Gelincik Balığının Özellikleri Yaşam Alanı Beslenmesi ve Avlanması Hakkında

0
Advertisement

Gelincik balığı nasıl bir balıktır? Nerelerde yaşar, özellikleri nelerdir? Gelincik balığının beslenmesi, avlanması ve üremesi hakkında.

gelincik balığı

Kaynak: commons.wikipedia.org

Gelincik Balığı

Gelincik Balığı, mezit cinsinden bir balıktır. Bazı özellikleri yılan balığını andırmaktadır. Boyu 25 santimetreyi ancak bulur. Sırtında, başının hemen üstüne gelen kesimde kısa bir yelesi vardır. Bu yeleden sonra başlayan sırt yüzgeci kuyruğa kadar iner. Karnında da gene kuyruğa kadar uzanan bir yüzgeci vardır. Alt çenesi kısadır, uzunca bir bıyığı vardır. Üst çenesinde de daha kısa iki bıyık bulunur.

Gelincik balıklarının rengi sağken koyu ve parlaktır, ölünce renkleri solar. Eti lezzetli olmakla beraber çabuk bozulur. Gelincik balıkları ağ vs. ile avlanmaz. Ancak geceleri dolaşan bu balıkların avında çok dar ağızlı özel sepetler kullanılır. Nisandan ağustosa kadar yumurtalı oldukları için bu mevsimde lezzetlidirler.  Çevik, yırtıcı ve saldırgandır. Üreme zamanı sonbahardadır. Lezzetli etinden dolayı ekonomik değeri olan bir balıktır.

Özellikleri

Bu balık oldukça uzun bir gövdeye sahiptir, ön kısımda silindiriktir ve kuyruğun yanında yanal olarak oldukça sıkıştırılır. Geniş kuyruk sapı vardır. Çenede bir çentik ve burun deliklerinde iki çengel görünümlü dokunaç vardır. Sırt yüzgeçleri ikidir, ilki kısadır ve çok kısa ışınlardan oluşur, ilki daha uzun, ikincisi uzundur. Anal yüzgeç, ikinci dorsale simetriktir ancak daha kısadır. Kuyruk yüzgeci yuvarlaktır. Pektoral yüzgeçler oldukça geniştir ve 20’den az ışın içerir, ventral yüzgeçler küçüktür.

Rengi kahverengidir ve yanal çizgi boyunca küçük ışık lekeleri vardır. Bu noktalar, iyi tanımlanmış ışık noktaları oluşturabilir veya hareli olarak düzenlenebilir. Yüzgeçler karanlık; akranlar kenarda daha koyu ve ince beyaz bir kenarlığa sahiptir.

İstisnai olarak 50 cm uzunluğa ulaşır.

Advertisement
gelincik balığı

Kaynak: upload.wikimedia.org

Yaşam Alanı

Gelincik balıkları kayalarda yaşar, hem solucanlar hem de kabuklularla beslenirler. Doğu Atlantik’te orta Norveç kıyılarından güneyde Cebelitarık Boğazı’na ve kuzeybatı Afrika ve güney Avrupa kıyılarında Karadeniz’e kadar bulundukları Akdeniz’e dağılmışlardır.

Avcılığı

Gelincik balığı dipte yasayan balık olduğu için yemi de  midye, yengeç, teke, karidestir. yemli oltalarda istavrit, hamsi gibi yemlerle de kolaylıkla yakalanabilir.

Genelde gelincik balığının  avcılığı sepetlerle yapılır. sepetlerin içine midye kırıp doldurularak İstanbul boğazındaki belirli koylara bu sepetler atılarak yapılır. Onun dışında gece yemli balık avlarında istem dışı  olarak oltalara takılır. Bunun dışında gece ve de gündüz zıpkın ile de gelincik balığının avcılığı yapılır.


Leave A Reply