Ardıç Nasıl Bir Kuştur? Özellikleri Çeşitleri Davranışları Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Ardıç kuşu nasıl bir kuştur, nerede yaşar? Ardıç kuşlarının türleri, çeşitleri, beslenme, üremesi, davranışları hakkında gerçekler.

ardıç kuşu

Kaynak: pixabay.com

Ardıç

Ötücü kuşların karatavuklar familyasından bir kuştur. Kuzey Avrupa’da ve Asya’da ormanlık, çayır ve tarlalara yakın rutubetli yerlerde yaşar. Türkiye’de sık sık görülür. Ardıç kuşu göçücü ve gezici kuşlardandır. Kuluçkaya yatmak için Kuzey Hindistan, Keşmir, Suriye, Anadolu ve Sicilya’ya göç ederler. Ardıç kuşu 25 santim uzunluğunda, 100 gram kadar ağırlığındadır, sırtı kahverengi, karnı beyazdır. Yavaş hareket eden böcekleri ve bunların kurtçuklarını, kırkayak, solucan ve salyangozları yiyerek beslenir. Sonbaharda üvez, ardıç (bu sebeple ardıç kuşu denmiştir) ve diğer meyve tanelerini de yediği görülmüştür.

Çeşitleri

Ardıç kuşunun birçok çeşitleri vardır. Başlıcaları şunlardır : Ökse otu ardıç kuşu, kolyeli ardıç kuşu, pas rengi ardıç kuşu, güzel sesli ardıç kuşu.

ardıç kuşu

Kaynak: pixabay.com

Ökse ardıcı

Ökseardıcı, (Lat. Turdus viscivorus). Ötücükuşlar takımının Karatavukgiller familyasından bir kuştur.

Avrupa, Kuzeybatı Afrika ve Doğu Asya’da yaşar. Kışı Kuzey Afrika ve Güney Avrupa’da geçirir. Uzunluğu 27 cm’ dir. Dişisi biraz daha küçüktür. Tüylerinin üstü gri kahverengi ve lekesiz, karnı krem rengidir. Başının kenarında pas sarısı ve koyu lekeli, altta sarımsı beyaz, göğüste yumurta biçimli kahverengi siyah lekeler vardır. Gözleri kahverengi, gagası koyu renkli, bacakları boynuz renkli, kuyruk uçları beyazdır, iğneyapraklı ağaçlan yeğler ve yuvasını bu ağaçların yüksek kesimlerinde yapar. Dişi 4-5 yumurtaya tek başına bakar, besin ararken yuvaya erkek bekçilik yapar. Böcekler, solucanlar, küçük salyangozlar ve meyve taneleriyle beslenir.

Münzevi Ardıcı Hakkında Gerçekler

münzevi ardıç

Münzevi ardıç – Kaynak: commons.wikimedia.org

  • Münzevi Ardıcı 5,5 ila 7,1 inç uzunluğa ve 0,8 ila 1,3 ons ağırlığa ulaşabilir.
  • Münzevi Ardıcı, vücudun üst tarafında kahverengi tüylerle kaplıdır. Beyaz sandıklarda siyah noktalar ve belirgin kırmızı kuyruğu vardır. Gözler beyaz halkalarla çevrilidir.
  • Münzevi ardıçkuşunun tıknaz gövdesi ve pembe bacakları vardır. Kanat açıklığı 9,8 ila 11,4 inçtir.
  • Münzevi Ardıcı bir omnivordur (bitki ve et yer). İlkbaharda böcekleri (sinekler, böcekler, karıncalar, tırtıllar ve eşekarısı), küçük amfibileri ve sürüngenleri yer. Meyveler (özellikle yabani meyveler) kış aylarında başlıca besin kaynağıdır.
  • Münzevi Ardıcı, yiyecekleri yerde toplar. Yaprakların altında bulunan yiyecekleri bulmak için gagayı kullanır. Ayrıca içinde gizlenmiş potansiyel bir av bulmak için bacaklarıyla çimleri sallar.
  • Münzevi Ardıcı, kış aylarında yiyecek eksikliğini ve donma sıcaklıklarını önlemek için sonbaharda güneye doğru göç eder.
  • Münzevi Ardıcı en çok ürettiği güzel, flüt benzeri şarkılar ile bilinir. Şarkı, daha sonra farklı perdelerin müzikal cümleciklerine dönüşen uzun bir ıslıkla başlar. Diğer kuşların şarkılarının aksine, münzevi ardıçkuşunun şarkıları uyumludur.
  • Bir çift münzevi ardıçkuşu, yuvanın yakınında buluştuklarında birbirlerini selamlama şarkıları söyler. Dişi, yuvadaki yumurtaları yeniden düzenlerken sık sık şarkı söyler.
  • Münzevi Ardıcının ana yırtıcıları kediler, tilkiler, sincaplar, sincaplar, kokarcalar, yılanlar ve baykuşlardır.
  • Münzevi Ardıçlarının çiftleşme mevsimi yaz aylarında gerçekleşir.
  • Dişi çalılıkta veya yerde yuva yapar. Yuva, çam iğneleri, çamur ve tahtadan yapılır. Yuvanın yapımı 7 ila 10 gün sürer.
  • Bazı bölgelerde, Münzevi Ardıcı mezarların üzerine, maden ocağının içinde veya golf sahalarında yuva yaptığı bilinmektedir.
  • Dişi, 11 ila 13 gün sonra yumurtadan çıkan 3 ila 6 mavimsi yumurta bırakır. Civcivler doğumda çaresizdir ve ebeveynlerine bağımlıdırlar. Erkek yuvaya yiyecek getirir, dişi civcivleri besler.
  • Genç kuşlar genellikle larvalar, güveler ve örümceklerle beslenirler, ancak ebeveynler başka yiyecekler bulunmadığında semender gibi büyük avlar sunarlar.
  • Münzevi Ardıcı, vahşi doğada 8 yıldan fazla yaşayabilir.

Advertisement

Leave A Reply