Patates Böceği Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Beslenmesi Yaşam Döngüsü

0
Advertisement

Patates böceği nedir, nasıl bir hayvandır? Patates böceğinin özellikleri, yaşam koşulları, yaşam döngüsü, üreme ve beslenmesi hakkında bilgi.

patates böceği

Kaynak: commons.wikimedia.org

Patates Böceği

Patates böceği (Leptinotarsa decemlineata), Coleoptera (kınkanatlılar) takımının Chrysomelidae (yaprakböcekleri) familyasının Chrysomelinae altfamilyasından böcek türüdür. Kuzey Amerika kökenli olan bu tür patates yapraklarını yiyerek büyük zarara yol açar. Patatesin yakın akrabaları arasında yer alan ve Kayalık Dağlar bölgesinde yaygın biçimde bulunan Solanum rostratum türü bitkiyle beslenirken 1870’lerde önemli bir patates zararlısı olarak ortaya çıkmış, patates tarımının yapıldığı hemen her yere yayılmıştır.

Patates böceğinin vücudu yarım küre biçiminde, uzunluğu yaklaşık 10 mm’dir. Vücudu kırmızıya yakın turuncu ya da sarı renkli, kanat örtüleri (kın kanatlar) uzunlamasına siyah bantlıdır. Dişiler patates yapraklarının altına 300-500 dolayında yumurta bırakır. Larvalar tombul ve kırmızı renklidir. Patates yapraklarıyla beslenip olgunlaştıktan sonra toprak içinde pupa evresine girerler. Patates böceği hava sıcaklığına bağlı olarak yılda üç döl verebilir.

Patates Böceği

Kaynak: commons.wikimedia.org

Yaşam Döngüsü

Patates böceği dişileri çok üretkendir ve 4-5 haftalık bir dönemde 500’den fazla yumurta bırakabilir. Yumurtalar sarı ila turuncu renktedir ve yaklaşık 1 mm (0,039 inç) uzunluğundadır. Genellikle konakçı yaprakların alt tarafında yaklaşık 30’luk gruplar halinde biriktirilirler. Tüm yaşam evrelerinin gelişimi sıcaklığa bağlıdır. 4–15 gün sonra yumurtalar, sırtları kambur olan kırmızımsı kahverengi larvalara ve her iki tarafında iki sıra koyu kahverengi lekelere dönüşür. Ev sahibi bitkilerinin yapraklarından beslenirler.

Larvalar, dört farklı büyüme aşamasından (evreleri) geçer. İlk larvaların uzunluğu yaklaşık 1,50 mm (0,059 inç) ve son (dördüncü) başlıklar 8 mm (0,31 inç) uzunluğundadır. Birinci ila üçüncü dönemlerin her biri yaklaşık 2–3 gün sürer; dördüncüsü 4-7 gün sürer. Tam boyuta ulaştığında, her dördüncü dönem birkaç gün beslenmeyen bir prepupa olarak geçirir ve bu, hareketsizliği ve daha açık rengi ile tanınabilir. Prepupalar toprağa düşer ve birkaç inç derinliğe kadar yuva yapar, sonra pupa olur.

5-10 gün içinde, yetişkin böcek beslenmek ve çiftleşmek için ortaya çıkar. Bu böcek böylece 21 gün gibi kısa bir sürede yumurtadan yetişkine geçebilir. Sıcaklık, ışık koşulları ve konakçı kalitesine bağlı olarak, yetişkinler diyapoza girebilir ve ilkbahara kadar çıkmayı geciktirebilir. Daha sonra çiftleşmek ve beslenmek için ev sahibi bitkilerine dönerler; kışlayan yetişkinler ilkbaharın ortaya çıkmasından sonraki 24 saat içinde çiftleşmeye başlayabilir. Bazı yerlerde, her büyüme mevsiminde üç veya daha fazla nesil meydana gelebilir.

Advertisement

Leave A Reply