İtfaiyeciler İle İlgili Şiirler, İtfaiyecilik Hakkında Şiir ve Yazı

0
Advertisement

İtfaiyecilik mesleğini anlatan şiirler. İtfaiyecileri ve görevlerinin önemini anlatan şiir örnekleri. İtfaiyeciler İle İlgili Şiirler

İtfaiyeciler İle İlgili Şiirler

İtfaiyeciler İle İlgili Şiirler

İTFAİYECİLER

Yangın haber alınca
Sirenleri basarlar
Söndürmek için yangını
Olay yerine koşarlar

Özveri ile çalışır
İtfaiyenin erleri
Canı pahasına olsa
Söndürürler alevleri

Derin saygı duymalıyız
Bu yürekli insanlara
Yardım için koşuyorlar
Onlar yanan yuvalara


KÜÇÜK İTFAİYECİ

ipim, baltam belimde,
Uzun kancam elimde.
Borazanım dilimde,
İtfaiyeciyim ben.

Advertisement

Sarsa yangın bir evi,
Görürüm ben o devi.
Söndürürüm alevi,
İtfaiyeciyim ben.

Merdivene çıkarım,
Hortumla su sıkarım,
Yanan yeri yıkarım,
itfaiyeciyim ben.

Hakkı SUNAT

İtfaiyeci Ne İş Yapar?

itfaiyeciİtfaiyeci

İtfaiyeciler yangın söndürme uzmanıdırlar. Ancak, görevleri yangın söndürmekle kalmayıp, can ve mala zarar veren yağmur ve sel felâketlerine de karşı koymaktır.

Hemen her ülkenin itfaiyecileri gibi, Türk itfaiyecileri de meslekleri uğruna canlarını feda edebilen cesaretli kişilerdir. Görevleri başında, her vakit yardıma koşmaya hazırdırlar. Büyük şehirlerde, liman, havaalanı, büyük firmalar, sinema, tiyatro v.b. yerlerde çıkabilecek yangın karşısında en yakın itfaiye servisine telefon etmek yeterlidir. Batıda, küçük şehirlerde, genellikle gönüllü itfaiyeciler çalışır ve verilen alarm işaretiyle yangın yerine hareket ederler. Bizdeki eski tulumbacılar da bunun bir örneğidir. Tulumbacılar eskiden, mahallelerde bulundurulan yangın tulumbalarını yangın çıkan yere götürür ve yangını söndürmeye çalışırlardı. Günümüzde itfaiyeciler kurs görmekte, hem çabuk hem de etkili bir şekilde çalışabilmek için eğitilmektedirler. Buna rağmen nice itfaiyeci cesaretlerinin kurbanı olmuşlardır.

İtfaiye tarihçesi

Yangın söndürme teşkilâtına «itfaiye» denir. İnsanlar, korkunç şekiller alan yangınları söndürmek için ilk çağlardan beri, ellerindeki imkanlarla çalışmışlar, zamanla bu, her toplulukta gerekli bir teşkilata bağlanmıştır.

Advertisement

Teşkilatlanmış ilk itfaiye ekiplerini Orta Avrupa’da, Macaristan’da, Fransa’da görüyoruz.

Yangın söndürme işinin teşkilat haline gelmesi, tulumbanın keşfinden sonradır. Fransa’da, Amerika’da atlı arabalara bindirilmiş tulumbalar kullanılmıştır. İtfaiyeciler de, sürücünün arkasındaki sıralara otururlar, bir kısmı ise ayakta dururlar, çan çalarak yangına giderlerdi. Bu yüzyılın başında, Londra’nın meşhur ticaret sarayı Kristal Palas’ın baştan başa yanmasına sebep olan büyük yangınlardan sonra daha başka söndürme usullerine başvuruldu.

İstanbul’da yangın sördürme konusunda ilk resmi teşebbüs XVI. yüzyılda yapılmış, devrin İstanbul kadısı bir hüküm yayınlıyarak her evde yangına karşı bir fıçı dolusu su, birer kazma, kürek, bir de merdiven bulundurulması mecburiyetini koymuştu.

İlk Tulumbacı teşkilâtı 1714’te kuruldu. Yangın tulumbası ilk defa Paris’te 1716’da, İstanbulda da 1717’de kullanıldı. 1828’de tamamlanan Beyazıt Kulesi sırf yangın gözetleme işinde kullanılmak için yapılmıştı, bugün de aynı maksatla kullanılır. XIV. yüzyılda yapılmış olan Galata Kulesi de II. Mahmut zamanından beri yangın gözetleme kulesi olarak kullanılır.


Leave A Reply