Cerrah Nedir? Neye Bakar? Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları, Ortamı

0
Advertisement

Cerrah nedir, kime denir? Cerrah ne iş yapar, neye bakar? Cerrahların görev ve sorumlulukları, çalışma ortamları nasıldır?

cerrah

Kaynak: pixabay.com

Cerrah nedir?

Bir hastanın dokularının kesilmesini veya önceden devam eden bir yaranın kapatılmasını içeren bir prosedür cerrahi olarak kabul edilir. İç problemleri onarmak ve teşhis etmek için bir insan veya bir hayvan üzerinde ameliyat yapılabilir.

Bir cerrah, hastalıklı doku veya organları çıkarabilir, vücut sistemlerini onarabilir veya hastalıklı organları nakillerle değiştirebilir. Cerrahlar “genel cerrah” olabilir ve her türlü ameliyatı gerçekleştirebilir veya kalp cerrahı veya beyin cerrahı gibi uzmanlaşabilirler.

Cerrah ne iş yapar?

Bir cerrah, hastalıklı doku veya organları çıkarmak, vücut sistemlerini onarmak veya hastalıklı organları nakillerle değiştirmek amacıyla insan vücudu üzerinde çalışır.

Cerrahlar hastalık, yaralanma veya hastalık durumunda çalışırlar ve vücut üzerinde herhangi bir sayıda farklı cerrahi prosedür uygulayabilirler. Bazen vücuttaki sorunları düzeltmek veya iç kanamanın nedenini araştırmak için ameliyatlar yapılır.

Cerrahlar özel prosedürler uygular ve ameliyat sürecinin tüm yönlerinden sorumludur. Cerrahi teknisyenleri denetlerler ve ameliyathanede tüm bakım ve güvenlik standartlarına uyulmasını sağlarlar.

Advertisement

Cerrahlar, yalnızca birkaç dakika süren minimal invaziv ve karmaşık olmayan prosedürleri veya birkaç saat sürebilen invaziv ve karmaşık ameliyatları uygulayabilir. İnsan hayatı risk altında olduğundan, cerrahlar her türlü acil duruma hazırlıklı olmalı ve operasyon sırasında herhangi bir zamanda hayat kurtarıcı girişimlerde bulunabilmelidir.

ameliyat

Kaynak: pixabay.com

Cerrahi prosedürler tipik olarak aciliyet, prosedür tipi, ilgili vücut sistemi ve invazivlik derecesine göre kategorize edilir. Elektif cerrahi, yaşamı tehdit etmeyen bir durumu içerir ve genellikle cerrahın uygunluğuna bağlı olarak randevu ile yapılır. Yarı elektif cerrahi kalıcı sakatlık veya ölümden kaçınmak için yapılır, ancak kısa bir süre için ertelenebilir. Yaşamı, uzuvları veya fonksiyonel kapasiteyi kurtarmak için acil ameliyat hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Tanıyı doğrulamaya yardımcı olmak için keşif ameliyatı yapılır. Terapötik cerrahi, önceden teşhis edilmiş bir durumla ilgilenir. Estetik cerrahi, normalde normal olan bir yapının görünümünü iyileştirmek için yapılır.

Bir Cerrahın çalışma yeri nasıldır?

Bir cerrahın işyeri öncelikle ameliyathanede olmakla birlikte, hastalarla bir ofis ortamında veya bir hastane odasında buluşmak da yaygındır. Cerrahlar bir seferde saatlerce ayakta kalırlar. Bir gün genellikle sabah çok erken saatlerde, ameliyatlarla başlar. Hastaları kontrol etmek için genellikle öğleden sonra veya akşamları turlar yapılır.

Acil ameliyatlar yapılır, bu nedenle cerrahlar planlanan izin günlerinde bile genellikle nöbetçi olurlar. Bir cerrahın hayatı, çok az kişisel zamanla genellikle çok zordur. Cerrahlar, hastalarına yardım etmenin memnuniyeti için sıklıkla kendi kişisel ve aile hayatlarından vazgeçerler.


Leave A Reply