Söğütlerdeki Rüzgar Kitap Özeti, Konusu, Karakterler, Kenneth Grahame

0
Advertisement

Kenneth Grahame’ın Söğütlerdeki Rüzgar isimli çocuk kitabının konusu ve özeti, karakterleri. Söğütlerdeki Rüzgar kitap özeti oku.

Söğütlerdeki Rüzgar

Söğütlerdeki Rüzgar birkaç hayvanın bir İngiliz kırsalındaki maceralarını konu alıyor. Kitabın ana karakteri Kara Kurbağası Konağı’nın sahibi olan Bay Kara Kurbağası’dır. Diğer karakterlerse onun dostları olan Su Sıçanı, Köstebek, Porsuk ve Su Samuru’dur.

Söğütlerdeki Rüzgar

Kitabın Özeti

Bahar gelmiştir ve Köstebek çok uzun süredir temizlik ve tamir işiyle meşguldür. Yeni bahar kokusu ve tomurcuklanan yeşilin görüntüsü Köstebek’i çeker ve aletlerini, temizlik bezlerini ve temizlik tutkusunu yerin altındaki küçük evinde bırakır ve sevimli bir çayıra doğru yola çıkar. Orada çimenlerin arasında ve nehir boyunca dolaşır. Daha önce hiç nehir görmemiş, akışı ve güneş ışığında parıldamasıyla büyülenmiştir.

Köstebek etrafı seyrederken sahilde kara bir delik görür. Oradan, Köstebek’i ziyarete davet eden Su Faresi’nin bıyıklı yüzü dışarı çıkar. Köstebek yüzemez ve bu yüzden Fare küçük teknesini alır ve onu almak için karşıya geçer. Köstebek, gürleyen suda süzülürken, bunun hayatının en güzel günü olduğunu düşünüyor. Küçük bir kazadan sonra Fare’nin evine varırlar. Orada bir piknik sepeti hazırlarlar ve gerçek bir geziye çıkarlar. Vahşi Orman’dan dikkatlice uzak dururlar, çünkü vahşi hayvanlar orada yaşıyordur. Porsuğun evi oradadır, ancak kimse Porsuğu rahatsız etmeye cesaret edemez.

Fare ile Köstebek

Nehirde yüzerken Fare, Köstebeğe diğer hayvanlar ve Geniş Dünya hakkında bilgi verir. Fare, Geniş Dünyayı hiç görmemiştir ve görmeyi asla da istememiştir ve Köstebeği bu konuda uyarır. Saygın hayvanların yeri değildir orası. Öğle yemeği için mola verdiklerinde, onlara Su Samuru da katılır. Porsuk onları görür ama onlara katılmaz. Porsuk kalabalıktan nefret eder. Diğerlerinden hoşlanıyordur ama kalabalıktan nefret ediyordur. Fare, Porsuk ile daha sonra buluşmak üzere sözleşir, çünkü Köstebek, Porsuktan çok değerli bilgiler öğrenebilir.

Advertisement

Köstebeğin sebep olduğu bir başka kazadan sonra iki yeni arkadaş, Fare’nin evine gider ve akşam yemeği yerler. Yemekten sonra Fare, birçok harika masal ile Köstebeği eğlendirir. O gece nazik Fare tarafından yatağına yatırılan uykulu ama mutlu bir köstebek vardır. O andan itibaren ikisi arkadaş olarak kalır. Fare, Köstebeğe yüzmeyi ve kürek çekmeyi, akan suyun müziğini dinlemeyi ve söğütlerde fısıldarken rüzgarın söylediği şarkının anlamını öğretir.

Bir gün ikili, Kara Kurbağası’nı ziyarete gider. Kurbağa zengin olduğu için hayvanlar diyarındaki en güzel konuttur. Fare ve Köstebek geldiğinde, Kurbağa bir çingene karavanını bir araya getirmekle meşguldür. Diğerlerini kendisine katılmaya ikna eder. Bu girişim, Fare için uygun olmasa da, zavallı Köstebek, Kurbağa’ya katılmaya o kadar isteklidir ki Fare sonunda teslim olur.

