1860 ABD Başkanlık Seçimleri

0
Advertisement

1860 yılında Amerika Birleşik Devletinde gerçekleştirilen başkanlık seçimlerine kimler aday olarak girdi ve başkanlık seçimini kim kazandı?

Abraham Lincoln

Dünyaca ünlü Abraham Lincoln Heykeli

ABD 1860 başkanlık seçimleri 6 Kasım 1860 Salı günü yapıldı. Başkan Abraham Lincoln’ün seçimi Amerikan İç Savaşı’nın patlaması için tetikleyici olarak görev yaptı. ABD, 1850’lerde köleliğin genişlemesi ve köle sahiplerinin haklarını çevreleyen sorular konusunda bölünmüştü. 1860 yılında, bu sorunlar Demokrat Parti’yi üç gruba ayırdı. Her grup, Cumhuriyetçi Parti adayını en iyi şekilde yenebileceklerini düşünüyordu.

Demokrat parti bölünmesi

1860 Nisan’ında Demokratlar, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday seçmek üzere Güney Carolina’nın Charleston kentinde bir araya geldi. Kongre tam bir kaos içindeydi. Kuzey demokratlar Stephen A. Douglas’ı aday göstermek istedi. Güneyli demokratlar onu desteklemeyeceklerdi çünkü yeni devletlere köleliğe izin verip vermeyeceklerini seçme hakkına sahipti. Kongre bir aday üzerinde anlaşamadı. Daha sonra ayrı bir toplantıda, kuzey demokratlar tekrar bir araya geldi ve Douglas’ı seçtiler. Güneyli demokratlar John C. Breckinridge’i seçti. Başkan James Buchanan başkanlığında ABD Başkan Yardımcılığı yaptı.

Daha sonra üçüncü bir grup olan Yeni kurulan Anayasa Birliği partisi aday olarak John Bell’i seçti. Parti, köleliğe karşı çıkan birkaç güney demokratı içeriyordu. Ayrıca, Whig Partisi ve Know Nothing partisinin üyelerini de içeriyordu. Anayasa Birliği Partisi kölelik konusunda ayrılmaya ve tarafsızlığa karşıydı. Bell’in kendisi eski bir demokrattı.

Cumhuriyetçi toplantısı

Cumhuriyetçi parti, demokratlar bölündüğünde bir fırsat gördü. 16-18 Mayıs’ta Chicago’da tanıştılar. William H. Seward birçoğunun favorisiydi. Abraham Lincoln, Stephen A. Douglas ile olan tartışmalarının sonucu olarak tanınmıştı. Toplantının desteğinin merkezi olan Chicago’da yapılması avantajına sahipti. İki oylama sonrasında net bir seçim yoktu. Üçüncü oylamada cumhuriyetçiler Lincoln’ü seçti.

Kampanya

Lincoln’ün kölelik konusundaki konumu, 1858’de Stephen Douglas ile olan senatöral tartışmalarından biliniyordu. Bir tartışmada, “Bu hükümetin yarı yarıya yarı yarıya dayanamayacağına inanıyorum.” En unutulmaz alıntılarından biri, “Kendisine karşı bölünmüş bir ev dayanamıyor” dedi. Buna rağmen kölelik konusunda ılımlı olarak kabul edildi. Güneyde köleliğe bir adımda son veremeyeceğini biliyordu. Bunun yerine, sadece yeni Amerikan topraklarında köleliğe karşı çıktı.

Advertisement
Sonuç

Lincoln seçimleri 1.866.452 oyla kazandı. Douglas 1,376,957 oy aldı. John Breckinridge ve John Bell, kalan 1.438.660 oyu paylaştı. Lincoln, seçim kolejinin çoğunluğunu kendisine başkanlık vererek kazandı. Fakat tek bir Güney devleti taşımadan kazandı. Lincoln’ün cumhurbaşkanı olarak açılmasından önce, yedi Güney eyaleti ayrılmalarını ilan etti. Açılış konuşmasında Lincoln, Güney eyaletleriyle konuştu. “Ellerinde memnun olmayan dostum benim vatandaşlarım, benim değil, iç savaşın asıl meselesi” dedi. “Hükümet size saldırmayacak. Saldırgan olarak kendiniz olmadan hiçbir ihtilafınız olamaz. Hükümeti yok etmek için cennette kayıtlı bir yemin yok, oysa koruyacak, koruyacak en önemli olana sahip olacağım. , ve ‘onu savun.’ Lincoln onları arkadaş olarak çağırdı ve düşman olmadığımızı söyledi. Ne yazık ki bu zamana kadar Jefferson Davis zaten Konfederasyonun başkanıydı. Daha sonra Virginia, Kuzey Carolina, Arkansas ve Tennessee katıldılar. İki eyalet, Kentucky ve Missouri, tarafsız kalmaya çalıştı.

12 Nisan 1861’de, İç Savaş’ın ilk atışları Güney Carolina’daki Fort Sumter’da yapıldı.


Leave A Reply