Kaşalot Balinası Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kaşalot balinası nasıl bir hayvandır? Kaşalot balinasının özellikleri, yaşam koşulları, resimleri, hakkında bilgi.

kasalot-1Kaşalot Balinası; Balinagillerden, denizde yaşayan, balık şeklinde, çok iri, memeli bir hayvandır. Erkekleri 20, dişileri 10-12 m. uzunlukta olur.

Kaşalotun başı vücudunun ön kısmında, dikey bir şekilde, küt bir biçim almıştır, vücudun hemen hemen yarısını meydana getirir. Bu başın, burun kısmında «balina yağı» adı verilen yağ tabakasının bulunduğu bir şişkinlik vardır. Kaşalotun kafatası özel bir biçimdedir. Kemikten yapılmış bir havuza benzer. Kaşalotun 40 – 50 tane kadar olan dişleri, kısa, dar olan alt çenede bulunur. Bu dişler konik biçimindedir, hepsi birbirine benzer. Kaşalot ağzını kapayınca dişleri, üst çenedeki sivri yuvaların içine girer.

Kaşalotun vücudunun iki ucunda bulunan yüzgeçler, hayvanın gövdesine göre pek küçüktür. Çok kuvvetli olan art kuyruğu iki dilim biçimindedir. Kaşalotun derisi kalın ve kaba olmakla beraber, çok hafif değişikliklere karşı bile oldukça duyarlıdır. Kaşalotların görme duyuları iyi, işitme duyuları zayıftır.

Kaşalotlar sürüler halinde yaşarlar, hemen hemen bütün büyük denizlerde bulunurlar. Avrupa kıyılarında çok sık rastlanır. Kaşalot çok hızlı yüzer, yüzerken kuyruğu ile suya sert darbeler indirdiğinden, başı bir batar, bir çıkar. Kaşalot hiç soluk almadan suyun içinde 20 dakika kadar kalabilir.

Kaşalotlar, etoburlar sınıfındandır, kafadan bacaklı hayvanlarla beslenirler. Mürekkep balıklarını yedikleri zaman bu balıkların çıkardıkları siyah salgı, kaşalotun bağırsaklarında birikir. Daha sonra kaşalot bu birikintiyi vücudundan alır. Kaşalotun bağırsağından çıkan bu salgıya «kara amber» denir, esans yapımında kullanılır.

Advertisement

Kaşalot, aynen balina gibi yakalanır. Yalnız, bunlar, balinalardan çok daha tehlikelidirler, çünkü saldırma anında kendilerini dişlerini ve kuyruklarını kullanarak korurlar. Bu sırada kuyrukları ile vurunca büyük tekneleri bile devirirler.

İLGİLİ RESİMLER


Leave A Reply