Denizlerin Önemi Nedir?

0
Advertisement

Denizlerin önemi nedir? Denizlerde hayat nasıldır? Denizlerin önemi ile ilgili olarak genel bilgiler veren sayfamız.

Deniz İle İlgili KompozisyonEngin denizler çağlar boyunca insanları birbirinden ayıran en büyük engel olmuş, kıtalardaki insanlar bu yüzden birbirlerinden habersiz yaşamışlardır.

Zamanla denizlerde yolculuk etmenin çareleri öğrenildi, bu defa da deniz yolu insanlara kara yollarından daha elverişli geldi. Okyanuslar ilk seferden itibaren gittikçe daha hızlı geçilmeye başlanmıştır.

1818’den sonra buharlı gemiler işlemeye başladı, Atlas Okyanusu’nun geçilmesi yirmi gün gibi kısa bir zamana indi. Bugün büyük transatlantikler bu denizi dört günden daha kısa bir zamanda geçebiliyor. Eski Dünya ile Yeni Dünya’yı ayıran Atlas Okyanusu’nun üzerinden ilk defa uçakla geçen Charles Lindbergh bu mesafeyi otuz üç saatte almıştı. Bugün aynı mesafe uçakla birkaç saat içinde aşılıyor.

Denizler çok eski zamanlardan beri insanların en büyük besin kaynağı olagelmiştir. Kıyı halkları denizde yaşayan canlılarla beslendiği gibi, kıyıdan uzakta oturanlar da dondurularak veya tuzlanarak sevk edilen balıklardan faydalanırlar. Dolayısı ile çok sayıda insan hayatını balıkçılıkla kazanır.

Denizlerden başka maddeler de elde edilir. İyot ve magnezyum bunların başında gelir. Yosunlar gübre olarak kullanılır. Tropikal sularda sünger yetişir. İstiridyelerden inci çıkar. Balinaların yağından, etinden faydalanılır. Denizin faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur.

Advertisement

Denizlerde hem hayvan, hem bitkiler yaşar. Deniz hayvanları arasında sığ sularda yaşıyanlar olduğu gibi derin denizlerde yaşı-yanlar da vardır. Bitkiler ise sığ sularda yaşarlar. Çünkü büyümeleri için güneş ışığına ihtiyaçları vardır, Onun için 400 metreden derin sularda bitki yetişmez. Çünkü güneş ışığı daha derinlere gidemez.

Denizde yaşayan hayvanların boyları çok değişiktir. Bazılarının ancak mikroskopla görülebilmelerine karşılık, balina gibi uzunluğu yirmi beş, otuz metreyi bulan deniz hayvanları da vardır.

Denizlerde yaşıyan hayvanların hepsi balık değildir, salyangoz, midye, ıstakoz gibi bir kısım hayvanlar da vardır. Deniz kaplumbağaları sürüngendir. Balina, fok, mors memelidir. Balıklar ise soğuk kanlı hayvanlardır, yumurtlayarak ürerler. Büyük balıklar küçük balıkları yiyerek beslenirler. Küçük balıklar da bitki yerler. Böylece, bütün deniz hayvanlarının hayatı bitkiye dayanır.


Leave A Reply