Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Hastalıklardan Uzak Tutan 15 Yiyecek

0
Advertisement

Bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıklardan uzak kalmak için hangi gıdaları tüketmeliyiz? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 15 Yiyecek

Bağışıklık sistemi güçlendiriciler

Tükettiğimiz bazı gıdalar bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamıza yardımcı olabilir. Kışın soğuk algınlığı ve gribi önlemek için yollar arıyorsanız, beslenme alışkanlığınıza bu gıdaları eklemenizi öneririz.

portakal

Kaynak: pixabay.com

1. Turunçgiller

Çoğu insan soğuk algınlığına yakalandığında C vitamini tüketmeye başlar. Çünkü C vitamini, bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olur. C vitamininin beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı da düşünülmektedir. Bu hücreler enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarıdır.

Popüler turunçgiller şunlardır:

greyfurt
portakal
mandalina
Limon
misket limonu
turunç

Vücudunuz üretmediği ve depolayamadığı için, sürekli her gün C vitamini almak gerekir. Hemen hemen tüm narenciye meyveleri C vitamini açısından zengindir. Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitlilikleri sayesinde, bu vitaminin herhangi bir öğüne eklenmesi kolaydır.

Advertisement
kırmızı dolmalık biber

Kaynak: pixabay.com

2. Kırmızı biber

Kırmızı biber, narenciyeden iki kat daha fazla C vitamini içerir. Aynı zamanda zengin bir beta karoten kaynağıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, sağlıklı bir cildin korunmasına da yardımcı olabilir. Beta karoten gözlerinizi ve cildinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

3. Brokoli

Brokoli vitamin ve minerallerle doludur. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra diğer birçok antioksidan ve lifle dolu olan brokoli, masanıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir. Gücünü koruyabilmenin anahtarı, mümkün olduğunca az pişirmek – ya da daha iyisi, çiğ tüketmektir.

4. Sarımsak

Sarımsak, dünyanın hemen her mutfağında bulunur. Yiyeceklere güç ekler ve sağlığınız için bir zorunluluktur. Eski dönemlerden beri enfeksiyonlarla mücadelede sarımsak kullanılmaktadır. Sarımsak aynı zamanda tansiyonu düşürmeye ve arterlerin sertleşmesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri, allisin gibi kükürt içeren bileşiklerin yoğun bir konsantrasyonuna sahip olmasıdır.

zencefil

Kaynak: pixabay.com

5. Zencefil

Zencefil, boğaz ağrısını ve diğer iltihaplı hastalıklarda, iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Zencefil ayrıca mide bulantısını giderir. Zencefil, kronik ağrıyı azaltmaya yardımcı olur ve son araştırmalara göre kolesterol düşürücü özelliklere sahiptir.

6. Ispanak

Ispanak, C vitamini açısından zengin olduğu için listemizde yer almaktadır. Ayrıca, bağışıklık sistemlerimizin enfeksiyonla savaşma kabiliyetini arttırabilen çok sayıda antioksidan ve beta karoten ile de doludur. Brokoliye benzer şekilde, ıspanak, az pişirildiğinde besin değerini korur ve daha sağlıklıdır. Bununla birlikte, hafif pişirme A vitaminini arttırır ve diğer besinleride oksalik asitten salınmasına izin verir.

7. Yoğurt

Yoğurdun içindeki bakteriler, hastalıklara karşı savaşmak için bağışıklık sistemini harekete geçirir. Meyveli yoğurt yerine sade yoğurt tüketin. Eğer meyveli yoğurt seviyorsanız aldığınız veya daha iyisi evinizde mayaladığınız yoğurda taze meyveler ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Advertisement

Yoğurt D vitamini açısından zengin bir kaynaktır. D vitamini, bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve vücudumuzun hastalıklara karşı doğal savunmasını artırdığı düşünülmektedir.

8. Badem

Soğuk algınlığı önlemek ve savaşmak söz konusu olduğunda, E vitamini C vitamini için bir arka koltuk olma eğilimindedir. E vitamini sağlıklı bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Yağda çözünen bir vitamindir, yani uygun bir şekilde emilmesi için yağa ihtiyacı vardır. Badem gibi çerezler, vitaminlerle doludur ve ayrıca sağlıklı yağlara sahiptir. Sadece yarım bardak badem, önerilen günlük E vitamini miktarının yaklaşık yüzde 100’ünü karşılar.

