Manisa Tıp Tarihi Müzesi’nden Tıp Tarihi Minyatürleri

0
Advertisement

Tıp Tarihi Müzesi’nden minyatürler.Tıp Tarihini, eski usul tedavi yöntemlerini anlatan, canlandıran minyatürler. Tıp tarihi minyatürleri, çizimleri.

Manisa Tıp Tarihi Müzesi’nden Tıp Tarihi Minyatürleri

Minyatürlerin orjinalleri Manisa Ayşe Hafsa Sultan Şifahanesi (Tıp Müzesi’nde) bulunmaktadır. Bu post oradaki minyatürlerin fotoğraflanması ile hazırlanmıştır.

BUKRAT – Bukrat’ın (Batılılar Hipokrat adını kullanırlar) Zümrüt-ü Anka kuşuna binip Kaf Dağının ardına ilaç almaya gitmesi

YEŞİL SİNEK TEDAVİSİ – Kronik yaraların tedavisinde yara üzerindeki ölü hücreleri temizlemek için yeşil sinek larvası kullanılırdı. Bu yöntem günümüzde de kullanılmaktadır.

Advertisement

UR TEDAVİSİ – Baştaki şişlik kistlik bir yapıya sahipse birbirine paralel iki inzisyonu ortadan birleştiren dikey bir inzisyon yapılır. Kist boşaltılır ve çevresi sıyrılarak çıkartılır. Günümüzde aynı prensip geçerlidir.

DİŞ ÇEKİLMESİ – Yardımcı bir eliyle hastanın başını tutar diğeriyle ağzını açar. Doktor bir kerpeten benzeri aletle dişini çeker. Hastanın ağzının kapanmaması için ağza değnek konulur.

TIBBİ MALZEME – Anne karnında ölen çocuğun çıkartılmasında kullanılan aletlerin şekilleri.

Advertisement

MESANE İRRİGASYONU – Bu işlemi tarihte ilk defa Şerafettin Sabuncuoğlu uygulamıştır. Mesanedeki yara, kan pıhtısı ve iltihabı çıkarmak için zerraka veya mihkan adı verilen gümüşten yapılmış enjektöre benzeyen bir aletle mesaneye ılık su verip geri çekme yoluyla uygulanır. Günümüzde de bu uygulama yapılmaktadır.

İLİM ADAMI – Osmanlı döneminde ilim tahsil etmek üzere kitaplarını taşıyan ilim talebesi.

MANİSA BİMARHANESİ – Osmanlı döneminde ruhsal hastalıkların tedavisi için inşa edilen hastane (tımarhane)

LOKMAN HEKİM – Lokman Hekim’in bitkilerden hazırladığı doğal ilacı Anadolu leoparının üzerine binerek hastaya ulaştırması.

SEMAZEN – Hak yolunda sema ile ruhsal bir yolculuğa çıkan semazen

Advertisement

KUPA ÇEKME – Günümüzde hala kullanılan geleneksel bir tedavi şekli olan kupa çekme ağrı gidermek ve kas sıkışıklığını gidermek için kullanılır. Kupanın içine yanan gazlı bez sokularak ısıtılır, ısıtılan kupa sırta yapıştırılır. Böylece ısınan hava kası kupa içine çekerek rahatlatır.

DİKİŞ SAHNESİ – Döneminin çok ilerisinde bir teknikle açık yapılan ameliyatları sonra yaranın dikilmek suretiyle kapatılması. Dört çeşit dikiş yöntemi uygulanmaktaydı. İğne dikişi, çuval dikişi, Galen dikişi, Başmakcı dikişi

ÜFÜRÜK – Ağızda oluşan yaraların tedavisi için ilaçlı suyun ağızdan ağıza püskürtülmesi tekniğini resmeden bir minyatür.

GÖBEK DAĞLAMA YÖNTEMİ – Kadın hastalıklarının (rahimde soğukluk, rutubet, adet sancısı, adet kesilmesi, idrar tutamama) tedavisi için göbeğin sinire gelmeyecek şekilde belirli noktalarının dağlanması yöntemidir.


Leave A Reply