İskorbüt Nasıl Bir Hastalıktır? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Vitamin eksikliğinden ya da vitaminsizlikten dolayı ileri gelen bir hastalık olan İskorbüt hastalığı nedir, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler.

iskorbut

Kaynak: commons.wikimedia.org

İskorbüt

Vitaminsizlikten ileri gelen bir hastalıktır; dermansızlık, zayıflık, diş etlerinde iltihap gibi belirtilerle kendini gösterir.

İskorbüt çok eski çağlardan beri bilinen bir hastalıktır. Eskiden de çok açık denizlerde uzun yolculuklar yapan gemilerde yalnız tuzlanmış et ve balık, konservelerle beslenen yeşil sebzelerden, taze meyvalardan uzun zaman yoksun kalan kimselerde görülmüş, bu konservelerden ileri gelen bir zehirlenme sanılmıştı. Sonradan, lâboratuvarlarda hayvanlar üzerinde yapılan deneylerden anlaşıldı ki iskorbüt,. yeşil ve taze sebzelerden, limon, portakal gibi meyvalardan yoksun kalmaktan ileri gelir. Çünkü bu besinlerde hayat için çok lüzumlu olan C vitamini vardır. Bundan yoksun kalanlarda iskorbüt hastalığı baş gösterir.

Belirtileri

İskorbüt hastalığına tutulanlar bütün vücutlarında kırıklık, “halsizlik duyarlar, kuvvetten düşüp zayıflar, sararıp solarlar, derin bir kansızlığa uğrarlar. Vücudun oynak yerlerinde ağrılar, sızılar duyulur. Derinin üzerinde, kan oturmuş gibi lekeler görülür. Diş etleri çekilir, kanar. Dişlerin dibinde siyah bir tabaka belirir, dişler dökülmeye başlar. Ağzın içinde, diş etlerinde yaralar ortaya çıkar. Ayrıca, kanın pıhtılaşma kabiliyeti kalmaz. Bazı hastalarda idrar azalır, gözler görmemeye başlar. Çeşitli organlarda kanamalar olur, böylece hayatları tehlikeye girer.

Tedavi

İskorbütün tek tedavisi, hastayı daha çok C vitamini bakımından zengin olan yiyeceklerle beslemektir. Bunun için, bol bol taze sebze, meyva yedirmeli, limon, portakal suları içirmelidir. Acele hallerde çeşitli yollardan, doğrudan doğruya C vitamini de verilir.

Çocuk İskorbütü

İskorbütün bir şekli vardır kî vitaminsiz kalan, suni bîr besinle beslenen çocuklarda görülür. Buna «çocuk iskorbütü» (Barlow hastalığı) denir.

Advertisement

Vitaminsiz sütlerle büyütülen, birtakım unlarla beslenen çocuklar bu hastalığa uğrar. Bu gibi çocuklarda kemikler sertleşmez, kendiliğinden kırılır. Kemiklerin içinde, ağızda kanamalar olur, kemiklerde ur biçimi büyümeler görülür. Çocuk gittikçe zayıflar, bir deri bir kemik haline gelir.

Bunda da tedavi vitaminle yapılır. Çocuğa, — yaşına göre — ya bol meyva yedirilir, ya da suyu içirilir, ayrıca çeşitli yollardan C vitamini de verilir.

Unutulmamalıdır ki uzman bir hekim gözetiminde yapılmayan tedavi tedavi değildir. Yukarıda verilen bilgiler sadece bilgi vermek amaçlıdır. Yukarıda yazılı olan bilgiler ile uzman bir hekime gözükmeden yapılacak tedavilerden sitemiz sorumlu değildir.

Kaynak 2

İskorbüt; C vitamini (askorbit asit) yetersizliğinden doğan hastalıktır. Taze meyve, sebze ve bazı hayvansal besinlerde bolca bulunan C vitamini, vücutta bağ dokusu yapımında rol oynar. Bu vitamininin eksikliğine bağlı olarak gelişen iskorbütte hemen tüm bulgular bağ dokusu yapımındaki bozukluğa dayanır.

Annede C vitamini yetersizliği yoksa anne sütü emen çocuklarda eksiklik görülmez. Buna karşılık yalnızca inek sütüyle beslenen 6-12 ay arası çocuklar, hastalığın en çok görüldüğü yaş grubunu oluşturlar. İskorbütlü hastalarda vücutta bağ dokusunu yenilenememesine bağlı olarak yaraların geç kapanması, eskiden kapanmış olan yaraların yeniden duyarlık kazanması, diş etleri ve deri altında kanamalar ve vücut ağrıları görülür. Süt çocuğu iskorbütü (Barlow Hastalığı) erişkinlerde görülen iskorbüte çok benzemekle birlikte bunlarda kemik bozuklukları ön plandadır. En ufak dokunmayla kemik ağrıları oluşur ve çocuk yanına yaklaşıldığı zaman korkuyla ağlamaya başlar. Yine bu çocuklarda diş etlerinin şiş ve morumtırak renkte olduğu görülür.

Eskiden kürek mahkûmlarında, kâşiflerde ve özellikle savaş sırasında oldukça sık görülen iskorbüt ancak, 20. yüzyılda C vitamininin tanımlanmasıyla açıklığa kavuştu ve bundan sonra çok az görüldü. Hastalığın tanısı çoğu zaman klinik görünümle konabilmekle birlikte gerekli durumlarda sidikte ve plazmadaki C vitamini düzeyleri ve radyolojik araştırmalardan da yararlanılır.

Advertisement


Leave A Reply