Yılancık Nasıl Bir Hastalıktır? Belirtileri, Nedenleri, Teşhis, Tedavi, Korunma

0
Advertisement

Yılancık nedir, nasıl bir hastalıktır? Yılancık hastalığı belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Tedavi yöntemleri hakkında bilgi.

Yılancık Hastalığı

Yılancık; çok defa yüzde, daha seyrek olarak da vücudun diğer kısımlarında görülen bir cilt hastalığıdır. Tıpta “erysipele” adı verilen bu hastalık hemolitik streptokok mikropları tarafından meydana getirilir. Hastalığa en çok ılık iklimlerde ve daha ziyade kış ve ilkbahar aylarında, ekseriya 20 yaşından yukarı kimselerde rastlanmaktadır.

Yılancık Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilgi

Hemolitik streptokoklar, deriye küçük çizikler ve bilhassa evvelce mevcut yaralar yolu ile girmektedir. Yılancığın aynı zamanda, bademcik iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı, lohusalık humması ve göbek iltihapları gibi hastalıkların seyri esnasında meydana çıktığı da bir gerçektir.

Belirtileri

Yılancık çok defa streptokoklarla meydana gelen diğer hastalıklar gibi titreme, ateş, bulantı, kusma ve halsizlikle başlayabilir. Deride keskin çevreli, kırmızı, parlak bir şişkinlik görülür. Hastalık yüzde ise bir tarafta veya çok defa her iki yanak, burun, göz kapağı ve kulağı da içine alan kızarma ve şişme görülür. Bazan saçlı deriye de atlar.

Gövde, kol ve bacaklarda genişçe bir alanda husule gelen yılancıkta belirtiler daha şiddetli ve hastalık daha ağır seyreder.

Advertisement

Ateş, hastalığın başında yükselir ve 40-41 derece arasında 4-5 gün devam ettikten sonra normale düşer. 4 veya 5’inci günde derideki kırmızı renk mor kırmızıya döner ve birinci hafta sonunda deri soyulmaya başlar. 8-10 gün içinde genel belirtiler geçer. Deride çok zaman hiçbir iz kalmadan iyileşir. Mikropların kana karışması İyi tedavi görmeyen hallerde öldürücü bir sonuç doğurabilir. Yılancığın zatürre, göz iltihapları, körlük, nefrit ve romatizma gibi hastalıklara sebep olduğu görülmüştür.

Tedavi. — Teşhis konur konmaz sülfamit, penisilin veya çeşitli antibiyotiklerle tedaviye başlanırsa hastalık çabucak iyiliğe döner.

Yılancıklı hastalar yatırılmalı ve ayrı tutulmalıdır. Genel rahatsızlık için ağrı kesici, ateş düşürücü ve uykuyu düzenleyen ilâçlar verilir. Derideki hasta bölgeye koruyucu ve yumuşatıcı merhemler sürülür.

Kaynak 2

Yılancık Hastalığı

Yılancık hastalığı Amil ismi verilen bir mikrobun yol açtığı iltihaplı bir deri hastalığıdır. Amil ismi verilmiş olan mikrobun mikroskop altında ki görünümü yuvarlak ve minik bir şekildedir. Yılancık hastalığı akut bir enfeksiyondur. Tipik bir deri döküntüsü görünümü altında başlayan hastalık genellikle ayak parmakları, bacak yüz ve kollarda kendini gösterir. Vücutta lekeler bırakan bir hastalıktır. Deri üzerinde başlayan hastalık daha sonra yayılarak geniş bir çevreye etkisi altına alabilme imkanı barındırmaktadır.

Yılancık Hastalığının Belirtileri :

Öncelikle yılancık hastalığına yakalanan kişinin vücudunda bir güç düşmesi başlar. Yüksek ateş sebebi ile bünye halsizleşir ve titreme başlar. İleriki dönemlerde suratta kırmızı lekeler görülme ihtimalide yer almaktadır. Hastalığa yılancık hastalığı denilmesinin sebebi olan deri kısmındaki iyi ve kötü kısımların birbirinden adeta kıvrımlı bariyerler ile ayrılması sebebi ile hastalıklı bölgeler daha kaygan pürüzsüz ve parlak gözükmeye başlar. Yılnacık hastalığına yakalanan kişilerin dilleri de paslı bir şekilde olur.

Ayrıca uykularda problemler yaşanmaya ve terleme ile birlikte kabuslar görülür.

Advertisement
Hastalığın Tedavisi Nasıldır?

Kesinlikle bir uzman hekim gözetiminde bu hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Sizlere hekiminiz tarafından antibiyotik tedavisi ve deri bakımı için merhemler önerilecektir. Kesinlikle kulaktan dolma bilgiler ile hastalık tedavi edilmemelidir. Hastalık mikrobu tam olarak vücuttan atılmadığı müddetçe hastalık kendini tekrar edebilir ve kan zehirlenmesine kadar iş büyüyebilir.

Yılancık Hastalığından Nasıl Korunuruz?

Vücudumuzun temizliğine aşırı özen göstermeliyiz,bunun yanı sıra deriden herhangi bir şekilde kıl koparmak da bu hastalığın tetikleyicisidir. Özellikle sivilcelerin yolunması ve koparılması da çok zararlıdır… Koparılan yerden mikrop kolayca girebilmekte ve vücudu etkisi altına alabilmektedir bu yüzden dışarıdan gelebilecek zehre izin vermeyiniz.Hastalığın belirgin ve düzenli olarak yapılan bir aşısı yoktur yazının genelinde de bahsettiğim gibi Yılancık hastalığından korunmak adına vücudumuza biraz olsun özen göstermeli ve deri üzerinden herhangi bir parça koparmamalıyız.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply