Ünlü Eskrim Sporcuları

0
Advertisement

Eskrim sporunda başarı kazanmış, ün yapmış, iz bırakan ünlü sporcuların hayatları, başarıları, biyografileri hakkında bilgi.

eskrim

Ünlü Eskrim Sporcuları Kimlerdir?

ARGUN, Aydın

1938’de Ankara’da doğdu. Ankara Eskrim Kulübü’nde eskrime başladı. Hem flöre, hem epede çok başarılı maçlar çıkararak Türkiye şampiyonalarında defalarca ilk üçe girdi. 1968 yılında Bükreş’te yapılan Balkan Şampiyonasında epe dalında üçüncü olan takımda yer aldı. Ayrıca birçok uluslararası turnuvada millî formayı başarı ile giydi. Uluslar arası hakemlik lisansına sahiptir.

ARSEVEN, Ahmet

Eskrimin usta sporcularındandır. Bu dalda birçok şampiyonlukları vardır. Oğulları Murat, Ömer ve Kerim’i de şampiyon birer eskrimci olarak yetiştirmiştir.

Advertisement

ARSEVEN, Rıza

1906 yılında istanbul’da doğdu. Genç yaşta eskrime başladı. 1936 ve 1948 Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil etti. Institut National des Sports’tan mezun olan Arseven eskrimde uzun yıllar millî takım kaptanlığı yaptı. Hakem, antrenör ve yönetici olarak başarılı hizmetler verdi. Türk eskrimine çok sayıda sporcu ve antrenör yetiştirdi. “Eskrim Tarihi ve Modern Eskrim” adlı bir kitabı da olan Rıza Arseven 1989’da öldü.

ATEŞÖZ, Nihat

Türk eskriminde flöre ve epe dallarında önde gelen isimlerden biridir. Birçok kez her iki dalda da Türkiye şampiyonu oldu. 1968’de Balkan ikincisi olan flöre takımında yer aldı. Uzun yıllar çeşitli turnuvalarda başarılı maçlar çıkardı ve millî flöre takımının kaptanlığını yaptı. Sporu bırakınca antrenörlüğe başladı. Pek çok sporcu yetiştirdi. Milli takım antrenörlüğüne dek yükseldi. Uluslar arası hakem lisansına da sahip olan Ateşöz birçok turnuvada hakemlik yaptı.

BALKAN, Enver

1901 yılında İstanbul’da doğdu. 1928’de milli formayı giydi. Eskrimin kılıç dalında, 1931 yılında Balkan Şampiyonu oldu. Kılıç dalında ilk şampiyonumuz olan Enver Balkan 1966’da öldü.

Advertisement

BALKAN, Fuat

1903 yılında italyanlarla yapılan kılıç müsabakalarında başarılı performansıyla II. Abdülhamit’in dikkatini çeken Fuat Balkan, eskrim sporunda ay yıldızlı formayı giyen ilk Türk eskrimcisi olarak kabul edilir. 1924 Paris Olimpiyat Oyunları’na katılmıştır. Balkan, ilk kurulan Eskrim Federasyonunda görev almış ve on beş yıl başkanlık yapmıştır.

BORA, Rıdvan

1938 yılında Eskrim Federasyonu başkanı oldu. Eskrimin özellikle kamu sektöründe yaygınlaşması için yoğun çaba harcadı. Federasyon başkanlığı görevinde beş yıl kaldı. Sait Tayla, Muhittin Arsan, Olcay Yelkin gibi pek çok başarılı sporcu yetiştirdi.

ÇAMBEL, Halet

1916’da Berlin’de doğan Çambel, 1932’de İstanbul Arnavutköy Kız Kolejinde eskrime başladı. Çarın Muhafız Alayında yüzbaşı olan antrenör Alexandr Na-dolski’den eskrim dersleri aldı. 1933-35 yılları arasında Beşiktaş Eskrim Kulübü’nün sporcusu olarak Türkiye’deki yarışmalara katıldı ve Sovyet eskrimcilerle maçlar yaptı. 1933’teki Onuncu Yıl resmi-geçidinde Türk eskrimcilerini temsil eden grubun içindeydi.

DİMLİ, Bülent

1929 yılında istanbul’da doğdu. Yüzme, jimnastik, voleybol, atletizm ve boks sporları yaptı. 1953 yılında TED’de eskrime başladı. Üç kez milli oldu. 1965 yılında Altınyurt Spor Kulübü’nde oluşturulan eskrim bölümünün başına geçti. 1976’da milli takım antrenörlüğünü de üstlenen Dimli, aralarında Hüsnü Ribar’ın da bulunduğu pek çok sporcu yetiştirdi.

