Çocuklarda Arkadaşlarına Vurma Davranışı ve Yapılması Gerekenler

0
Advertisement

Çocukların başka çocuklara, arkadaşlarına vurma, zarar verme davranışı neden kaynaklanır? Vurma alışkanlığı olan çocuğa karşı nasıl davranmak gerekir?

Çocuk Kavgası

DİĞER ÇOCUKLARA FİZİKSEL ZARAR VERME DAVRANIŞI

Çocuklar; birbirini istemeden incitebilir, içlerindeki gerginliği boşaltmak için tekme atabilir veya oyuncaklara vurabilirler. Oynadıkları oyuna kendilerini o kadar çok kaptırırlar ki dikkatsiz hale gelip yaptıklarının başkalarına zarar verebileceğinin farkına varmayabilirler.

Çocuklar arasındaki her kavga, tırmalama ve vurma davranışından rahatsız olup üzülmemeliyiz. Fakat çocukların hareketleri sık sık diğer çocukları yaralamayla sonuçlanırsa, bu çocuğun kasıtlı, zarar vermeye meyilli olduğunu gösterir.

Sürekli zarar verme davranışı, bu davranışı gösteren çocuğun yardıma ihtiyacı olduğunu gösterir.

Böyle durumlarda çocuğu cezalandırmak çözüm değildir. Çünkü böyle bir davranış çocuğun kendisine karşı olmaya başladığınızı hissettirir. Bu duyguyla çocuk gerçekte hissettiklerini saklayıp sizle düşmanca bir tartışmaya girebilir. Fakat, gerçekte içindeki duygular kaybolmamış ve belkide cezalandırmayla yoğunlaşmıştır.

Advertisement

Etrafına zarar veren çocukla ilgilenmek, sadece diğer çocukların zarar görmesini önlemek değildir. Olumsuz davranış gösteren çocuğun etrafındaki zarar gören çocuklardan daha çok yardıma ihtiyacı olabilir.

Çocuğun böyle davranmasının nedeni; kendini mutsuz, kızgın, huzursuz ve suçlu hissetmesi olabilir ve çocuğu dövmek onu cezalandırmak sadece problemlerini artıracaktır.

Genelde bu çocuklara karşı gösterilen yanlış yaklaşımlar şunlardır:

– Dişe-diş; göze-göz yaklaşımı: Bu yaklaşım çocuğa olumsuz davranışın nasıl hissedileceğini öğretmenin aksine çocuğa yetişkinlerin sert ve acımasız dünyasını gösterir.

– Suça uygun cezalandırmak: Bunun yerine ona nasıl yardım edebileceğinizi düşünün.

– Ondan özür dilemesini istemek veya tekrar bu davranışı yapmaması için söz vermesini beklemek. Çocuk bunları yapsa bile, sakin görünüşün altında hala kızgınlık yatabilir.

– Kelimeler veya hareketlerle çevrede çocukla ilgili kötü bir imaj yaratmaya çalışmak.

Advertisement

– Ona; sadece doğru hareket ettiği zaman sevdiğinizi söylemeniz de yanlıştır. Aksine ona her zaman sevdiğini hissettirin.

– Zarar gören çocuğa çok sempatik, zarar veren çocuğa da çok kızgın davranmak.

Çocuk Kavgası

Doğru yaklaşımlar ise şunlardır:

– Başkasına zarar vereceğini hissettiğiniz zaman engelleyin. Bunu, gerekirse onu tutarak yapın. Kendisiyle “bu hareketi yapmamalısın çünkü Ayşe’yi incitebilirsin” şeklinde konuşun.

– Eğer çocuk başkasına fiziksel olarak zarar vermişse, diğer çocuklardan kısa bir süre ayırın. Bu onu cezalandırmak için değil, hareketini düşünmesi için ona fırsat vermektir. Çocuğa “Arkadaşlarınla güzel oynamadığın için onlardan ayrısın” denilebilir.

– Değişik ve ilgi çeken faaliyetler düzenleyerek çatışmaya giren çocukların mutlu bir şekilde oynamalarını sağlayın.

Çocuklara, yavaş yavaş bazı hareketlerin toplum tarafından kabul edildiğini, bazılarının ise kabul edilmediğini öğretin. Başkalarına zarar verirse, diğer insanların onu sevmeyebileceğin! söyleyin. Bu bilgiyi verirken çocukta sevilmeyeceği veya sadece iyi çocuk olursa sevilebileceği korkusunu oluşturmamaya çalışın. Aksine sevileceğine fakat yapmaması gereken hareketlerin olduğuna inandırın.

Çevresi tarafından kabul edilir, önemli, kendini güvende hissetmesi için yollar arayın. Ona ilgilendiği şeyleri yapabilmesi için daha çok fırsat verin. Kendi gücünü gösterebilmesi için oyunlarda ona şans tanıyın. Kritik edildiği ve davranışları düzeltildiği zaman, zor da olsa ona biraz daha fazla ilgi gösterin. Onu ödüllendirebileceğiniz fırsatları yakalamaya çalışın, elinizden geldiği kadar zamanınızın çoğunu ona ayırmaya çalışın.


Leave A Reply