İnsulin Kullananların Yaşadığı Lipohipertrofi Nedir? Nasıl Geçer? Tedavisi

0
Advertisement

Lipohipertrofi nedir, nedenleri nelerdir? Lipohipertrofi belirtileri, nasıl geçer ve tedavisi nasıldır, Lipohipertrofi hakkında bilgi.

Lipohipertrofi nedir?

Lipohipertrofi, deri yüzeyinin altında anormal bir yağ birikmesidir. En yaygın olarak, tip 1 diyabet hastaları gibi birden fazla günlük enjeksiyon alan kişilerde görülür . Aslında, tip 1 diyabet hastalarının yüzde 50’ye kadarı bir noktada bunu yaşıyor.

Lipohipertrofi

Aynı yere tekrarlanan insülin enjeksiyonları yağ ve yara dokusunun birikmesine neden olabilir.

Lipohipertrofi belirtileri

Lipohipertrofinin ana semptomu, deri altında kabarık alanların gelişmesidir. Bu alanlar aşağıdaki özelliklere sahip olabilir:

  • küçük ve sert veya büyük ve lastikli yamalar
  • çapı 1 inçten fazla yüzey alanı
  • vücudun başka yerlerinden daha sıkı bir his

Lipohipertrofi alanları, etkilenen bölgeye uygulanan insülin gibi ilaçların emiliminde gecikmelere neden olabilir ve bu da kan şekerini kontrol etmede zorluklara neden olabilir.

Advertisement

Lipohipertrofi alanlarında şunlar olmamalıdır:

  • dokunulduğunda sıcaklık
  • kızarıklık veya olağandışı morarma
  • belirgin derecede acı verici olmak

Bunların tümü potansiyel bir enfeksiyon veya yaralanmanın belirtileridir. Bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünün.

Lipohipertrofi, bir enjeksiyonun bir damara denk gelmesi ile aynı değildir, bu geçici ve tek seferlik bir durumdur ve kanama ve birkaç gün boyunca morarma olabilen kabarık bir alanı içeren semptomları vardır.

Lipohipertrofi tedavisi

Bölgeye enjeksiyon yapmaktan kaçınırsanız, lipohipertrofinin kendi kendine geçmesi yaygındır. Zamanla tümsekler küçülebilir. Enjeksiyon bölgesinden kaçınmak, çoğu insan için tedavinin en önemli kısımlarından biridir. Herhangi bir iyileşme görmeniz haftalar ila aylar (ve bazen bir yıla kadar) sürebilir.

Şiddetli vakalarda, şişlikleri azaltmak için deri altındaki yağı uzaklaştıran bir prosedür olan liposuction kullanılabilir. Liposuction anında sonuç verir ve enjeksiyon bölgesinden kaçınıldığında sorunu çözmediğinde kullanılabilir.

Lipohipertrofi nedenleri

Lipohipertrofinin en yaygın nedeni, aynı deri bölgesine uzun bir süre boyunca birden fazla enjeksiyon yapılmasıdır. Bu çoğunlukla, günlük olarak birden fazla ilaç enjeksiyonu gerektiren tip 1 diyabet ve HIV gibi durumlarla ilişkilidir.

Advertisement

Lipohipertrofi

Risk faktörleri

Lipohipertrofi gelişme olasılığını artıran birkaç faktör vardır. Birincisi, aynı yere çok sık enjeksiyon yapılmasıdır, bu da enjeksiyon bölgelerini sürekli olarak değiştirerek önlenebilir. Bir rotasyon takvimi kullanmak, bunu takip etmenize yardımcı olabilir.

Diğer bir risk faktörü, aynı iğneyi birden fazla kez kullanmaktır. İğneler sadece tek kullanımlıktır ve her kullanımdan sonra matlaşır. İğnelerinizi ne kadar çok kullanırsanız, bu durumu geliştirme riskiniz o kadar artar. Bir çalışma, lipohipertrofi geliştiren insanların yüzde 46’sının, iğneleri yeniden kullandığını ortaya çıkarmıştır. Zayıf glisemik kontrol, diyabetin süresi, iğne uzunluğu ve insülin tedavisi süresi de risk faktörleridir.

Lipohipertrofiyi önleme

Lipohipertrofiyi önlemek için ipuçları şunları içerir:

  • Her enjeksiyon yaptığınızda enjeksiyon bölgenizi değiştirin.
  • Enjeksiyon konumlarınızı takip edin (bir çizelge veya hatta bir uygulama kullanabilirsiniz).
  • Her seferinde yeni bir iğne kullanın.
  • Önceki bir bölgenin yakınına enjekte ederken, ikisi arasında yaklaşık bir 3 santim boşluk bırakın.
  • Ayrıca, insülinin enjekte ettiğiniz yere bağlı olarak farklı oranlarda emildiğini unutmayın. Her bölge için yemek zamanlamanızı ayarlamanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.

Genel olarak, karnınız enjekte edilen insülini en hızlı şekilde emer. Bundan sonra kolunuz onu en hızlı şekilde emer. Uyluk emilim için üçüncü en hızlı bölgedir ve kalçalar insülini en düşük oranda emer.

Lipohipertrofi belirtileri açısından enjeksiyon bölgelerinizi rutin olarak incelemeyi alışkanlık haline getirin. Önceleri, çıkıntıları göremeyebilirsiniz, ancak cildinizin altındaki sertliği hissedebileceksiniz. Ayrıca bölgenin daha az hassas olduğunu ve enjeksiyon yaptığınızda daha az ağrı hissettiğinizi fark edebilirsiniz.

Doktor ne zaman aranır?

Lipohipertrofi geliştirdiğinizi fark ederseniz veya olabileceğinden şüphelenirseniz, doktorunuzu arayın. Doktorunuz kullandığınız insülin tipini veya dozunu değiştirebilir veya farklı tipte bir iğne reçete edebilir.

Lipohipertrofi, vücudunuzun insülini emme şeklini etkileyebilir ve beklediğinizden farklı olabilir. Hiperglisemi (yüksek kan şekeri seviyeleri) veya hipoglisemi (düşük kan şekeri seviyeleri) için yüksek risk altında olabilirsiniz . Her ikisi de diyabetin ciddi komplikasyonlarıdır. Bu nedenle, etkilenen bir bölgede veya yeni bir bölgede insülin enjeksiyonu alıyorsanız, glikoz seviyenizi test etmek iyi bir fikirdir.


Leave A Reply