Hakim Ne İş Yapar? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Hakimlik mesleği nedir? Hakim ne iş yapar, Hakimlik mesleğinin özellikleri hakkında bilgi.

hakimYüksek görevli memur olan hakimler, davalara bakıp hüküm vermek, suçluları cezalandırmak, kısacası kanunları uygulayarak adaleti gerçekleştirmekle yükümlüdürler.

Hakimlik mesleğine geçebilmek için bir süre aday olarak çalışan hakimler, bir millet adına yargı yetkisini kullanırlar. Bu nedenle herşeyden önce tarafsız olmaları gerekir. Kendilerine, gördükleri işin önemi dolayısıyla, öteki devlet memurlarına tanınmamış birtakım teminatlar verilmiştir. Hakimlerin, kanunları en ufak ayrıntılarına kadar bilmesi gerektiği gibi kanundaki her maddenin anlamını da yorumlayabilmesi gerekir. Hakimlerin baktıkları davalar çok çeşitlidir. Bu davalar arasında hırsızlıktan tutun da; kaza, yaralama ve öldürmeye kadar birçok dava yer alabilir. Mahkemelerin verdiği karardan hoşnut olmayan davalı ya da davacı kararı yargıtaya bildirir. Yargıtayda görevli bulunan hakimler (yargıçlar) de yargılamaların kanunlara uygun olarak yapılıp yapılmadığını inceleyerek bir karara varırlar.

Sorgu hakiminin görevi hakimleri ve mahkeme heyetini aydınlatmaktır; bu nedenle, sanık mahkeme önüne çıkmadan önce, ilk soruşturmayı yaparak, delil ve tanıkları toplar.

Suçlanan bir kimseyi ya da karmakarışık bir olayı yargılamak oldukça zordur; büyük bir titizlik gerektirir. Mahkeme heyeti ceza yargılamasına başlamadan çok önce, olayla ilgili bir soruşturma açılır. Sorgu hakimi savcı ile birlikte önce sanığı sorguya çeker, sonra görgü şahitlerinin bilgisine başvurulur. Bu arada, soruşturma ve aramaları bitirerek, bilirkişi raporunun hazırlanmasını ister. Böylece tamamlanan «dava dosyası» mahkeme heyetine olduğu kadar, sanığın savunmasını üstüne yüklenen avukatın da suçlamayla ilgili ayrıntıları görüp öğrenmesini sağlar. Yapılan soruşturma sonucunda sanığın suçsuz olduğu görülürse sorgu hakimi dava açılmasının gereksiz olduğunu savcılığa bildirir. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, sorgu hakimleri yargı işi yapmakla birlikte yargılama yapamazlar.

İLGİLİ RESİMLER

Advertisement

Leave A Reply