Görünmezlik Mümkün Müdür? Görünmezlik Teknolojisi Hakkında

0
Advertisement

Bilimkurgu filmlerinin vazgeçilmez konularından biri görünmezliktir. Bu tür filmler, görünmez olsak bunun bize neler sağlayabileceğini düşündürtür. Peki, bu hayallerimizin bir gün gerçek olma ihtimali var mı?

Bir cismin görünür olmasını sağlayan, yansıttığı ışıktır. Yani görünmez olmasını istediğimiz bir nesnenin, ışık yansıtmasına engel olmamız gerekmektedir. Bunun için de ya ışığı tamamen soğurmalı, ya da tamamen geçirgen bir yapıya sahip olmalıdır. Bilim dünyası, bu konuyu da boş geçmemiş ve çeşitli çalışmalar yapmıştır. Japon araştırmacıların, adına “optik kamuflaj” dedikleri yönteme göz atmaya ne dersiniz?

görünmezlik

Görünmezlik Teknolojisi

Susumu Tachi, 1946 yılında dünyaya gelen Japon bir bilim insanıdır. 2. Dünya Savaşı’ndan ağır yara alan ülkesinde, savaşın yaraları yeni yeni sarılırken bilimle tanışan Tachi, daha çok askeri amaçlara yönelik çalışmalara imza atmıştır. Tokyo Üniversitesi’nde “sanal gerçeklik teknolojisi ve bilimi” üzerine çalışmalar yapan bilim insanı, ilginç bir tesadüftür ki daha önceden görme engelli kişilerin kullanabilmesi için robot rehber köpeği geliştirmiş bir kişi. Daha sonradan çalışmalarını çeşitlendirmeyi başardı ve görsel kamuflaj yöntemini ortaya attı.

Tachi ve ekibi, bu kamuflaj yönteminde aslında basit bir mantığı kullanmışlardır. Görünmez olması istenen kişinin ya da cismin ardında yer alan objeler kamera kaydına alınır. Bu kayıt, yine aynı kişinin giydiği kıyafet üzerine yansıtılır. Ancak bu kıyafet, herhangi bir kıyafet değildir. Kıyafet, üzerindeki binlerce küçük boncuk tanesi aracılığıyla gelen ışığı geri yansıtır. Böylece, kıyafet görünmez bir hal alır. Sistem teorik olarak kusursuzdur fakat pratikte kullanımı henüz pek mümkün olamamıştır. Bu kamuflaj kıyafeti üzerine çalışmalarını sürdüren Tachi, kıyafetin verimli bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan malzeme miktarını en aza indirebilmeye öncelik vermiş durumdadır.

Görsel kamuflaj yönteminin patentini 2002 yılında alan Tachi, o günden bu yana bu teknolojiyi geliştirmekle uğraşıyor. Benzer çalışmaları sürdüren ABD ordusu da, prototiplerinde yer bazı sonuçlara şimdiden yer vermeye başladı. Görsel kamuflaj teorisi askeri alanın dışında, tıpta da önemli bir gelişme olabilir. Ameliyatların izlenmesinde de önemli bir rol oynayacağına inanılan yöntem, ameliyat gerçekleştiren bir cerrahın, ameliyat sırasında elinin arkasındaki bölgeyi daha rahat görebilmesini amaçlıyor.

Advertisement

Bilimin görünmezlik konusundaki gündemi bu şekildeyken, bir insanın tamamen görünmez olabilmesiyle ilgili akla başka sorular da geliyor. O sorulardan biri, görünmez olan kişinin etrafını görüp göremeyeceği ile alakalı. Bilindiği üzere, görme olayı için görüntünün gözün retinası üzerinde oluşabilmesi gerekmektedir. Bunun için de ışığın göz tabakalarından geçmesi ve retinaya ulaşması lazımdır. Bu durumda da görünmez olmaya çalışan kişinin gözleri görülebilecektir. Şimdilik cevabı olmayan bu soruya da belki yakın zamanda bir yanıt bulunur. Şimdilik söyleyebileceğimiz, bu hayalin gerçekleşmesi için henüz erken olduğundan başka bir şey değil.


Leave A Reply