Ramazan Ayı Adeti, “Zimen Defteri” Nedir? Zimen Defteri Adeti Ne Anlama Gelir?

0
Advertisement

Zimen defteri nedir? Ecdadımızın güzel ve ahlaklı bir adeti olan ve eskiden Ramazan aylarında uygulanan “Zimen Defteri” adeti ile ilgili bilgiler.

Zimen Defteri

Kaynak : pixabay.com

Zimen Defteri eski insanlarımızın bir geleneğidir. Ancak eski büyük büyük dedelerimizin hatırlayacağı tarzda bir gelenektir. Bu gelenek Ramazan aylarına has bir gelenektir. Eski dönemlerde zengin olan belirli bir mal varlığı olanlar tedbili kıyafet ederek hiç tanınmadıkları bir muhite giderek o bölgedeki esnafı ziyaret ederek sual ederlermiş…

  • -“Zimen Defteri varmıdır” diyerek,

Zimen defteri o dönemdeki esnafın tuttuğu borç defterine verilen isimdir. Zimen defterinde o mahalledeki esnafa borcu olan kişilerin listesi yer almaktadır. Yani bildiğimiz  herkesin bildiği veresiye defteridir. Borçlu ve borçlunun ne kadar borcu olduğunun yazılı olduğu defterdir.

Esnaf bu soru üzerine zimen defterini çıkartırmış. Soruyu soran kişide Zimen defterinin başı, ortası ve sonunda yer alan sayfanın toplamının çıkartılmasını talep edermiş. Esnaf bu sayfadaki borçların tamamını hesaplar ve soruyu soran kişiye söyler. O kişide bu borçları kuruşuna kadar öder ve ” Söylediğin tüm borçları silin, Allah kabul etsin” der ve ne ismini ne cismini söylemeden çeker gidermiş.

Bu şekilde fakirler borçtan kurtulurken ne borcu ödeyen kimin borcunu ödediğini bilirmiş ne de borcu ödenen kimin onun borcunu ödediğini bilmezmiş. Ramazan ayında eskiden yapılan bu adet büyük bir tevazu içerisinde kişilerin tam anlamı ile ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını ve Allah (c.c) rızasını kazanmayı hedeflermiş.

Gerçekten de eski zamanlar bir başkaymış. İnsan keşke o dönemlerde yaşasaymışım diyor doğrusu… Günümüzde de benzer şekilde hareket eden şahısların olduğu bilinmektedir. Toplumda yardım etmek önemlidir. Bazı kişiler belki isteyerek belki de istemeyerek yardıma muhtaç olan kişiyi rencide ederek yardımları ulu orta yerde yapabilmektedir. Ecdadımızın “Zimen Defteri” adetini hatırlayalım ve sadece Ramazan aylarında değil her zaman elimizden geldiğince fakire fukaraya yardım edelim.

Advertisement

Leave A Reply