Edgar Degas Kimdir? Fransız Ressamın Hayatı ve Tabloları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Edgar Degas kimdir ve ne yapmıştır? Ünlü Fransız ressam Edgar Degas’ın hayatı, sanatsal özellikleri ve tabloları hakkında bilgi.

Edgar Degas

Kaynak: wikipedia.org

Edgar Degas

Edgar Degas meşhur bir Fransız ressamıdır. 1834 ile 1917 yılları arasında yaşamış, Paris’te doğup yine aynı yerde hayata veda etmiştir. Bir süre hukuk öğrenimi gördü. 1855’te Ecole des Beaux-Arts’a yazılıp ressam Louis Lamoth’un öğrencisi oldu. 1856’da İtalya’ ya giderek Rönesans sanatçılarının eserlerini kopya etti. 1859’da Floransa’ da kuzenleri Belli Ailesi’nin resimlerini yaptı. 1865 ve 1866’da önce Edward Manet ile ardından izlenimcilerle (empresyonistler) tanıştı.

Edgar Degas - Bellelli Ailesi

Edgar Degas – Bellelli Ailesi
Kaynak: wikipedia.org

1870-187l’de Fransa-Prusya Savaşı’na katıldı. 1872’de ABD’ye gitti. New Orleans’ta pamuk tüccarı dayısının yanında kaldı. New Orleans’ta Pamuk Pazarı adlı ünlü eserini yaptı. 1874’te izlenimcilerin ilk sergisine katıldı. Bundan sonra (yedinci dışında) sekiz sergiye de katıldı. 1870’ten sonra yaptığı resimlerde, gazino, tiyatro-opera fayeleri, Paris yaşamından sahneleri işledi. 1885’te Paul Gauguin’i tanıdı. İzlenimcilerin sergilerine katılmasına karşın hiçbir zaman açık havada çalışmadı. Resmin sanatçının yaratısına dayandığını, asla kopya olmaması gerektiğini savundu. İlk dönem ürünleri arasında çeşitli portreler ve tarihsel konulu resimler yer alır. 1874’ten sonra ise dizi resimler yaptı.

Edgar Degas - Dans Sınıfı

Edgar Degas – Dans Sınıfı
Kaynak: wikipedia.org

Gazino ve kahvedeki kadınların oluşturduğu resimler ve portreler dışında resimlerini beş dizide topladı. Yarışlar, Ütücü Kadınlar, Şapkacılar, Balerinler, Süslenen Kadınlar.

Büyük ölçüde ününü sağlayan Balerinler dizisiyle anlık görüntüleri sonra birleştirerek doğru anlatım biçimine ulaştı. Süslenen Kadınlar dizisinde ise modellerini en doğal halleriyle ve basit pozlarda resimledi.

Başlıca eserleri:

Bellelli Ailesi (1859); Femme a la Potiche (Porselen Vazolu Kadın) 1872; New Orleans’ta Pamuk Pazarı (1872); Apsent İçenler (1876); Akşamüstü Kahvedeki Kadınlar; Yarışlarda Tribünlerin Önünde (1869-1872); Bale Provası (1874); Sahneye Davet Edilen Eli Buketli Balerin (1877); Ütücü Kadınlar (1884); Saçlarını Tarayan Kadınlar (1880-1885); Leğen (1886); tümü Paris, Musee de Jue de Paume; Kadın Şapkacısında 1885, Paris, Durand-Ruel Koleksiyonu); 14 Yaşındaki Küçük Balerin (bronz/heykel; 1881, Londra, Tate Gallery).

Advertisement
Edgar Degas - Orkestradaki Müzisyenler

Edgar Degas – Orkestradaki Müzisyenler
Kaynak: wikipedia.org

Kaynak 2

Edgar Degas (19 Temmuz 1834, Paris, Fransa – 27 Eylül 1917, Paris, Fransa)

En ünlü Fransız ressamlarından biridir. Paris’te doğdu. Öğrenimine bir hukukçu olmak üzere başladı, sonradan resim çalışmaya karar verdi. Ecole des Beaux Arts (Güzel Sanatlar Okulu) na devam etti. Öğretmeni, ünlü ressam Ingres’in talebelerinden olan Lamothe’tu.

Edgar Degas’nın 1870’ten önceki resimleri tamamıyla akademik anlayışa dayanır. O sıralarda İtalya’ya yaptığı bir yolculukta ressam Manet’ye rastladı, onun etkisiyle resim tekniğinde akademik değerlerden ayrılarak kendine has özellikler bulmaya başladı, 1873’te yaptığı «Pamuk Alışverişi» adlı tablosu bu geçişi ilk belirten eserlerinden biridir.

Edgar Degas - Eldivenli Şarkıcı

Edgar Degas – Eldivenli Şarkıcı
Kaynak: wikipedia.org

Empresyonizm akımının ilk yıllarında Degas, bu harekete katılanların başında geliyordu Bu topluluğun 1874’te açtığı sergiye daha başka ünlü ressamlarla birlikte katıldı. Bir süre sonra bazı görüş farklarından dolayı Empresyonistler’den ayrıldı O, Ingres’in ve eski ustaların çizgilerini Monet’nin şekilsiz görüntülerine tercih ediyordu, Çizgi konusunda birçok Empresyonist ressamdan farklı olarak Japon sanatına doğru bir eğilim gösteriyordu Bu etki özellikle 1868’de başladığı dansöz resimlerinde kendini belli etmiştir.

Bazı görüşleri ve özellikleriyle yeni resim anlayışına çok şey katmış olan bu ünlü Fransız ressamının başlıca eserleri şunlar dır: «La Classe de Danse» (Dans Dersanesi); «Sur la Plage» (Plâjda); «La Repasseuse» (Ütücü Kadın); «Miss Lola».


Leave A Reply