Parana Nehri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Tam üç adet ülkeyi birbirinden ayıran nehir olma özelliğini taşıyan Parana nehri ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Parana Nehri

Paranâ Irmağı, Portekizce rio parana. İspanyolca Rio parana. Güney Amerika’da Amazon’dan sonra ikinci en büyük akarsu. Orta Brezilya’nın güneydoğu kesimindeki platodan doğan ırmak genellikle güney yönünde akar ve 4.880 km’lik bir çığırdan sonra Uruguay Irmağıyla birleşerek Atlas Okyanusu kıyısında geniş Rio de la Plata Halicini oluşturur.

Paranâ’nın yaklaşık 2,8 milyon \displaystyle k{{m}^{2}}‘lik su toplama alanı Brezilya’nın güneydoğu kesiminin büyük bir bölümünü, Paraguay’ı. Bolivya’nın doğu kesimini ve Arjantin’in kuzey kesimini kapsar. Kaynaklandığı yerden Paraguay Irmağıyla birleştiği noktaya kadar Yukarı (Alto) Paranâ olarak anılan ırmağın bu kesimdeki en önemli kolları Brezilya’nın Atlas Okyanusu kıyısı yakınlarından kaynaklanan Tiete, Paranâpanema ve Iguaçu ırmaklarıdır. Iguaçu ve Paraguay ırmaklarıyla birleştiği noktalar arasında Paraguay-Arjantin sınırını oluşturan Paranâ, Paraguay Irmağıyla birleştikten sonra Aşağı Paranâ adını alarak yalnızca Arjantin sınırlan içinde akmaya başlar ve Santa Fe yakınında son önemli koiu olan Salado’yu alır. Santa Fe ve Rosario arasında oluşan Paranâ deltasının yukarı ucu 17,5 km, aşağı ucu ise 65 km genişliğindedir. Paranâ Irmağı deltanın içinde birçok kola ayrılır. Bunların en önemlileri Paranâ Guazü ve Paranâ de las Palmas’tır.

Paranâ’nın yıllık ortalama debisi saniyede 17.290 \displaystyle {{m}^{3}}‘tür. Yukarı Paranâ Havzasının iklimi hemen bütün yıl sıcak ve nemlidir. Kışlar kuru, yazlar yağışlıdır. Yukarı Paranâ’nın doğusunda ormanlar, batısında ise savanlar egemen bitki örtüsü görünümündedir. Corrientes’ten sonra savanlar her iki yakayı da kaplamaya başlar. Paranâ yenebilir balık türleri de içinde olmak üzere zengin bir hayvan varlığını barındırır. Büyük bölümü ekonomik olarak henüz işlenmemiş olan havzada, 1980’lerin başında dört barajın yapımına başlanmıştır. Bunlardan 1982’de tamamlanan Itaipıi Barajı’nın 12.600.000 kW’lik bir enerji üretim kapasitesi bulunmaktadır. Irmağın aşağı kesimi taşımacılık ve sulama bakımından önemlidir.

Advertisement

Leave A Reply