Kalkan Balığının Özellikleri, Tüketimi, Yaşama Ortamı, Sağlık Faydaları

0
Advertisement

Kalkan balığı nasıl bir balıktır? Kalkan balığının özellikleri, nerede yaşar, nasıl tüketilir, sağlık için faydaları nelerdir?

Kalkan Balığı

Kalkan Balığı; Sularımızdaki yassı balıkların en büyüğüdür. Dibi kumlu, çakıllı kıyı bölgelerinde yaşayan dip balıklarıdır. 150 m. kadar derinliklerde yaşarlar. Ömürleri ortalama 25 yıldır.

kalkan balığı

Kaynak: wikipedia.org

Kırlangıç, hamsi gümüş balığı, kabukluları yiyerek beslenirler. Kalkan balığı şubattan eylül sonuna kadar yumurtlar, 1-1,7 mm. çapındaki yumurtalardan 3-4 gün içinde çıkan larvalar sonbaharda kıyılara yaklaşır, deniz dibinde buldukları küçük canlıları yiyerek beslenirler.

Kalkan balıklarının gözleri vücutlarının bir yanında bulunur. Balığın bu yanı sarımtırak, yeşilimsi, ya da kırmızımtırak esmer bir renktedir, üzerinde açıklı, koyulu lekeler vardır. Gözsüz olan yanı ya beyaz, ya da sarımtıraktır.

Yüzgeçleri vücudunun iki yanında, baştan kuyruğa kadar devam eder. Karın yüzgeçleri hemen başın altında bulunur. Burun deliklerinden biri gözlerinin ortasında, öbürü beyaz yanındadır.

Kalkan balıklarının vücutlarının her iki yanında kemik düğmeler vardır. Renkli yanda bunlar daha çoktur. Dişi kalkanların düğmesi daha az olduğu için makbul sayılır. İri kalkan balıklarının eti lezzetsiz olur. 3-4 kilo ağırlığında olanlar en makbuldür. Yavru kalkanların düğmeleri henüz fazlaca gelişmemiş olduğundan bunların eti daha lezzetlidir. Yurdumuzda kalkan çok Karadeniz’in Boğaz’a yakın sularında ve Marmara’da avlanır.

Advertisement
kalkan balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org/

Önlemler

  • Cıva varlığından dolayı sınırlı miktarda tüketilmelidir.
  • Hamile ve emziren kadınlar kullanımı için bir doktora danışmalıdır.
  • Alerjik kişiler tüketmekten kaçınmalıdır.

Nasıl yenir?

  • Çoğunlukla buharda pişirilir veya tavada kızartılır.
  • Bütün veya fileto olarak pişirilebilir.
  • Kuşbaşı et, kebap yapımında kullanılır.

Kalkan Balığının Sağlığa Faydaları

Kalkan balığı B3 Vitamini, protein ve B12 Vitamini ile yüklüdür. Ayrıca bağışıklık sisteminin işlevlerine, güçlü dişlerin, kemiklerin korunmasına yardımcı olan ve metabolizmayı destekleyen magnezyum, selenyum ve fosfor gibi minerallerle de yüklüdür. Günlük makul miktarlarda balık alımı, çok sayıda sağlık yararının algılanmasına yardımcı olurken, aşırı alım sağlık etkilerini tersine çevirebilir.

Kalp sağlığı

Kuzey Kutbu’nda, deniz ürünleri düşük doymuş yağ ve yüksek omega-3 içeriğine sahip olduğundan, insanların kalp rahatsızlıklarından muzdarip olma riski düşüktür. Kalp sağlığını çeşitli hastalıklardan korur ve kandaki kolesterolü düşürür. Çalışmalar, yüksek balık alımının kalp problemleri olasılığını yarı yarıya düşürdüğünü gösteriyor.

kalkan balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org/

Damarları temizler

Balık tüketimi kan dolaşımını hızlandırır ve tromboz olasılığını azaltır. Deniz ürünleri, iltihaplanma ve kan pıhtılaşmasına neden olabilecek bir hormon olan eikosanoidlerin üretimini engelleyen DHA ve EPA omega 3 yağlarına sahiptir.

Eklem sağlığı

Diyete balık eklenmesi, eklemleri şişebilecek romatoid artrit semptomlarını hafifletir. Araştırmalar, omega-3 yağının osteoartrit ile ilişkili olduğunu gösteriyor, bu nedenle deniz ürünleri alımı bu hastalığa yakalanmayı önlemeye yardımcı oluyor.

Göz sağlığı

Balık tüketimi sağlıklı ve parlak gözlere sahip olmaya yardımcı olur. Çalışmalar, Omega-3 yağ asitlerinin, retinanın dejenere olduğu ve görmenin bulanıklaştığı bir durum olan maküler dejenerasyondan görme yeteneğini engellediğini göstermektedir. Balık ve kabuklu deniz ürünleri, A vitamini formunda olduğu için gece görüşünü artıran retinol içerir.

Besin varlığı

Deniz ürünleri, tiroid bezi ve kanserin önlenmesi için gerekli olan çinko, selenyum, iyot ve potasyum gibi çeşitli besin maddelerine sahiptir. Kabuklu deniz ürünleri ve balıklar, D ve A vitamini gibi harika bir Vitamin kaynağıdır.

Advertisement

Akciğer sağlığı

Çalışmalar, kabuklu deniz ürünleri ve balığın akciğer sağlığına yardımcı olduğunu gösteriyor. Çocuklarda astım semptomlarından kurtulma sağlar. Yüksek balık alımı akciğerleri güçlendirir.

Cilt sağlığı

Omega-3, UV ışınlarının ciltteki zararlı etkilerini engeller. Yüksek miktarda balık alımı, sedef hastalığı ve egzama gibi cilt problemlerinin belirtilerine yardımcı olur. Balık, cildin esnek ve sıkı olmasını sağlamak için kolajen için gerekli olan yüksek protein içeriğine sahiptir.

Enflamasyonu azaltır

Kanıtlar, balık yağının iltihaplı bağırsak hastalığı olarak kabul edilen ülseratif koliti ve Crohn hastalığını önlediğini göstermektedir. Kanıtlar, Omega-3’ün iltihaplı bağırsak hastalıklarını yavaşlattığını gösteriyor.

Beyin fonksiyonları

Beyin % 60’a kadar omega-3 yağından oluşur. Araştırmalar, yüksek miktarda deniz ürünü tüketiminin hafıza problemleri ve bunama olasılığını önlediğini gösteriyor. Deniz ürünleri, okuma becerilerini, konsantrasyonu, DEHB’yi ve davranışı iyileştirmek için ilişkili Omega-3 yağına sahiptir.


Leave A Reply