Biberiye Nasıl Kullanılır? Biberiyenin Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?

0
Advertisement

Biberiye nerelerde ve nasıl kullanılır? Biberiyenin sağlık için faydaları nelerdir? Biberiyeyi deneyebileceğiniz tarifler ve sağlık yararları.

Biberiye kullanımları nelerdir?

Biberiye, yemeklerde lezzet katmak için yemek pişirmede en sık kullanılan popüler bir bitkidir. Mutfak potansiyeli sınır tanımazken, yaygın olarak bilinmeyen şey biberiyenin de birçok sağlık yararı olduğudur.

biberiye

Kaynak: pixabay.com

Biberiye veya Rosmarinus officianalis, Asya ve Akdeniz’in güneşli ve sıcak iklimlerinde doğal olarak yetişir. Güzel kokulu yaprak dökmeyen iğneleri mor, mavi, pembe veya beyaz dahil olmak üzere çeşitli renklerde çiçekleri vardır.

Biberiye yaprakları genellikle Akdeniz ve İtalyan mutfaklarında yemek için bir baharat olarak kullanılır. Yapraklar aromatik ve tatlı olduğu için etlere lezzet katmak için ve çorbalara eklenebilirler. Tavuk yemeklerinde hoş bir koku ve lezzet sunar.

Biberiyeli Zeytinyağlı Ekmek Tarifi

Biberiyenin sağlık yararları da vardır

Biberiye, çok güncel araştırmalara konu olan geniş kapsamlı sağlık yararlarına sahiptir.

Advertisement

Aromaterapi

Bazen ihtiyacımız olan tek şey yatıştırıcı bir koku olabilir. Biberiye yağı aromaterapide sıklıkla kullanılır ve bu biberiye ve nane tentürü zihninizi temizlemeye yardımcı olmak için iyi çalışır. Scientia Pharmaceutica’da yayınlanan 20 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, biberiye yağının solunmasının beyin dalgası aktivitesini artırabileceği, uyuşukluğu azaltabileceği ve hatta ruh halinizi iyileştirebileceği bulundu.

Bunama

Fitoterapia dergisinde yayınlanan diğer bir araştırma, bir hayvan çalışması, biberiye yaprağı ekstraktının demansı tedavi edebileceğini ve önleyebileceğini gösteriyor. Journal of Medicinal Food’da yayınlanan bir başka çalışma, biberiyenin yaşlı insanlar arasında bilişsel işlevi iyileştirebileceğini gösterdi.

Kanser

Biberiyenin zihinsel durumunuz üzerindeki faydalarına ek olarak, ciddi fiziksel problemlerle de savaşabilir. Kanser Araştırmaları dergisinde bildirilen fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, biberiye kanser hücrelerinin yayılmasını azaltmaya yardımcı olmak için cilt kanseri tedavilerinde kullanılabilir. Çalışma, biberiye özütünün uygulanmasının cilt tümör hücrelerinin bloke edilmesine yardımcı olduğunu buldu.

biberiye

Kaynak: pixabay.com

Biberiye ekstraktlarının ayrıca akciğer karsinomundaki hücreler gibi bazı kanser hücrelerinin büyümesini inhibe ettiği bulunmuştur. Biofactors dergisinde yayınlanan bir başka çalışma, biberiyenin sağlıklı hücreleri koruyarak bir antioksidan olarak çalıştığını ortaya koydu.

Kellik

Alopesi (Saçkıran) saç dökülmesine neden olan bir hastalıktır ve birçok insan için rahatsız edici olabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda biberiye hastalığın tedavisine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Dermatoloji Arşivi’nde yayınlanan bir çalışmada, alopesi olan 43 kişi, kafa derisine yedi ay boyunca günlük biberiye, kekik, lavanta ve sedir ağacı esansiyel yağları ile masaj yaptı. Neredeyse yarısında saç büyümesini görüldü. Araştırmacılar, bu uçucu yağların alopesi için güvenli ve etkili bir tedavi olduğu sonucuna vardılar.

Biberiye ile ilgili uyarılar

Biberiyenin tıbbi kullanımı dünya çapında daha fazla önem kazanıyor. Almanya’nın FDA versiyonu, Alman Komisyonu E, eklem ağrısı ve dolaşım sorunlarını tedavi etmek için biberiye yağı kullanımını onaylıyor. Ayrıca çeşitli sindirim sorunlarını tedavi etmek için biberiye yapraklarının kullanımını onaylarlar. Biberiye sağlığınız için yararlı olsa da, herkesin kullanması uygun değildir. Bitki sadece küçük dozlarda alınmalıdır. Hamileyseniz veya emziriyorsanız biberiye almaktan kaçının, çünkü düşük tehlikesi doğurabilir. Yüksek tansiyonu olan hastalar da biberiye takviyesi almaktan kaçınmalıdır.

Advertisement

Biberiyenin mutfak kullanımı güvenli olsa da, yeni takviyeleri veya tedavileri denemeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Biberiye yağlarının diyabetinize veya kan inceltici ilaçlarınıza müdahale edip etmediğini kontrol edin.


Leave A Reply