9. Zerdeçal

Zerdeçal, yıllardır hem osteoartrit hem de romatoid artritin tedavisinde bir anti-enflamatuar olarak kullanılmıştır. Ayrıca, araştırmalar zerdeçalın kendine özgü rengini veren yüksek oranda curcumin konsantrasyonunun egzersize bağlı kas hasarını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

yeşil çay

Kaynak: pixabay.com

10. Yeşil çay

Hem yeşil hem de siyah çay, bir tür antioksidan olan flavonoidler içerir. Yeşil çayın üstünlüğü içerdiği güçlü bir antioksidan olan, epigallocatechin gallate veya EGCG, seviyesindedir. EGCG’nin bağışıklık fonksiyonunu arttırdığı görülmüştür. Siyah çayda, fermantasyon işlemi sırasında EGCG’nin çoğu yok olur. Öte yandan yeşil çay fermente edilmez, bu nedenle EGCG değerini korur.

Yeşil çay, amino asit L-teaninin iyi bir kaynağıdır. L-teanin T hücrelerinizde mikrop mücadele bileşiklerinin üretiminde yardımcı olabilir.

papaya

Kaynak: pixabay.com

11. Papaya

Papaya, C vitamini ile yüklü bir meyvedir. Günlük olarak tavsiye edilen C vitamini miktarının yüzde 224’ünü tek bir papayada bulabilirsiniz. Papaya ayrıca anti-inflamatuar etkileri olan papain denen bir sindirim enzimine sahiptir.

Papaya, tüm sağlığınız için faydalı olan iyi miktarda potasyum, B vitamini ve folat içerir.

12. Kivi

Papaya gibi, kivi de doğal olarak folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini gibi bir çok temel besinle doludur. C vitamini, enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücrelerini artırırken, kivide bulunan diğer besinler, vücudunuzun geri kalan kısmını düzgün bir şekilde çalışır.

13. Tavuk

Hasta olduğunuzda, tavuk çorbası içmek plasebo etkisinden daha fazlasına sahiptir. Tavuk çorbası, soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur ve ayrıca ilk etapta hastalanmanızı önlemeye de yardımcı olur. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, B-6 vitaminince zengindir.

Vitamin B-6, vücutta meydana gelen kimyasal reaksiyonların çoğunda önemli bir oyuncudur. Ayrıca yeni ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için hayati önem taşır. Tavuk kemiklerini kaynatmak suretiyle yapılan çorba veya tavuk suyunda, jelatin, kondroitin ve bağırsakların iyileşmesi ve bağışıklık için faydalı diğer besin maddelerini bulunur.

14. Ayçiçeği tohumu

Ayçiçeği tohumları, fosfor, magnezyum ve B-6 vitamini de dahil olmak üzere, besinlerle doludur. Aynı zamanda vitamin E’den inanılmaz derecede zengindir, günlük önerilen miktarın % 82’si sadece çeyrek bardaklık porsiyonda bulunur.

Advertisement

E vitamini güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sistemi işlevini düzenlemek ve sürdürmek için önemlidir. Yüksek miktarlarda E vitamini içeren diğer yiyecekler avokado ve koyu yapraklı yeşilliklerdir.

15. Kabuklu deniz ürünleri

Kabuklu deniz hayvanları, bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışan pek çok kişi için akla ilk gelen besinlerdir, ancak bazı kabuklu deniz ürünleri çinko ile doldurulur.

Çinko diğer birçok vitamin ve mineral kadar fazla ilgi görmez, ancak vücudumuzun buna ihtiyacı vardır, böylece bağışıklık hücrelerimiz amaçlandığı gibi çalışabilir.

Çinko açısından yüksek olan kabuklu deniz hayvanlarının çeşitleri şunlardır:

Yengeç
istiridye
Istakoz
Midye

Önerilen günlük çinko miktarından daha fazlasını almamanız gerektiğini unutmayın. Yetişkin erkekler için, 11 miligram (mg) ve kadınlar için 8 mg. Çok fazla çinko bağışıklık sisteminin işlevini engelleyebilir.


Leave A Reply