DİZİOĞLU, Murat

1963’te İstanbul’da doğdu. Eskrime 12 yaşında başladı. 1983 yılında Balkan epe şampiyonu oldu. Ayrıca binicilik ve yüzmeyle de ilgilendi. Binicilikte Balkan üçüncülüğünü kazandı. Havalı tabanca atışlarında da adını duyurdu. Eskrimde 42 kez, binicilikte 4 kez millî formayı giydi. Dört ayrı branşta adını duyuran nadir sporculardan birisidir.

ERDEM, Bülent

Advertisement

1947’de Mersin’de doğdu. 1977 yılında flörede Balkan İkincisi oldu. iki kez aynı dalda Balkan ikincisi olan takımlarda yer aldı. Münih Olimpiyatları’nın yanı sıra pek çok dünya şampiyonasında milli formayı giydi.

EZİNLER, Özden

1958 yılında Eskişehir’de doğdu. 17 yaşında eskrime başladı. 18 yaşında millî oldu. Üç yıl üst üste Uluslar Arası Beyrut Turnuvası’nda üçüncülük kazandı. Ankara Turnuvası’nda ikincilik elde etti. 1971 Akdeniz Olimpiyatla-rı’nda da ikinci oldu. On dört kez millî takıma seçildi.

GAUDIN, Lucien

1886 yılında doğdu. Fransız sporcu, eskrimin tüm dallarında altın madalya kazanmakla ün yaptı. 1928 Olimpiyatları’nda flöre ve epede şampiyon oldu.

GÜLDEN, Artun

1965 yılında Bursa’da doğdu. 1970’lerin başarılı bayan eskrimcilerindendir. Flörede Türkiye birincilikleri kazandı. 1974 Balkan Şampiyonası’nda flöre dalında üçüncü olan takımda yer aldı.

GÜNEŞ, Aysel

1965 yılında Bursa’da doğdu. Eskrim sporunun son yıllardaki en başarılı sporcularındandır. Türkiye şampiyonluklarında rakip tanımayan sporcu, 1984 yılında Balkan Gençler ve Balkan Büyükler Şampiyonasında ferdi ikincilikler kazandı.

GÜVEN, Nefi

1924 yılında İstanbul’da doğdu. 1950-60 yılları arasında milli formayı 28 kez giyerek döneminin en önemli isimlerinden biri oldu. Epe dalında 10 defadan fazla Türkiye şampiyonu olarak rekor kırdı. 1955 Akdeniz Oyunları’nda dünya şampiyonu Mauyel’i yendi.

Advertisement

Eskrim Federasyonunda 13 yıl başkanlık yaptı. Federasyon başkanlığı dönemlerinde Türk eskrimine köklü hizmetler verdi. BTGM Hukuk Müşavirliği de yapan Güven 1984 yılında öldü.

HETMAN, Sümer

1934 yılında istanbul’da doğdu. Eskrime 1949 yılında başladı. 1952 yılından itibaren flöre ve epe dallarında yapılan Türkiye şampiyonalarında ilk üçe girdi. Milli formayı 26 kez giydi. Çalışmalarını Tenis, Eskrim ve Dağcılık Kulübü’nde sürdürdü. Beyrut, Belgrad ve Ankara’da yapılan uluslar arası turnuvalarda birincilikler kazandı. Hetman aktif sporu bıraktıktan sonra eskrim ajanlığı, federasyon teknik üyeliği ve antrenörlük yaptı.

KARPATI, Rudolf

1920 yılında doğdu. Macar kılıççı Melburn ve Roma olimpiyatlarında üst üste iki altın madalya kazandı. Dört olimpiyatta üst üste hiç yenilmeden dört altın madalya kazanan Macaristan milli takımının unutulmaz eskrim sporcusudur. 1954 ve 1959’da dünya şampiyonu oldu.

KAYA, Berk

1954 yılında Samsun’da doğdu. Epe silâhının ustalarındandı. Balkan ve Avrupa kupalarının başarılı epecisi oldu. Balkan Şampiyonalarında takım hâlinde kazandığı derecelerinin yanında 1982 yılında Balkan ferdî epe üçüncülüğünü elde etti.

KAYA, Ferhunde

1947’de Ankara’da doğdu. 18 yaşında eskrime başladı. 36 kez millî formayı giydi. Çeşitli turnuvalarda ve şampiyonalarda ülkemizi başarıyla temsil etti. Eskrim millî takım antrenörü oldu.

