1. Alarik Kimdir? Vizigot Kralının Hayatı ve Dönemi Olayları Nelerdir?

0
Advertisement

1. Alarik kimdir? Vizigot kralı olan 1. Alarik hayatı, biyografisi, döneminde yaşananlar ve krallığı hakkında bilgilerin yer aldığı sayfamız.

1. Alarik (Atina'ya girişi)

1. Alarik (Atina’ya girişi) (Kaynak: wikipedia.org)

1. Alarik; Vizigot kralıdır (Tuna deltasında Peuce Adası 370 dolayları-Consentia 410). Hükümdarlık dönemi 396-410. Alarik, MS 410’da Roma’nın ele geçirilmesinde Visigot halkına liderlik eden bir Visigotların kralıydı. En ünlü ve önemli Vizigotik krallardan biri olarak kabul edilir ve Roma’yı yağmalaması, Batı Roma İmparatorluğu’nun gerilemesinde bir dönüm noktası olarak görülür.

Hristiyan Arilerinden soylu Balthe ailesindendir. Romanya’da oturan halkıyla birlikte Roma İmparatorluğu topraklarına girerek (376) Tuna Irmağı ile Balkan Dağları arasında yer alan Moesia’ya yerleşti (382).İmparator Büyük Theodosius’un ölümünden (395) sonra İstanbul’a yürüdü; Makedonya ve Trakya’yı yakıp yıktıktan sonra Yunanistan’ın güneyini ele geçirdi. İllyricum’da Magister Militumluğa (başkomutanlık) atandı. İulius Alplerini aşma girişimlerinde Stilichon’a yenildi. Roma ile barışçıl ilişkiler kurmak istemesine karşın imparator Honorius ile anlaşmazlığa düşünce iki kez İtalya’ya sefer düzenledi ve Roma Kenti’ni çeviren surlara kadar dayandı. Priscus Attalus tarafından Romalılara hizmet etmesi için komutanlık görevine atandı, fakat Afrika’yı işgal etmesine izin verilmedi. Yaptığı üçüncü seferinde Roma’yı ele geçirdi (24 Ağustos 410); 800 yıldan beri düşman eline geçmeyen kenti yakıp yıktı. İtalya’nın tahıl ambarı durumunda olan Afrika’yı almak için Rhegum’a yürüdüyse de fırtınadan gemileri batınca bu tasarıdan vezgeçti, Vizigotlar kuzeye yöneldiler. Alarik Consentia’da (Cosenza) ölünce hazinesiyle birlikte Busentus Irmağı’ nın yatağına gömüldü.

Detaylı Hayatı

1. Alarik, Roma İmparatorluğu’na göç etmiş bir Germen kabilesi olan Vizigotların bir savaşçısı ve lideriydi. MS 370 yılında günümüz Romanya ve Bulgaristan olarak bilinen bölgede doğdu. MS 395’te Vizigotların kralı oldu ve sonraki birkaç yılını halkına Roma İmparatorluğu’na karşı savaşlarda liderlik ederek geçirdi.

MS 401’de Alarik ve Vizigotları, Julian Alpleri’ni geçerek İtalya’ya geçtiler ve burada Romalılara karşı uzun ve zorlu bir sefer başlattılar. Birkaç aksiliğe rağmen Alarik ve Vizigotları, Toskana ve Ostia limanı da dahil olmak üzere birçok şehri ele geçirmeyi başardılar. MS 410’da Alarik ve Vizigotları Roma’yı kuşattı ve üç günlük kuşatmanın ardından şehre girip yağmalamayı başardılar. Bu olay, Batı Roma İmparatorluğu tarihinin en önemli olaylarından biri olarak kabul edilir ve Roma’nın gerilemesinde bir dönüm noktası olarak görülür.

Roma’nın yağmalanmasından sonra Alarik, Vizigotlarını Romalılara karşı savaşlarda yönetmeye devam etti. MS 410’da Roma’nın düşüşünden kısa bir süre sonra öldü, ölüm nedeni bilinmiyor ama bazı tarihçiler onun hastalıktan öldüğüne inanıyor.

Advertisement

Alarik I, zamanının en başarılı barbar liderlerinden biri olarak hatırlanır ve Roma’yı yağmalaması, Batı Roma İmparatorluğu’nun gerilemesinde önemli bir olay olarak görülür. Ayrıca, ölümünden sonra Hispania’da (İber Yarımadası) güçlü bir krallık kuran Vizigot halkının kilit figürlerinden biri olarak kabul edilir.

1. Alaric Ne Yaptı? Neden Ünlüdür?

Kral Alarik I, halkını Roma İmparatorluğu’na karşı savaşlarda yöneten bir Vizigot kralıydı. MS 395’te Vizigotların kralı oldu ve sonraki birkaç yılını onlara Roma’ya karşı bir dizi seferde liderlik ederek geçirdi. MS 401’de Alaric ve Vizigotları, Julian Alpleri’ni geçerek İtalya’ya geçtiler ve burada Romalılara karşı uzun ve zorlu bir sefer başlattılar. Birkaç aksiliğe rağmen Alaric ve Vizigotları, Toskana ve Ostia limanı da dahil olmak üzere birçok şehri ele geçirmeyi başardılar.

MS 410’da Alaric ve Vizigotları Roma’yı kuşattı ve üç günlük kuşatmanın ardından şehre girip yağmalamayı başardılar. Bu olay, Batı Roma İmparatorluğu tarihinin en önemli olaylarından biri olarak kabul edilir ve Roma’nın gerilemesinde bir dönüm noktası olarak görülür. Roma’nın yağmalanmasından sonra Alaric, Vizigotlarını Romalılara karşı savaşlarda yönetmeye devam etti. MS 410’da Roma’nın düşüşünden kısa bir süre sonra öldü, ölüm nedeni bilinmiyor ama bazı tarihçiler onun hastalıktan öldüğüne inanıyor.


Leave A Reply