Doğumda Bebeğin Kusurlu Geliş Pozisyonları Riskleri Yapılması Gerekenler

0
Advertisement

Zor doğumlara sebep olacak olan bebeğin doğum kanalına girmemesi, kusurlu geliş pozisyonları ve yapılması gerekenler nelerdir?

Doğumda Bebeğin Kusurlu Geliş Pozisyonları

Fetüs yönünden en sık görülen kusurlu geliş prematürelik nedeni ile kafanın küçük oluşudur. Çok doğuran annenin karın kaslarının gevşek ve pelvis döşemesinin zayıflığı ve yetersiz uterus kontraksiyonları nedenleriyle oksipito posterior durumunda geliş görülebilir. Doğum uzun sürer. Vajinal muayene ile fetüsün kulağı bulunarak bu tanımlanır. Fetüs başı çok büyük değilse fazla uzamadan doğum olabilir ya da kendiliğinden rotasyon olur. Doğum uzarsa anestezi altında elle çevrilebilir veya forseps uygulanır.

Yüzle Geliş

Ortalama 250 doğumda bir görülür. Prematürelik, polihidramnios, kordonun kısalığı, mültiparlık, uterus pozisyon anormallikleri, karın kaslarının gevşekliği nedenleri arasındadır. Yüzle gelişte normal doğum olabilir, zor durumlarda forseps, sezaryen operasyonu uygulanır. Aşırı gerilmeler nedeniyle yüz, larinks, trakeada ödemler, ses kısıklıkları görülebilir. Bunlar birkaç gün içinde geçer.

Alın Gelişi

1500 doğumda bir görülür. Fetüs ölümü görülebilir. Kendiliğinden rotasyon olmazsa yardımla çevrilir ya da sezaryen uygulanır.

Transvers Geliş

Çocuğun uzun ekseni uterusunkine dik veya oblik olarak gelir. Bu kol, karın, veya sırtla geliştir. Multiparlarda, ölü doğumlarda, pelvis tümörleri, polyhidramnios, deforme pelvislerde, gevşek kaslı kadınlarda görülen bu durum 200 doğumda bir görülür.

Advertisement

Fetüs ölümü, kanama, şok ve uterus rüptürü görülebilir.

Bazen yardımla çevirme yapılabilir veya sezaryen uygulanır.

Karma Gelişler

Fetüsün bazı kısımlarının bir arada gelişi demektir. (Bir el bir ayak, baş ve el gibi. 250 doğumda bir görülür). Elle yardım edilerek kısımlardan küçük olanı itilip normal gelişe çevrilir.

Umbilikal Kordonla Geliş

Fetüsün gelen kısmı ile birlikte kordon görülürse kordon sarkması denilir. Kordonun baskı altında kalması ile çocukta asfiksi görülebilir.

Çok uzun kordonlu bebeklerde, ikiz gebeliklerde multiparlarda, plasenta previa, sarkmış karınlarda görülebilir. Sarkan kordon derhal içeriye doğru itilmelidir.

Makatla Geliş

Makatla geliş 100 doğumda üç oranında görülür. Karın kasları gevşekliği, mültiparlık, polyhidramnios, plasenta previa, prematürelik durumunda görülebilir. Makatla geliş aşağıdaki şekillerde görülür:

Advertisement
  • 1- Fetüs, ayakları annesinin karnına doğru olarak bağdaş kurmuş durumda gelir.
  • 2- Çift veya tek ayakla gelir.
  • 3- Tam olmayan makatla gelişte fetüsün ayakları kendi omuzlarına doğru uzanır.

Makatla geliş zor doğum demektir, annenin dokuları zedelenir. Çocukta da asfiksi, intrakranyal kanamalar, vertebra kırılmaları meydana gelebilir.

Doğumun kolaylaşması için serviks tam açıldıktan sonra geniş bir epizyotomi yapılır. Çocuk makadın doğumundan sonra yardımla çevire çevire alınır.


Leave A Reply