Mutlu Ölüm Kitap Özeti Konusu Karakterleri Yorumlar, Albert Camus

0
Advertisement

Albert Camus’un Mutlu Ölüm kitabının özeti, konusu, karakterleri, kitabın değerlendirmesi, incelemesi. Mutlu Ölüm kitap özeti.

Mutlu Ölüm

Mutlu Ölüm

KİTABIN ADI : MUTLU ÖLÜM
KİTABIN YAZARI : ALBERT CAMUS
BASIM YILI :1991

1.KİTABIN KONUSU:

Yaşamı alışagelen yerde arayan veya bir moda kataloğunu okurken, birdenbire kendi yaşamına yabancı olduğunu fark eden bir adam.

2.KİTABIN ÖZETİ:

Albert Camus Mutlu Ölüm‘de de kendisine ve topluma yabancı bir adamın , Patrice Mersault’un hikayesini anlatıyor.

Mersault annesini kaybedince, öğrenimini bırakmak ve çalışmak zorunda kalmıştır. O zaman dek okumayı ve düşünmeyi sürdürmüştür.Annesinin ölümü ve çalışmak zorunda kalması onu derin bir yalnızlığa itmiştir. Ona göre “yalnızlık da yoksulluk, korkunç bir yoksulluk”tur. Annesinin yoksulluk kokan dairesinde her sabah,  ağzı pas tadı ile uyanan Mersault, süregelen yoksulluk ve çalışma arasında devam eden hayatına mecbur oluşunun verdiği umutsuzluk ile yaşamdaki yerinin iyice silikleşip flu bir hale gelmesi sonucunda iyice kendi içine kapanır.

Advertisement

Marthe, Mersault’un kız arkadaşıdır. Aynı zamanda bacakları olmayan zengin bir adam olan Zagreus ile birliktedir. Marthe, Mersault’u Zagreus ile tanıştırır. Zagreus’a göre “mutlu olmak için yalnızca zaman gereklidir. Çok zaman. Mutluluk da uzun bir sabırdır zaten. Ve çoğu kez, para aracılığı ile zaman kazanmak gerekirken, yaşamımızı para kazanarak tüketiriz.”

Zagreus, her türlü yolu kullanarak çok genç yaşta ciddi bir servet sahibi olur. Ancak bir kaza sonucu bacaklarını kaybeder. Eksiltilmiş bir yaşam sürmek zorunda kalan Zagreus, hayatının sonunu bir türlü getiremez. “Ölümde onu korkutan, yaşamın onsuz tüketilmiş olduğu yolunda ona getireceği kesinliktir.” Yaşamının trajedisini kaldıramadığı günlerde yazılmış tarihsiz bir intihar mektubunu ve tabancayı sandığından çıkararak Marseult ile paylaşır. Sandıkta aynı zaman da Zagreus’un serveti de durmaktadır.

Marseus, Zagreus’u öldürür, sandık içinde ki paraları alarak kaçar.

Uzun bir süre kaldığı Prag’dan, Avrupa’nın yarısını baştan başa dolaşan bir tren yolculuğuna çıkar. Maresult’u bu yolculuğa başlatan şey artık kaçma içgüdüsü değil, bu koşunun tekdüzeliğinin verdiği doyumdur. Bu yolculuk onu iki dünya arasında tutmaktadır. Marseult her zaman mutlu olmak istemiştir. Ancak bunu hiçbir zaman bilinçli ve kesin bir kararlılıkla istememiştir. Çıktığı uzun tren yolculuğunda bunu fark eder. Her ne kadar Zagreus’u elleriyle öldürmüş olsa da, onu kendi öldürdüğü bir adam olarak düşünmez. O an yalnızca çocuklarda bulunan unutma yetisinin kendisinde de olduğunu anlar.

Daha sonra yüksek öğrenim gören üç kız arkadaşının “Dünyanın Karşısındaki Ev” dedikleri ağaçların, türlü türlü meyvelerin etrafını sardığı evde uzun süre kalır. Ev arkadaşlarının doğallığı, kendileriyle barışıklığı onun mutluluk istencini iyice artırır. Arkadaşları tarafından sevilen Martheus, “burada sevilmek tehlikesini yaşayacaktım, bu da benim mutlu olmamı engelleyecekti” diyerek oradan ayrılır. Kıyıdan yüksekte ağaçlarla çevrili bir ev satın alarak oraya yerleşir. Bir yandan da kendisi ile hesaplaşır. Ona göre “büyük acılar, büyük pişmanlıklar, büyük anılar yoktur. Her şey unutulur. Yaşamda aynı anda hüznün ve coşkunluğun bulunuşu bundandır. Eğer mutluysak bu, kötü vicdanımız sayesindedir.” Ağaçlar, deniz, güneş ve dinginlik içinde yaşamını sürdüren Marseult, satlıcan hastalığına yakalanır. Hastalığı ilerler ve onu yatağa bağlar. Ateşler içinde yüzerken, bilinci sadece Zagreus’un yüzünü görmeye izin verir. Öldüren ölecektir artık.

3.KİTABIN ANA FİKRİ:

İnsanlar hayatında birçok engellerle karşılaşırlar. Bunları yenmek bizim elimizdedir. Durumlar ne olursa olsun hayata sıkı sıkı sarılınmalıdır.

4.KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

Advertisement

Mersault: Mutlu ölümün başkişisidir.
Zagreus: Yaşlı iki tekerleğe mahkum edilmiş sakat bir kişidir. Villasında bakıcı ile yaşamaktadır.
Marthe: Marseult’un sevgilisidr. Daha sonra Marseult tan ayrılır ve onu Lucienne’ ye kaptırır.

5.KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHSİ GÖRÜŞLER:

Bu roman, hem çağdaş bir yapıt, hem de yazar-yapıt-okur ilişkisinin göz kamaştırıcı bir örneğidir. Fransız çevirisi olduğu için yabancı kelimeler vardır.

Albert Camus

6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:

1945’te Fransa’da doğdu. Adı Albert Camus’dır. Denizci bir ailenin çocuğudur. Özel öğretmenlerden İngilizce, Yunanca, Latince öğrendi. 1865’te Deniz Akademisini bitirdi. ‘Gül’ anlamına gelen Pierre Loti adını Tahitililer taktı. On iki yıl denizlerde dolaştı. Her gittiği yerin insanlarını, yaşama biçimlerini, tarihini, törelerini yakından tanıma imkanı buldu. Birkaç kez İstanbul’a geldi; Türkleri çok sevdi; iyi bir Türk dostu olarak tanındı. İstanbul’da bir caddenin Pierre Loti adını taşıması bu sevgi dolayısıyladır

Eserleri: Aziyade, Loti’nin Evlenmesi, Sipahi Aşkı, Madam Krizantem


Leave A Reply