Deprem Sırasında (Anında) ve Sonrasında Yapılması Gerekenler

0
Advertisement

Deprem esnasında hayatta kalabilmek için neler yapılmalıdır? Deprem sırasında ve sonrasında yapmamız gerekenler ve açıklamaları.

Deprem Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler Resimli Anlatım

deprem-sirasinda

Deprem başladığında neler yapmalıyız?

Sakin olup soğukkanlılığınız yitirmemeniz çok önemli. Eğer deprem esnasında bir binadaysanız paniğe kapılarak dışarı doğru koşturmaya çalışmayın. Binadayken dışarı, binanın dışındayken içeri girmeye çalışmayın. Panikle koşturup kaçmaya çabalamayın. Bu durum sadece yaralanma ihtimalinizi arttıracaktır.

  • ► Bina içindeyken iki duvar kenarında yada kolon önünde hayat üçgeni oluşturmamız,  cenin pozisyonu alıp ellerimizle başımızı korumamız önemlidir. Bu pozisyonda iç organlarımızın da zarar görmesini önlemiş olacağız.. Bu şekilde depremin bitmesini beklemeniz gerekir. Sakın pencerelere yaklaşmayın, balkona çıkmayın.
  • ► Eğer deprem olurken açık havada bulunuyorsanız ilk iş elektrik direklerinden uzakta durmaktır. Başınıza veya üzerinize düşebilecek cisimlerin olduğu yerlerden uzaklaşın.
  • ► Binada elektrikler gitmiş ve karanlıkta kaldıysanız kibrit, çakmak kullanmayın. Bir yerlerde gaz kaçağı olma ihtimali vardır. Yangın tehlikesi çıkarabilirsiniz.
  • ► Deprem sırasında arabada bulunuyorsanız, geçitlerden, köprülerden uzakta bir yerde arabanızı durdurunuz ve sarsıntı geçinceye kadar içinden çıkmayınız.

deprem-oncesi-4

Deprem Sırasında İşyerinde İseniz;

İşyerindeki davranışlarımız da evdekiler gibidir. Balkonlardan ve pencerelerden uzak kalarak, hayat üçgeni kurarak başınızı ellerinizle koruyacak şekilde konumlanın. Telaşlanmadan sarsıntının geçmesini bekleyin. Kolonun yanında çömelerek pozisyon almak da uygun bir davranış olacaktır.

İşyerini deprem sonrasında tahliye etmek için görevlilerin emirlerine uyun. Asansörden uzak durun, merdivenleri kullanmayı tercih edin. Tahliye için depremin geçmesini bekleyin. Deprem olurken panikle dışarı çıkmaya çalışmayın. Merdivenlerden çıkarken merdivenlerin depremde hasar görmüş olabilme ihtimalini düşünerek dikkatli davranın.

Advertisement

deprem-oncesi-3

deprem-oncesi-5

Deprem Sırasında Okulda İseniz;

  • ► Sakince pozisyon alın veya bir kolonun önünde çömelerek başınızı koruyun. Üstünüze devrilebilecek eşyaların olduğu yerlerden uzak durun.
  • ► Hareket halindeki bir okul servis aracında iseniz sürücü uygun bir yerde duruncaya kadar yerinizden kalkmayınız ve sarsıntı geçinceye kadar araçtan dışarı çıkmaya çalışmayınız.
  • ► Panik deprem sırasında yaralanmaların en önemli nedenlerindendir. Panik yapmadan sakin kalmaya çalışın.

deprem-sirasinda-1

Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler

Evde ve çevrenizde yapabilecekleriniz:

► Öncelikle kendinizi kontrol edin ve ardından da çevrenizdeki insanları kontrol edin. Yaralanma var mı ciddi mi yoksa kritik mi önce bu durumu bir anlayın. Eğer yapabiliyorsanız ilk yardımı hemen yapın. Ardından da doğalgaz, elektrik ve su tesisatlarının durumunu kontrol edin. Hasar gördüğünden şüphelendiğiniz tesisatları devre dışı bırakmayı deneyin.

► Gaz kaçakları deprem sonrası ciddi problemler yaratabilir. Gaz kaçağını öncelikle kokudan anlayabilirsiniz. Gaz kaçağı var mı yok mu diye kesinlikle kibrit ya da çakmak gibi bir alet kullanmayınız. Ark kaynağı yaratacak elektrik anahtarlarını açıp kapamayınız. Gaz kaçağı olduğununda şüpheleniyorsanız hemen pencere ve diğer havalandırma elemanlarını açın. Mümkünse gaz tesisatına gelen gazı kesmek için vanaya ulaşın ve vanayı kapatın. Eğer buna rağmen gaz kokusu geçmiyorsa bulunduğunuz yerden uzaklaşmaya çalışın.

Advertisement

Deprem Sonrası

  • ► Deprem çantanızı düzenli olarak kontrol edin. Değprem çantalarında yer alan radyonuzu açın ve kurtarma operasyonları hakkında bilgi almaya çalışın. Gereksiz yere telefonları kullanmayın. Unutmayın ki deprem sonrası ilk kilitlenen mekanizmalar telefonlar olmaktadır. Yoğunluktan bırakın gerçekten acil durumu olanlar bu hatları kullansınlar. Gereksiz tüm telefon trafiğinden uzak durun.
  • ► Hasar görmüş binalardan ve güvensiz gözüken yerlerden mümkün mertebe uzak durun. Tuvalet sifonlarını kanalizasyon sisteminde bir problem olup olmadığını anlamadan kullanmayınız.
  • ► Eğer bulabiliyorsanız bot ve eldiven giyin. Sonuçta kırılmış ya da parçalanmış cam, çivi v.b. maddeler etrafta olabilir. Ola ki bir demir parçası ile yaralanmalarda vakit kaybetmeden tetanoz aşınızı yaptırmaya çalışın. İlk yardım ekiplerinin yanında mutlaka bulunacaktır. Yoksa bile temin edeceklerdir.
  • ► Eğer deprem esnasında okul ya da iş yerinde iseniz yılda en az iki defa yapılan tatbikatlarda ki gibi acil çıkış kapılarından sizleri yönlendirecek olan kişilerin talimatlarına uyarak ve panik yapmadan binanızı terk edin.


Leave A Reply