Doğum Kanalına Ait Anomaliler Gelişme Kusurları Nelerdir? Bilgi

0
Advertisement

Doğum kanalı anomalileri nelerdir? Doğum kanalı yumuşak dokusunda gelişme kusurları, pelvis kemiği deformiteleri hakkında bilgi.

Doğum Kanalına Ait Anomaliler

A- Doğum Kanalının Yumuşak Dokusunun Gelişme Kusurları

a. Çift Uterus: Gebelik süresince gebe olmayan uterusdan periyodik kanamalar görülebilir. Bu durum çok defa doğumdan önce düşüklere sebep olur. Bazen gebelik iyi gelişmemiş uterusda olur ve dış gebelik gibi tedavisi gerekir.

Doğumda gebe olmayan uterus gebe uterusun kontraksiyonlarını güçleştirebilir, bu da ayrıca postpartum kanamalara yol açabilir. Çok defa sezaryen yapılması zorunlu hale gelir.

b. Uterusun Yer Değiştirmesi: Serviks arkada sakruma dönmüş olabilir. Eğer doğumdan önce doğrultma yapılamazsa sezaryen yapılmalıdır.

Bazen de çok doğum yapmış ve karın kasları gevşemiş gebelerde uterusun aşağı sarktığı görülür. Doğum zorlaşır, serviks açılamaz, özel yardımla fundus yukarı itilerek pelvise yerleştirilmelidir.

Advertisement

c. Uterusun Tümörleri: Uterusa ait fibrom ve fibromyomlar doğumu güçleştirirler.

Büyük tümörlerde en doğru yol sezaryen operasyonudur.

d. Over Tümörleri: Bu tümörler doğum kanalını tıkar ve doğumu zorlaştırabilir. Bu durumda sezaryen yapılır ve tümör de birlikte alınır.

e. Serviks Uterinin Kronik İnfeksiyonları: Serviksde geçirilen kronik enfeksiyonlar, operasyon ve yaşlılık nedeniyle sertleşmeler doğumda güçlükler yaratabilir, buna önceden hazırlıklı olmak, gerekirse sezaryen yapmak uygundur.

f. Perine ve Vajina Anomalileri: Vulvamn ödemi, hematomu, vajinamn darlığı, vajinal septum, iltihabı darlıklar doğumu güçleştirir.

B- Pelvis Kemiği Deformiteleri

Pelvis deformiteleri doğum kanalını daraltarak doğumu güçleştirirler. Bunlar konjenital, ya da çocuklukta geçirilen raşitizm nedeniyle oluşmuş olabilir. Bu durum gebelikte bilinmeli ve önceden sezaryen için kararlı olmalıdır.

Advertisement

Eğer kadının vücudu ince kemikli ve yuvarlak görünümlü ise pelvis genellikle geniştir. Çok ince tiplerde huni gibi dardır. Kısa boylu, güvercin göğüslü, kifozlu veya raşitizm belirtileri olanlarda pelviste anomaliler beklenilmelidir.

Pelvisin dışarıdan pelvimetre ile çaplarının ölçülmesi pek fikir vermez. Internal bir pelvimetre henüz yapılmamıştır ancak dikkatli bir vajinal muayene ile pelvisin iç çaplan hakkında bilgi edinilebilir.

Dar pelvislerde darlık yerine göre doğumda güçlükler görülür. Doğum olayının uzamasıyla uterus rüptürleri, fistül, yırtılmalar, kanama, şok, sepsis görülebilir.

Fetüs yönünden ortaya çıkacak komplikasyonlar kafa kemikleri fraktürleri, intrakranyal kanamalar, asfiksi olabilir.


Leave A Reply