Lavman Nedir?

0
Advertisement

Lavman nedir? Lavman ne demek? Lavman nasıl ve neden yapılır? Lavman ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Tedavi amacı ile, ilaçlı, ilaçsız bir sıvıyı makattan kalın bağırsağa göndermeye «lavman» (tenkıye) denir. Çoğunlukla kabız olan kimselerin dışarıya çıkmalarını kolaylaştırmak için yapılır. Birtakım ilaçları kalın bağırsak yolundan vücuda vermek için de lavman yapılır. Ayrıca, ağız yolundan beslenemeyen hastaları makat yolundan beslemek için de lavmana başvurulur.

Lâvman için, «lavman (tenkıye) aleti» denilen üstü açık, üzeri derecelere ayrılmış, altında lâstik boru takılacak emziği bulunan bir kab kullanılır. Bu kab ya camdarî, ya da emaye olur. İçine 1-2 kilo su konulabilir. Lâvman yapılırken hasta sağ tarafına yatırılır. Lâstik borunun ucundaki «kanül» (borucuk) vazelin, gliserin, zeytinyağı gibi maddelerle yağlanıp makattan içeri yavaşça sokulur, 2 – 3 santim gittikten sonra arkaya doğru bîr yön verilir, bağırsağın kıvrıntılarına uygun bir yol alması sağlanır. 4-5 santim daha ilerletildikten sonra, içine su, ya da ilâç konulmuş olan lâvman aleti 50 santim. kadar yükseğe kaldırılır, musluk açılır. Böylece sıvı, yavaş yavaş, kalın bağırsağa dolar. Lâvman tok karnına, yemekten 3 saat sonra yapılmalıdır.

Lâvman için kullanılacak sular, soğuk, ılık, sıcak olmak üzere, üçe ayrılır. Her birinin ayrı ayrı etkileri vardır. Soğuk lavmanlar hastanın idrarını, safra salgısını artırır, ateşini düşürür. Sıcak lavmanlarda suyun ısısı 35° olursa maksada kâfi gelir. Suya 2 çorba kaşığı temiz gliserin, ya da zeytinyağ konulursa çabuk tesir etmesi sağlanır. Yalnız zeytinyağla, parafin yağı ile de lâvman yapılabilir. Bu durumda yağ 250 gramı geçmemelidir.

Hastayı beslemek için yapılan lâvmanlarda süt, et suyu, yumurta sarısı kullanılır. Yalnız, ilâç ve besin olarak yapılacak lavmanları hekim tâyin eder.

Lâvman az miktarda bir sulu maddeyle yapılacaksa, ucunda «kanül» bulunan, armut biçimi lâstik bir alet kullanılır.

Advertisement


Leave A Reply