MAYER, Herene

1910 yılında doğdu. Yahudi asıllı olan bayan sporcu, 1928 Amsterdam Olimpiyatları’nda flörede altın madalya, 1936 Berlin Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazandı.

Advertisement

MISIRLI, Kemal

Kılıç dalında en çok Türkiye şampiyonu olan sporcularındandır. Balkan Şampiyonaları’nda ve uluslar arası turnuvalarda defalarca millî formayı giymiştir.

MISIRLI, Seyyit

1927 yılında iskenderiye’de doğdu. Eskrime 1943 yılında Eminönü Halk Evi’nde başladı. Bu dalın Türkiye’deki ilk hocası Nadovsky tarafından yetiştirildi. Döneminin sayılı eskrimcilerinden olan Mısırlı Seyyit, spor hayatındaki 90 karşılaşmanın 52’sini galibiyetle sonuçlandırdı.

Muallim Hüsnü Bey

Müallim Hüsnü Bey Türkiye’de eskrim sporunu başlatmıştır, ilk öğrencileri Fuat Balkan, Refik ve Ömer Lütfi Beylerdir.

NADİ, Neco

1894 yılında doğdu, İtalyan eskrimci 1920 Anvers Olimpiyatları’nda bireysel ve takım hâlinde beş altın madalya birden kazandı. 1952 yılında öldü.

ÖZDEN, Akın

1962 yılında Eskişehir’de doğdu. 1974 yılında Eskişehir Demirspor Kulübü’nde eskrime başladı. Flöre dalında Türkiye şampiyonu oldu. 1980 ve 1981 yılında yapılan Balkan Gençler Şampiyonaları’nda genç milli takımla iki kez, 1984 yılında yapılan Balkan Büyükler Şampiyonası’nda başarılı maçlar çıkardı. Akın Özden milli formayı en çok giyen eskrimciler arasında yer aldı.

ÖZDEN, Osman Zeki

Advertisement

1933 yılında Eskişehir’de doğdu. 1948 yılında Eskişehir Demirspor Kulübü’nde eskrime başladı. Türkiye Şampiyonaları’nda defalarca ilk üçe girdi. Çeşitli dönemlerde oluşturulan millî takımlarda yer alarak ülkemizi temsil etti. 1968 yılında düzenlenen Balkan Şampiyonası’nda 3. olan epe takımında yer aldı. Eskişehir’den milli takıma 22 sporcu yetiştirdi. 1970 yılından itibaren milli takım antrenörü oldu ve bu görevi 24 yıl sürdürdü. Pek çok Balkan ve Dünya Şampiyonaları’nda milli takım antrenörü olarak görev aldı. Çeşitli federasyonlarda asbaşkanlık, teknik kurul başkanlığı görevi yapan Osman Zeki Özden aynı zamanda uluslar arası hakemlerimizdendir.

ÖZDEN, Ümit

1964’te Eskişehir’de doğdu. 1980 ve 1981 yıllarında flöre dalında Balkan gençler ikincisi olan takımda yer aldı. Türkiye Şampiyonaları’nda birçok kez birincilikler elde etti.

ÖZIŞIK, Tacettin

1953 yılında istanbul’da doğdu. 1960 döneminin başarılı isimlerindendir. 1968 Balkan Şampiyonası’nda 2. olan flöre ve 3. olan epe takımında yer alan Özışık’ın çeşitli Türkiye şampiyonlukları vardır.

RİBAR, Hüsnü

Epe dalında kendini geliştiren Hüsnü Ribar, 1975 yılında Belgrad’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda ikinci oldu. Milli formayı en çok giyen eskrimcidir.

SEZEN, Merih

1919’da istanbul’da doğdu. Kılıç dalında başarılı olan sporcularımız arasında yer aldı. 1948 Londra Olimpiyatları’nda ilk kez milli oldu ve 46 kez millî formayı giydi.

ŞENER, Halim

1956’da Ankara’da doğdu. Flöre ve kılıçta defalarca Türkiye şampiyonu oldu. Balkan Şampiyonaları’nda 1977’de flörede üçüncülük kazanırken, 1977’de ikincilik, 1978’de üçüncülük 1979’da ikincilik elde eden ekiplerimizde yer aldı. Uluslar Arası Eskrim Federasyonu tarafından görev verilen ilk hakemimizdir.

Advertisement


Yorum yapılmamış

Leave A Reply