Sonbaharda Yapraklar Neden Sararıp Dökülürler? Sebebi Nedir?

0
Advertisement

Sonbahar aylarında neden ağaçlar yapraklarını dökerler? neden sonbaharda yapraklar sararır, solar ve dökülür? Sebebi nedir? Kısaca açıklaması

Sonbaharda Yapraklar Neden Sararıp Dökülürler?

SONBAHARDA YAPRAKLAR NİÇİN SARARIP DÖKÜLÜR?

Bilirsiniz: Yaprak bitkilerin, solunma, terleme, besinleri hazırlama işlemini gören organıdır. Bu bakımdan, bir bitkinin yapraklarını, hayvanların akciğerlerine benzetebiliriz. Yapraklar genel olarak yeşil renklidir, dalların üzerindeki düğümlerden çıkan, yassı bir tabaka görünüşündedir.

Bitkilerin çoğu kışın yapraklarını döker; kış gelince yaprağını dökmeyen bitkiler de vardır. Bunlara sürel yapraklı bitkiler denir. Çam, sürel yapraklı ağaçlardandır. İlk yapraklar, tohumdaki yavru bitkinin yaprakçıklarından meydana gelirler. Daha sonraki yapraklar gövdelerdeki, dallardaki sivri tomurcuklardan çıkar.

Bir yaprak, genel olarak yassı bir kısımla bunu dala bağlayan ince-uzun saptan meydana gelir. Yaprağın geniş, el içine benzeyen kısmına yaprağın ayası denir. Bunun ortasında saptan uca kadar uzanan kalınca bir damarla bu damardan iki yanlara ayrılan daha ince damarlar bulunur. Yaprak sapının dala bağlandığı yerde bir oyuk meydana gelmiştir. Burada ayrıca kulakçık denen bir yaprakcık bulunur.

sonbahar bahçe

Kaynak: pixabay.com

Şimdi gelelim yaprakların kışa doğru niçin sararıp solduğuna:

Sonbahar gelip de güneşin gücü azalınca, bitki ondan istediği kadar ışık alıp kendisine besin yapamaz olur. İşte o zaman, bütün gücünü gövdesine verir. Şimdi daha az besinle yetinmek zorundadır. Bundan dolayı da yapraklara besin gitmez. Günden güne sararır, kurur, dökülür.

Advertisement

Bahar gelip de güneş gene daha iyi ısıtmaya, bol ışık vermeye başlayınca, yapraklar yeniden çıkar, yeşerir, güneşten aldığı ışınlarla bitkiye besin sağladığı gibi, kendisi de beslenmek imkanını bulur. İşte bu basit sebepten dolayı ağaçların yaprakları sonbahar aylarında sararır, solar ve dökülür…

Ve İşte Yaprakların Düşmesinin Nedeni

Yapraksız ağaçlar sonbahar renkleri kadar güzel görünmeyebilir. Ancak bilimsel bir bakış açısıyla, yaprakların nasıl döküldüğü hala oldukça havalı. Her şey, her yaprak sapını dala sabitleyen, absisyon katmanı adı verilen özel bir hücre katmanına iner.

Günler kısaldıkça, bitkiler tabakaya “dolaşımı” kesmeye başlar, yavaş yavaş onu yiyecek ve sudan mahrum bırakır. Besin kaynağı kesildiğinde, tabaka kurumaya başlar ve yaprak düşer.

Yaprakların düşmesinin ne kadar süreceği hava durumuna bağlıdır ve sonbahar renkleri için harika bir yıl değilse, yapraklar renk değiştirdikten sonra aslında günler içinde düşmeye başlayabilir. Bu yüzden beklemeyin – dışarı çıkın ve fırsat varken sonbahar yapraklarının tadını çıkarın!


Leave A Reply