Çekirge Nasıl Bir Hayvandır? Çekirgeler Hakkında Ansiklopedik Bilgi

0
Advertisement

Çekirge nasıl bir hayvandır? Çekirgeler ve özellikleri hakkında ansiklopedik bilgi, Çekirge çeşitleri ve yapıları.

çekirge

Kaynak: pixabay.com

Çekirge

Çekirge (Latince karşılığı Acridium lowsta). Böcekler sınıfının Düzkanatlılar takımından eklembacaklı. Çoğunlukla sıcak ve ılıman kuşakta yaşar. Sulu otlaklar büyük ırmak deltaları, geniş sazlıklar asıl yaşama alanıdır. Başında iki uzun ipliğimsi duyarga, iki petek göz ve çiğneyici ağız bulunur. 5-7 cm olan gövdesi üç boğumdan oluşur. Bu boğumların her birinden çıkan birer çift bacaktan ilk iki çifti yürümede, daha gelişmiş olan son çifti ise sıçramada kullanır. Son iki boğumunda yer alan ve 15 cm kadar açıklıkta olan kanatların üstte olanları derimsi olup alttaki uçmaya yarayan zar kanatları korur.

Solunumunu karın bölümündeki iki boru (trakea) aracılığıyla yapar. Erkeklerin en belirgin özelliği ayaklarını kanatlara sürterek çıkardıkları sestir. Dişi sonbaharda gövdesinin alt bölümündeki yumurtlama borusuyla toprağa açtığı deliklere pirinç büyüklüğünde 200 kadar yumurta bırakır. Kışın toprak altında kalan bu yumurtalardan yaz başlarında toprağı delerek çıkan genç çekirgeler (nimfa) birkaç kez deri değiştirerek bir ayda yetişkin boya ulaşırlar. 4 aylık ömürleri olan bu böcekler, genellikle bitkiden bitkiye sıçrayarak beslenir, yiyecekleri azalınca duyargalarıyla bitkilerin kokularını izleyerek sanki tek bir hayvanmış gibi grup halinde göç ederler.

Çekirgelerin Zararları

Tarımsal alanlara son derece zararlı olan çekirgenin milyarlarcası bir arada bulut gibi üşüştükleri alanları birkaç dakikada çöle çevirirler. Çekirge bulutu genişliği 500 km2 ile 1.000 km2 arasında değişir. Saatte yaklaşık 15 km hızla ve bir uçuşta 10-12 saat havada kalacak biçimde 2.000-3.000 km kadar ilerleyebilen çekirgeler, yeni otlaklar bulmak için ırmak hatta denizleri bile aşarlar. Bitki, bulamadıklarında elbiselere, tahta perde ve ahşap evlere, atların kuyruklarına bile saldırabilirler.

çekirge

Kaynak: pixabay.com

Genellikle birkaç milyon kg’lık ürün yok ederler. Zararları bir mevsim sürse de göç dönemi sona erer ve hayvanlar eskisi gibi tek tek çayırdaki eski yaşamlarına dönerler. Göç dönemiyle sakinleşme arasında çekirgeler daha fazla büyür, ayakları kırmızı renkten gri sarı renge döner. Sakin yaşayan türe Locusta cinerascens ya da dania adı verilir. Bu zararlıya karşı yürütülen mücadele böceğin uçmaya başlamasından önce ilaçla yapılırsa daha etkili olur. Bazen toprak kazılarak yumurtaları ortaya çıkarılır ve yakılır. Bu yolla Kıbrıs’ta bir çekirge önleme kampanyasında 1.300 ton yumurta toplanmıştı.

Uçmaya başladıktan sonra eski bir yöntem olan engellerden yararlanılır. Çekirgeler, perde biçiminde kurulan bu engellere çarparak kazılan çukurlara dökülünce üstleri hemen toprakla örtülerek yok edilir. Ayrıca helikopter ve uçakla yapılan ilaçlama da etkili olur. Bu mücadelede ülkelere yardımcı olmak için 1932’de Londra’da kurulan bir merkez, çekirgelerin hareketlerini izleyerek çiftçileri uyarır ve mücadeleye yardımcı olur. En bilinen çekirgetürleri: Çöl çekirgesi, kırmızı çekirge, Fas çekirgesi, göçebe çekirge.

Advertisement

Çekirgeler: (Lat. Orthoptera).

Böceklerin, Kanatlılar alt sınıfına giren, bitkiyle beslenen böcekler takımı. Dünyanın hemen her yerinde sıcak bölgelerde yaşarlar. Düşey ata benzer başları, büyük petek gözleri, kenarlardan basık gövdeleri sıçramaya yarayan büyük, zarımsı bacakları vardır. Ağız parçaları çiğnemeye elverişlidir. Kulakları ön bacakların diplerinde bulunur. Kanatlarıyla sesler çıkarırlar. Yumurtalarını toprağa gömer ve üzerine çabuk sertleşen bir sıvı dökerler. Sıcağı sever, karada yaşarlar. Etçil ya da otçuldurlar. Yarı başkalaşma gösterirler. Afrika göçmen çekirgesi, cırcır böceği, hamam böceği, ocak çekirgesi, ekin çekirgesi, danaburnu, peygamber devesi bilinen türleridir.


Leave A Reply