Sultan Ahmet Camii Tarihi

0
Advertisement

Sultanahmet Camisi ile ilgili bilgi. Sultanahmet Camisinin mimari özellikleri ve içindeki yapılar hakkında oldukça detaylı bilgi.

Sultan Ahmet Camii - İstanbulİstanbul’da kendi ismi ile anılan Sultanahmet meydanında yer alan cami. Sultanahmet meydanı Bizans döneminde Hipodrom, Osmanlı döneminde Atmeydanı adını taşıyordu. Bugün caminin bulunduğu alanın bir bölümü Bizans Büyük Sarayı’nın kalıntıları üstüne yükselir. Osmanlı döneminde aynı alanın üzerinde Sokullu Mehmet Paşa’nın yaptırdığı saray ve birkaç ahşap konak vardı. I.Ahmet (1603-1617) caminin yapımına karar verince, bu yapılar yıktırıldı ve büyük bir alan açığa çıkarıldı. Yapının mimarlığına Sedefkar Mehmet Ağa getirildi. 1609’da I. Ahmet’in katıldığı bir törenle caminin temeli atıldı. Gerçekte bir külliye olan yapı 1616’da I. Ahmet tarafından ibadete açıldıysa da tamamlanması I. Ahmet’ in ölümünden sonra 1617’de tamamlandı.

Mimar Sedefkar Mehmet Ağa yapılar topluluğunun planını Mimar Sinan’ın klasik mimarlık üslubunu dikkate alarak oluşturdu. Cami merkezde yer aldı. Ayasofya’nın tam karşısında yer aldığı için en az onun kadar görkemli olmasına özen gösterildi. Özellikle iç süslemeleriyle, çinileriyle göz kamaştırıcı bir görünüme büründü. Ana mekn 64×72 m, yükseklik 43 m, kubbe 33.6 m’dir. Ana kubbe 5 metre çapında yivli dört sütuna ve yanlarda sivri kemerlerin taşıdığı yarım kubbelere oturur. Köşelerde de dört yarım kubbe vardır. Yapının aydınlığını, beş sırada yer alan 260 pencere sağlar.Tüm duvarlar ağırlıkta mavi-beyaz, firuze, yeşil İznik çinileriyle kaplıdır. Bu eşsiz renk zenginliği nedeniyle yabancılar, camiye “Mavi Cami” anlamına gelen Blue Mosque adını takmışlardır.

Mermer mimberi ve işlemeli mermer mihrabı ile sol köşede yer alan hünkar mahfili zengin sedef süslemelerle bezelidir. Mihrabın iç kesimi çok güzel çiçek motifli çinilerle kaplıdır. Mimber altın yaldızlı, kabartmalı ve geometrik geçmelidir. Hünkar mahfili ve sedef kakmalı kapısıyla eşsiz bir eserdir. Caminin mermerle kaplı olan iç avlusuna merdivenli üç kapıdan girilir. Son cemaat yeriyle birlikte iç avluyu 26 sütunlu 30 küçük kubbe örter. Avlunun ortasında 6 mermer sütuna oturan ince yapılı bir şadırvan yer alır. Şadırvanın kemerleri, lale ve karanfil motifleriyle süslüdür.

Ayasofya yönüne bakan kesiminde medrese bulunur. Orta avluda revaklarla çevrili odalar yer alır. I. Ahmet’in medresenin yanında bulunan türbesi, yapılar topluluğunun bitiminden sonra yapılmıştır. Türbenin sedef kakmalı kapısı bir sanat eseridir. Türbede I. Ahmet’ten başka, çocukları II. Osman, IV. Murat, eşi Mahpeyker Kösem Sultan ile toplam 36 sanduka vardır. Mihrap yönünün önünde eski Bizans Büyük Sarayı’nın üstünde, Arasta, hemen bitişiğinde, Bizans döneminin özgün mozaiklerinin sergilendiği Mozaik Müzesi yer alır. Hipodromun batı ucunda imaret, tabhane ve darüşşifa yer alır. Caminin özgün yapılarından biri de bağımsız bir görünüme sahip olan hünkar kasrıdır. 17. yüzyıla kadar caminin bağımsız bir bölümü olarak kullanılmıştır.

Sultanahmet Camisi’nin en önemli özelliklerinden biri de 6 minareli oluşudur. Minareler ana yapıyla iç avluyu birbirine bağlayan öğeler olarak kullanılmıştır. Avlunun dış köşelerindeki iki minare iki şerifeli, caminin dört köşesinde yer alan dört minare, üç şerefelidir.

Advertisement

Leave A Reply