Ramazan Bayramının Kökeni Nedir? Neden Kutlanır? Yapılan Hazırlıklar

0
Advertisement

Ramazan bayramı ilk nasıl ve neden ortaya çıkmıştır. Ramazan bayramının İslamiyetteki yeri, bayram için yapılan hazırlıklar hakkında bilgi.

islam

Peygamber efendimiz Medine’ye hicreti gerçekleştirdiğinde Medinelilerin cahiliye döneminden kalma iki adet bayram kutladığını ve bu bayramlarda neşelendiklerini gördü. Cahiliye döneminin izlerini taşıyan ve ruhunu yaşatma tehlikesi olan bu bayramlar yerine İslamiyet’in müslümanlara iki adet bayramı bildirmiştir.

Ramazan bayramı, Ramazan ayı bittikten sonra eğer hava bulutlu değilse (bu durumda 30 günlük oruçtan sonra) Şevval ismi verilen hilal biçimi görüldükten sonra Ramazan bayramı başlar. Bazen 29 Ramazan’da Şevval hilali görülebilir.

Ramazan bayramı Ramazan ayı boyunca 30 gün boyunca oruç tutmuş müminlerin eğlenmesi, her türlü nimetten faydalanması ve birbirlerine ziyaretlerde bulunacağı, çocukların sevindirildiği, fakirlerin ihtiyaçlarının tamamlandığı bir bayramdır. Bayramlarda bayram namazının topluca kılınması da gerçekleşmektedir.

Ramazan bayramında yapılması vacib sayılan hareketler şöyledir : Fıtır sadakası verilir. Bayram namazı kılınır ve ayrıca Ramazan bayramının ilk günü oruç tutmak kesinlikle haram olarak bildirilmiştir.

Advertisement

Ramazan Bayramı (Şeker Bayramı) İçin Yapılan Hazırlıklar

  • Öncelikle ne olursa olsun misafire ikram etmek için çarşıdan pazardan ikramlık şeker ve çikolatalar alınır. (Evde yapılan tatlılardan hariç)
  • Bütçe sıkıntısı yaşansa bile hemen hemen her aile bütçesi doğrultusunda bayramlık alışverişi yapar ve bayram yeni ve ya temiz kıyafetlerini giymek için hazırlık yapar
  • Eve ziyarete gelmesi kesin olan torun, yeğen, kuzen için hediyeler alınır. (Herkes yapmaz ama özellikle ufaklıklar için hediye alan ve veren çok aile var)
  • Ev köşe bucak temizlenir. Bayram temizlikleri ünlüdür. Dip, köşe, bucak bir tane evde toz bırakılmaz.
  • Eğer evin arabası var ise araba mutlaka temizlenir.
  • Arife günü ya da bayram günlerinden biri mezarlık ziyareti için ayrılır. Mezarlık temizliği yapılır ve mezarlığa çiçekler bırakılır, dualar okunur.
  • Evde mutlaka misafire ikram etmek için tatlı hazırlanır. Tatlı yapılamıyorsa hazır tatlı alınır.
  • Eğer Balkan göçmeniyseniz büyüklerinizin Valangi denilen yemeği yaptığına şahit olursunuz. Taş üzerine hamur dökülerek ortaya çıkan koriçelerin üst üste konması ile fırınlana tepsideki börek daha sonra et ile tüketilir.
  • Evin erkekleri mutlaka berbere gider. Bayram öncesi bverberlerde muazzam kuyruklar olur. Herkes traşlı bir şekilde bayram ziyareti yapabilmek için uğraşır durur.

RAMAZAN BAYRAMI

Ramazan Bayramı, oruç ayı olan Ramazan’ın sonunda kutlanır. Müslümanlar bütün bir ayı oruçlu geçirerek, Yüce Allah’a O’nun istediği şekilde ibadet etmiş olmanın sevincini yaşarlar.

Ramazan Bayramına “Şeker Bayramı“da denir. Çünkü bu bayramda gelenlere şeker ikram edilir. Bazı kimseler Bayram için baklavalar ve çeşitli tatlılar hazırlayarak bunları misafirlere ikram ederler. Bayramdan önceki güne “Arife” denir. Arife günleri çok heyecanlı geçer. Camilerde, ramazan boyunca okunmuş olan Kurân-ı Kerîm’in hatim duâları yapılır. Kabir ziyaretleri yapılır. Çocuklara bayram için yeni kıyafetler alınır.

Ramazan bayramına “Fıtır Bayramı” da denir. Bu bayramda fakirler sevindirilir. Fakirlere fıtır sadakası verilir. Fıtır sadakası vaciptir ve ramazan ayı içerisinde verilmelidir. Verememiş olanlar bayram namazından öncesine kadar verebilirler. Bu şekilde fakirlerin de bayram ihtiyaçlarını almaları nisbeten sağlanmış olmaktadır. Ramazan Bayramı üç gündür.

Ramazan Nedir? Sözlük Anlamı

  • “Ramazan”
    Ay takviminin dokuzuncu ayı, üç ayların sonuncusu, oruç tutulan ay
    “Çocukluğunda, çoğu ramazan akşamları bu pencerenin önünde beklerdi iftar topunun ışığını.” – Y. Atılgan
  • “Ramazan Bayramı ”
    Ay takvimine göre Şevval ayının ilk üç gününde kutlanan dinî bayram, Şeker Bayramı
  • “ramazan davulu”
    Ramazan günlerinde oruç tutacakları sahura kaldırmak için mahalle aralarında çalınan davul
  • “ramazan keyfi ”
    Oruç tutan bazı kimselerde iftar saatine yakın görülen sinirlilik
  • “ramazan pidesi ”
    Ramazan ayında özel olarak yaptırılan pide
  • “ramazan topu ”
    Ramazan ayında sahur ve iftar vakitlerini halka duyurmak için atılan top


Leave A Reply