Kış Geliyor

İlkbahar, yaz ve sonbahar geçer – Köstebek ve Fare için zevkle dolu günler geçmiştir. Sonra, soğuk bir kış günü, Köstebek tek başına dışarı çıkar ve kaybolur. Kendini Vahşi Orman’da bulur ve çevresinde gördüğü tuhaf sesler ve kötü yüzlerden dehşete düşer. Fare sonunda onu bulur, ancak onlar Fare’nin evine varamadan kar yağmaya başlar. Şans eseri, Porsuğun evine rastlarlar. Porsuk diğer hayvanlardan, özellikle de Kurbağa’dan haber ister. Kurbağa’nın motorlu arabaları yüzünden sürekli başının belada olduğunu öğrenince şaşırmaz. Yedi kaza ve yedi yeni arabası olmuştur. Üç kez hastaneye kaldırılmıştır ve sayısız para cezası ödemiştir. Porsuk uygun zaman geldiğinde Kurbağa ile ilgileneceğine söz verir.

Ziyaretleri sona erdiğinde Porsuk, Fare ve Köstebeği bir labirentte tünellerden ve yer altı geçitlerinden Vahşi Orman’ın uzak ucuna ulaşana kadar yönlendirir. Oradan iki hayvan eve koşarlar. Çok geçmeden, Aralık ayında Köstebek, çok uzun zaman önce o bahar gününde terk ettiği kendi evine dönmek için büyük bir istek duyar. Fare onu anlar ve eski evini bulması için seve seve Köstebeğin yanında gider. Burası eski püskü bir yerdir. Kurbağanın ya da Farenin evi kadar iyi değildir, ama Fare bu konuda kibar davranır ve Köstebeğe övgüde bulunuyor. Oradaki ilk gecelerinde tarla fareleri için bir parti verirler. Daha sonra yorgun gezginlerin uykuya dalar.

Kurbağaya Ders

Ertesi yazın başlarında Porsuk ortaya çıkar ve artık Kurbağa ile başa çıkmaya hazır olduğunu söyler. Köstebek ve Fare’yi yanına alarak Kurbağanın evine gider ve Kurbağa’yı arabalarından ve pervasız yollarından vazgeçmesi için ikna etmeye çalışır. Bu amaca ulaşabilmek için, aklı başına gelene kadar Kurbağa’yı odasına kilitlerler. Ancak kurbağa pencereden kaçar ve bir araba çalar. Tutuklanır, yargılanır ve yirmi yıl hapis cezasına çarptırılır. Orada Kurbağa’nın aptalca davranışlarını düşünmek için bolca zamanı olacaktır, ancak uzun süre zaptedilemez. Gardiyanın kızına rüşvet vererek çamaşırcı bir kadın kılığında kaçar.

Sonunda Köstebek, ağaçlardaki rüzgar şarkısının gerçek anlamını öğrenir. Bir akşam, kuşlar ve böcekler hareketsizken, Köstebek birdenbire huzur ve hoşnutluk getiren korkuyu hisseder. Kendini yaşam ve ölüm getiren kişinin huzurunda hissediyor. Korku yok, sadece huzur vardır. Sonra Köstebek ve Fare onu gerçekten görüyorlar, boynuzları parıldıyor ve gözleri gülümsüyordur. Rüzgar söğütlerin arasından nazikçe ilerlerken, Köstebek ve Fare, sanki unutulmamış bir rüya görmüş gibi hissederler.

Advertisement

Bu arada, Kurbağa’nın kaçışı, kibir ve dikkatsizliği yüzünden neredeyse mahvolur. Tekrar yakalanmak üzereyken, Fare onu kurtarır ve eve götürür. Orada Fare, Kurbağa hapishanedeyken, gelinciklerin ve sansarların evini ele geçirdiğini söyler. Porsuğun Kurbağa’nın evini kurtarmak için bir planı vardır. Sadece Porsuğun bildiği bir tünelden dört arkadaş, davetsiz misafirlere gizlice yaklaşır ve gerçek sahibi için tekrar Kurbağanın evini ele geçirirler.

Dörtlü sevinç ve memnuniyet içinde yaşamaya devam ederler. Korkmadan, Vahşi Orman’da yürürler, çünkü gelincikler derslerini almışlardır ve rüzgarın yumuşak şarkısını fısıldadığını duyarlar.


Leave A Reply