Tohumun Çimlenme Gücü ve Güçlü Yetişmesi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Tohumun çimlenme gücünü nasıl anlayabiliriz ve bir tohumun güçlü bir şekilde yetişebilmesi için neler yapmalı nelere dikkat etmeliyiz?

Tohumun Çimlenme gücü

TOHUMUN ÇİMLENME GÜCÜ NASIL ANLAŞILIR?

Tohumun çimlenme gücünü ekimden önce ölçmenin büyük yararı vardır. Bunun için, bir tabak alıp, üzerine iki tabaka kurutma kağıdı, ya da kum döşenir, üzerine 100 tane tohum koyup çimlenme sıcaklığında bir yere bırakılır. Sık sık sulayıp, her zaman nemli kalmasına dikkat edilir. Buğday, arpa, yulaf, mısır, çavdar gibi tahıl tohumları genellikle 10 gün içinde çimlenirler. 10 gün sonra, 100 tohumdan kaç tanesinin çimlendiği sayılır. Böylece, tohumun çimlenme gücünün yüzde kaç olduğu bulunur. Örneğin, 30 tohum çimlenmişse, «Bu tohumun çimlenme gücü % 30’dur» denir. Bu sayı ne kadar yüksek olursa, tohumun çimlenme gücü de o kadar iyi demektir.

TOHUMUN GÜÇLÜ YETİŞMESİ İÇİN

• Taneleri aynı ağırlıkta olmalı. Kimisi büyük, kimisi küçük, kimisi ağır, kimisi hafif olursa, hepsi aynı zamanda, eşit güçte çimlenemez. Dolayısıyla, bitkinin büyümesi, gelişmesi, olgunlaşması da düzensiz olur.

• Tohumlar iyice temizlenmeli. Ekilecek tohumların içinde yabani ot tohumları, çer-çöp, taş-toprak gibi yabancı maddeler bulunmamasına çok dikkat etmelidir. Özellikle yabani ot tohumları ayıklanmalıdır. Çünkü, bunlar ekimden sonra toprakta çabucak gelişerek büyür, bütün toprağı kaplarlar. Dolayısıyla, asıl bitkinin büyümesini güçleştirirler.

Tohumun temizlik derecesini ölçmek için, 1 kg. tohum alınır; içindeki yabancı maddeler ayrılıp tartılır, örneğin 10 gram yabancı madde bulunmuşsa, o tohumun % 10 yabancı maddesi var demektir; yani, tohumun temizlik derecesi % 90’dır.

Advertisement

• Tohum iklime uygun olmalı. Her tohum, her yerde iyi, bol ürün vermez. Bir bölgede uzun süre yetiştirilen tohum, zamanla, o bölgenin iklim özelliklerine uyar, alışır; orada kolay ürer, verimli olur. Bu tohumu alıp, iklim özelliği değişik bir bölgede ekersek, verimini kaybeder, bozulur.

Yurdumuzda hangi tohumun hangi bölgede daha iyi yetiştiğini araştırmak üzere, Tarımsal Araştırma ve Islah Enstitüleri ile Devlet Üretme Çiftlikleri kurulmuştur. Yüksek verimli, o bölgenin iklim koşullarına uygun tohumluk almak isteyen çiftçiler buralara başvururlar.

Unutmayın ki “Ne ekersen onu biçersin” atasözünü bu konuyu araştırırken asla aklınızdan çıkarmayın…


Leave A Reply