Sperma Nedir? Spermanın Özellikleri, Kısımları ve İşlevi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Sperma nedir? Spermanın özellikleri ve sperma ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız. Spermanın özellikleri, yapısı, üretim miktarı, büyüklüğü ile ilgili bilgi.

sperma

Erkek üreme organlarından erkeklik bezi (husye)nin meydana getirdiği döl hücrelerine «sperma» denir. Spermalar üreme organlarından salgılanan çeşitli salgılar içinde topluca «meni» denilen süt gibi beyaz, yapışkan bir sıvı halinde dışarı atılır. Meninin kokusu at kestanesi çiçeğinin kokusunu andırır.

Spermalar, dişi üreme organlarında hazırlanan yumurta hücresiyle birleşerek «döllenme» olayını yaparlar. Döllenme sonucu üremeye başlayan hücreler yeni bir canlıyı meydana getirir.

Sperma üç kısım gösterir: 1) Baş; 2) Boyun; 3) Kuyruk.

İnsanlarda spermanın başı yumurta biçimidir. Sivri olan ucu yumurta hücresini delerek spermanın içeri girmesini sağlar. Başın altında boyun kısmı vardır. Kuyruk buradan ince bir iplik halinde uzanır. İnsan spermasının boyu 52-62 mikrondur. Ancak mikroskopla görülebilir. Genel görünüşü bakımından kurbağa yavrularına benzerler.

Spermalar erkeklik bezi içinde hareketsizdir, dışarıya çıkınca kıpırdamaya başlarlar, dişilerin üreme organları içinde daha hızlı giderler. Spermaların hareketi kuyrukları sayesinde olur, bir dakikada 3-5 milimetre yol alabilirler.

Advertisement

Döllenmesi dışarıda olan balık gibi bazı canlılarda spermaların hareketi kısa zamanda kaybolur. Kuşlar, memeli hayvanlar ile insanlarda, döllenme dişi organlarının İçinde olduğundan, sperma hareketleri uzun sürer. İnsan rahminde 7 gün sonra bile spermaların canlı olduğu görülmüştür. Spermalar tavukların yumurtalık borusunda 24 gün yaşar.

Yarasalarda 6 ay yaşadığı görülmüştür. Sıfır derecenin altında bir soğutma, ya da 50 dereceye kadar ısıtmada hareketler kaybolur. 1 milimetreküp menide 60.000 sperma sayılmıştır. Erkek üreme organından bir defada dışarı atılan 3.350 milimetreküp kadar menide ise 200 milyon sperma bulunur. Şüpheli bir lekede mikroskopla sperma görülmesi adli tıp bakımından çok önemli bilgilerin elde edilmesini sağlar.


Kaynak – 2

Spermium; erkek cinsiyet hücresidir (tohum hücresi). Baş, ara bölüm ve kuyruk olmak üzere üç bölümden oluşur. Baş bölümü 4.6 mikron, kuyruk bölümü ise 50 mikron kadardır. Babadan çocuğa geçen tüm kalıtsal özellikler baş bölümü içinde bulunan 23 kromozomdan biri X ya da Y cinsiyet kromozomudur. Spermiumlar, erbezlerinde bulunan spermatojen hücrelerin çoğalıp, değişikliğe uğrayarak olgunlaşmaları sonucunda oluşurlar. Meni sıvısının içinde yüzme yeteneğine sahiptirler. Cinsel birleşme sonucunda bir defada atılan atmık 3-4 ml. kadardır ve içinde 60-100 milyon arasında spermium bulunur. Spermium sayısı bu kadar çok olmakla birlikte dişinin yumurtasını ancak bunlardan biri döller, geriye kalanlar dölyolundan dışarıya atılır.

Cinsel birleşme sırasında kadının dölyoluna boşaltılan spermiumun içinde prostatın hafif alkali olan salgısı da vardır. Bu salgı meni içinde bulunan spermiumları hareketlendirir. Hareketlenen spermiumlar, dişi yumurtasını döllemek üzere yol alırlar. Meni içinde dölyoluna atılan spermiumlar, burada ancak üç gün yaşayabilirler. Ancak dölleme yeteneklerini 24 saatin sonunda yitirirler. Spermium yapımı 12-15 aşları arasındaki ergenlik döneminde başlar, 25-30 yaşlarında çoğalır, güçlenir; 60-70 yaş arasında ise gücünü giderek yitirir ve azalır.


Leave A Reply