Mehmet Rauf Kimdir? Hayatı Eserleri ve Edebi Kariyeri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Mehmet Rauf kimdir ve ne yapmıştır? Mehmet Rauf’un hayatı, biyografisi, kitapları, eserleri, kitapları hakkında bilgi, Eylül kısa özeti.

Mehmet Rauf

Mehmet Rauf

Mehmet Rauf; yazardır (İstanbul 1875-ay.y 1931).

Bahriye Mektebi’ni bitirerek deniz subayı oldu (1893), stajını Girit’te (1894) yaptı, Kiel kanalının açılış töreni vesilesiyle Almanya’ ya gönderildi (1895), Tarabya’da yabancı elçilik teknelerinin haberleşme göreviyle çalışırken küçük yaşlarda başladığı öykü-roman yazımına vakit buldu, ilk ürünlerini yayımlarken (Hizmet, 1891) tanışıp yaklaştığı Halit Ziya Uşaklıgil’in etkisiyle Servetifunun topluluğuna katıldı, o edebiyat kümesinin iki düzyazı ustasından biri sayıldı. Orada tefrika edilen romanı Eylül (bas. 1901), olaylar azlığına karşın bir aşk ilişkisinin doğup gelişmesini açıklayan psikolojik yaklaşımıyla bu türdeki ilk ve başarılı örnek olarak değerlendirildi. 1908 sonrasında subaylıktan ayrılıp basın-yayın ticaret işlerine atılışı hiç de yararına olmadı. Hem yoksulluğa düştü, hem açık saçık piyasa ürünleriyle kaleminin saygınlığını yitirdi, hiç bir zaman eski başarısına ulaşamadan yalnızlık içinde, unutulmuş olarak öldü. Tek işlediği konu, aşk ve kadın olduğu için gününü aşan başka bir eser bırakamadı.

Başlıca romanları:

Ferdayı Garam (Aşkın Yarını) 1913, Karanfil ve Yasemin (1924), Ceriha (Yara, 1927), Kan Damlası (1928), Halas (Kurtuluş, 1929).

Öykü derlemeleri:

Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas Zevk (1923), Düzyazı (mensur) şiirleri: Siyah İnciler (1901, 1925).

Advertisement
Oyunları:

Ferdi ve Şürekası (Ferdi ve Ortakları, Uşaklıgil’ in romanından uyarlama, 1909), Pençe (1909), Cidal (1911), Sansar (1920).

Mehmet Rauf - Eylül Özeti

Eylül

Eylül, yazarın en başarılı romanıdır. Türk Edebiyatı’nda olaydan çok ruh çözümlemelerine, kişilerin iç dünyalarına dayalı sayılan ilk örnektir. Süreyya ile evli Suat Hanım’ın mutlu geçen beş yıldan sonra kendisine tutulan Necip’e karşı yavaş yavaş içinde büyüttüğü aşk, eserin konu gelişimidir. Aile dostu Necip ile evlilik kutsallarına bağlı Suat’ın hiçbir kötü duyguya yer vermeyen, bedensel ilişkiye yaklaşmayan aşk duyguları umarsız bir çıkmaza girer. Bir ev yangını, Suat’ı kurtarmaya çalışan Necip’in özverili çabası, iki sevgilinin birlikte yanıp ölmeleriyle romana sonuç olur. Kitabın adı, eylülü kendi kadınlığının, aşk yaşamının da güz dönemi sayan Suat Hanım’ın hüznünden gelir. Kitabın Özeti İçin Tıklayın


Leave A Reply