1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Nedir? Önemi Hakkında Kompozisyon, Yazı

0
Advertisement

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, İşçi Bayramı nedir, ne amaçla kutlanır? 1 Mayıs tarihçesi, kökeni, önemi nedir? 1 Mayıs hakkında kompozisyon

1 Mayıs İle İlgili Yazı

1 Mayıs

1 Mayıs tüm dünyada ve ülkemizde bilinen ismi ile İşçi Bayramıdır. Nisan 2008 de TBMM’nin almış olduğu karar uyarınca 1 Mayıs “Emek ve Dayanışma Günü” günü olarak kutlanmaktadır. Resmi bir bayram niteliği taşıyacak şekilde ülkemizde de kutlanmaktadır.

1 Mayıs günü yapılan kutlamaların tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Bu etkinlik ve gösterilerde yapılan çağrılar ve yapılan toplantılar sonucu oluşan talepler olur. İşte bu talepler günümüzde artık bir standart olan 8 saat çalışma hakkına kavuşmalarını sağlamıştır. Ayrıca sendikalı çalışma hakkına işçilerin ve emekçilerin büyük bir kısmı kavuşmuştur.

1 Mayıs aynı zamanda İşçi ve emekçi sınıfının sorunlarının dertlerinin de bir masaya yatırıldığı bir gün olarak da karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası bir bayram olan ve hemen hemen dünyanın her köşesinde çeşitli etkinlikle ile kutlanan 1 Mayıs aslında herkesin bayramıdır çünkü emek ve dayanışma tüm insanların yaşamlarında var olan iki kavramdır.

1 Mayıs günlerinde geçmiş yıllarda yaşanan kötü olayların aksine iyi şeylerin yaşanması gereken ve gerçek anlamda bayram havasında geçmesi gereken bir gündür. 100 yıldan fazla bir tarihe sahip olan İşçi Bayramı ya da ülkemizdeki resmi ismi ile “Emek ve Dayanışma Günü” herkese kutlu olsun.

Advertisement

Kökeni

1 Mayıs‘ın kökeni 1 Mayıs 1886 yılında Amerika’daki işçilerin günde 12 saat haftada ise 6 günlük çalışma şartlarının iyileştirilmesi için yaptıkları büyük gösteriye dayanmaktadır. Sadece işçilerin değil aynı zamanda emekçilerinde bayramı olan 1 mayıs artık ülkemizde “Emek ve Dayanışma Günü” olarak geçmektedir.

Emek her zaman kutsaldır. Emeğin karşılığı hiçbir zaman ödenemez. Ancak emeğinin karşılığını alamayan insanlar ya da eşitlik ilkesine aykırı olarak emeğin karşılığı alamayan kitleler toplumda her zaman bir yara oluşturmaya hazır hale gelirler. İnsanların mutsuzluğu her yere yayılır ve mutsuz bir toplum oluşturur. Adil gelir dağılımı ve insanca çalışma ve yaşam haklarının sağlanması için her 1 Mayıs’ta sadece ülkemizde değil istisnasız tüm dünyada hem gösteriler, hem etkinlikler hem de kutlamalar yapılmaktadır.

Tüm dünya işçileri birbirlerinin kardeşidir ve tüm dünyadaki işçiler birleşmelidir mottosu ile yola çıkmış olan sendikalar her ne kadar bu dileklerini yerine getirememiş olsa da emeği kutsallığı ve adil gelir dağılımı için mücadele etmektedirler. Geçmişte acı ve kanlı olaylara sahne olmuş 1 Mayıs’ların artık barış, kardeşlik ortamında geçmesini diliyoruz ve sadece işçi sınıfının değil tüm insanların hakları için mücadele edenleri selamlarız.

1 Mayıs İşçi Bayramı Hakkında Kompozisyon

Kompozisyon

Ülkemizde 2008 yılından bugüne “Emek ve Dayanışma Günü” resmi adı altında 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlanmaktadır. Pek çok ülke gibi Türkiye’de de İşçi Bayramı tatil ilan edilmiş ve bir çok etkinlikler düzenlenmiştir.

1 Mayıs peki işçi sınıfı için neden önemlidir. Çünkü özellikle Kominist Manifesto’da yer alan “Tüm dünyanın işçileri birleşin” sloganı etrafında sömürülen emeklerinin karşılığını alamayan ya da bir çok işçi haklarından mahrum kalan, uzun çalışma saatlerine karşın düşük ücret alan işçilerin haklarının korunması amaçlanmaktadır.

Advertisement

İşçi sınıfı bildiğiniz üzere toplumun büyük bir kısmını kapsamaktadır. Adına memur da deseniz işçi de deseniz aslında her çalışan bir işçi sayılır. İşçilerin dayanışma içerisinde olması ise bir çok sosyal haklara kavuşması anlamına gelmektedir. Evrensel bir hak olan grev hakkı da işçi ile işveren arasındaki bir çok anlaşmazlıkta yürürlüğe konan bir olgu bir gerçektir.

İşçilerin olmadığı bir dünya üretimin olmadığı hiç bir sanayi ve tıbbi ürünün üretilmediği yani insanlığın duracağı bir dünya olacaktır. Dünya nüfusunun da önemli bir kısmını teşkil eden işçi sınıfının bugünün de dayanışma ve insan hakları temelli etkinlikle ile coşku dolu kutlamalar yapılmaktadır.


Leave A Reply