıklanan testlerden farklı olabilir veya ortalama hastadan daha fazla test yaptırmanız gerekebilir.

Ameliyat öncesi testler oldukça kişiselleştirilmiştir. Örneğin, birçok plastik cerrah ameliyattan önce nikotin testi yapar. Bunun nedeni, sigaranın ve diğer tütün kullanımının yara izini arttırmasıdır. Estetik ameliyattan önce nikotin testi sonucuna göre, cerrah ameliyatı yapmayabilir.

Ameliyattan Önceki Kan Testleri

Ameliyattan önce kan testleri sıklıkla yapılır. Bu, genel sağlık durumunuzu incelemek, herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını belirlemek veya belirli bir organın nasıl çalıştığına bakmak gibi bir dizi nedenden ötürü yapılır.

Advertisement

Burada listelenen kan testleri en sık görülenler arasındadır ve ameliyat öncesi yapılabildiği gibi ameliyatınız tamamlandıktan sonra da yapılabilir. Kan almak, bir problem olduğu anlamına gelmez; genellikle sorunu ciddi hale gelmeden önce tespit etmek için yapılır.

Sağlık durumunuzda herhangi bir değişiklik olup olmadığını belirlemek için ameliyat sonrası birçok kan testi tekrarlanacaktır.

Kan Testlerinin Yapılışı

Ameliyattan önce hastane personeli, küçük bir iğne kullanarak damarınızdan kan alır. Bu işlem genellikle basittir ve çok can yakmaz.

Kan alan kişi, damarlarınızı daha kolay bulmak için bir turnike kullanabilir, bu da iğne yerleştirildikten sonra çıkarılır.

Sıklıkla Yapılan Testler

CBC: Tam Kan Sayımı

Advertisement

Chem 7: Kan Kimyası Testi

Karaciğer Fonksiyon Paneli (Karaciğer Fonksiyon Testleri, LFT)

PT / PTT / INR (Pıhtılaşma Testi)

Arter Kan Gazı (AKG)

Ameliyat Öncesi Daha Ender Yapılan Testler

Ameliyatınız ayrıca vücut taraması veya görüntüleme gerektirebilir. Bu çalışmalar genellikle cerrahınızın cerrahiyi gerekli kılan problemin kesin doğasını veya derecesini belirlemesine yardımcı olur. Örneğin, dizinizi çok ağır yaraladıysanız, diz alanının kemiklerine bakmak için bir röntgen çekilebilir. Ancak dizini oluşturan dokuların da yaralanıp yaralanmadığına veya iltihaplanmadığına karar vermek için bir BT veya MRI kullanılabilir.

Bu testler, vücudun belirli bir bölgesinde yapılabilir. Örneğin, bir BT ile belirli bir organa bakabilir veya doktor tüm karın görüntülerini görmek isteyebilir.

Bu testler ağrılı değildir. MRI büyük bir mıknatıs kullanarak çalışır. Bu nedenle, yüzük, küpeler ve piercing gibi taktığınız herhangi bir mücevheri veya metali çıkarmanız gerekecektir. Kalça protezi veya metal implantlarınız varsa MRG teknisyenlerine bilgi vermeniz gerekecektir. Bazı implantlar MRG oluşumunu engelleyebilir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI)

Bilgisayarlı Tomografi (CT Tarama, CAT Taraması)

Röntgen

Ultrason

Advertisement

Ameliyattan Önce Kalbinizi Test Etme

Bazı durumlarda, kalbinizin işlevini belirlemek için ek testler istenebilir.

Bu özellikle kalp ameliyatı oluyorsanız gereklidir, ancak bu testler genellikle ameliyat ve anesteziyi tolere etme yeteneğinizi değerlendirmek için de istenebilir. Kalbin egzersiz ve kasın normal sinir / elektrik iletimi gibi stresleri tolere edebilme yeteneğinin izlenmesine ek olarak, kalbi kanla besleyen arterler de incelenebilir.

Elektrokardiyogram (EKG)

Kardiyak Stres Testi

anjiogram

Ekokardiyogram

Pulmoner Fonksiyon Testleri


1 Yorum

Leave A Reply